4 tipy na výlety po Česku s kočárkem | Blog Mall.cz

Vyrazte si s kočárkem: 4 tipy na výlety po Česku

Okolí vašeho domova je na procházku s kočárkem jistota. Víte, kde je bezbariérový přístup, kde si trochu máknete do kopečka i kde je ta nejlepší lavička k odpočinku. Kdyby vás ale vaše osvědčená vycházková trasa omrzela, vyrazte s rodinou na výlet podle našeho miniprůvodce. Na tahle místa se snadno dostanete i s kočárkem.

1. Užijte si výlet s kočárkem po Krkonoších

Na tomto výletě si užijete nádhernou přírodu, nenáročnou trasu a výborné jídlo. Trasa z centra Špindlerova mlýna k Boudě u Bílého Labe je dlouhá zhruba 5 kilometrů. Vede podél Labe a kolem lanovky k Medvědínu.

„S kočárkem a dalším prckem tuhle trasu ujdeme pomalým tempem za dvě hodiny,“ říká maminka Petra, která tudy prý sama chodila s rodinou, když byla malá. Prakticky celá trasa vede po hladké asfaltové cestě.

Nakonec dojdete k nádherně zelenému údolí Bílého Labe, které tvoří vodopády, kaskády a malá, ale divoká říčka připomínající písmeno V. Z údolí je to pak už jen kousek ke stejnojmenné boudě, kde Petra doporučuje zastávku na oběd: „Moc dobře tam vaří a pochutnají si i děti.“

>> 6 výšlapů, které zvládnou i děti. <<

2. Vydejte se na procházku pražskou cyklostezkou

Po pracovní době a o víkendu je tu sice narváno, ale vyrazte na Vltavskou Modřanskou cyklostezku dopoledne a nepotkáte ani živáčka. Napojíte se na ni rovnou ze 3 míst v Praze – z Podolí, Braníku a Modřan – a po celou dobu máte Vltavu jako na dlani.

Z Modřanské cyklostezky krásně uvidíte kus Vltavy. • 

S kočárkem pojedete výhradně po asfaltovém povrchu. Cestou potkáte přírodní památky, Modřanskou lagunu a Komořanské tůně. Zastávky vás s dětmi čekají minimálně dvě. První u vlakové trati Praha-Zbraslav, aby děti zamávaly vláčku, a druhá zastávka u kiosku jménem Konec žízně, kde se osvěžíte točenou limonádou.

>> Kvalitní sportovní i kombinované kočárky pořídíte na MALL.CZ. <<

Trasa z Modřan ke kiosku má lehce nad 4 kilometry. S kočárkem nebo ťapkajícími dětmi zabere kolem 60 až 75 minut. Pokud by malí výletníci byli unavení a odmítali zpáteční cestu, počkejte si na zastávce Praha-Zbraslav na vlak. Sveze vás do Modřan, Vršovic nebo na Hlavní nádraží.

3. Vyrazte za Ježíškem na Boží Dar

Ježíškovu cestu si užijí jak ti nejmenší, které vozíte v kočárku, tak děti školního věku. Boží Dar je pro Pražáky mírně z ruky (přibližně 2,5 hodiny autem), ale pokud bydlíte v Karlovarském kraji, jste na Božím Daru do hodiny. Dětem se tu zalíbí, protože navštíví místo, kde Ježíšek bydlí a odkud před Vánoci vyřizuje přání dětí.

Na Božím Daru jsou hned 4 velká parkoviště. Jakmile zaparkujete, vydejte se k infocentru pro Ježíškův zápisníček – stojí 30 korun a výtěžek z prodeje investuje centrum do údržby a oprav Ježíškovy cesty. Nezapomeňte si ale doma propisku.

Do zápisníčku si děti zapíší odpovědi na úkoly, které je čekají na celkem jednotlivých stanovištích. Poznáte je podle dřevěného domku s lavičkami a velkou cedulí.

>> Pořiďte dětem pohodlné boty na rodinné výlety. <<

Na Božím daru je spousta krásných míst, kam vyrazíte s kočárkem. • 

Na trase si vyberete ze 2 okruhů. Delší okruh má celkem 13 zastávek a je 13 kilometrů dlouhý. Kratší okruh má cca 5,5 kilometru a cestou potkáte 7 stanovišť. Naučná stezka je rovinatá, takže ji hravě zvládnete s dětmi v kočárku. Pokud s sebou vezmete i starší děti, trasu projedou klidně na koloběžce.

Náš tip: Nachystejte si s dětmi dopředu přání, které na Božím Daru Ježíškovi zanecháte. Můžete to udělat po celý rok.

4. Naplánujte pohádkový výlet do Lužických hor

V Lužických horách je tak krásně, že by se tu dala strávit celá dovolená. Ale i za pár hodin tu poznáte spoustu krás – třeba Panskou skálu, kam pěšky dojdete například z Nového Boru (6 kilometrů) nebo z České Lípy (10 kilometrů).

S kočárkem ale doporučujeme přijet až k Panské skále. Zhruba 200 metrů od ní je levné placené parkoviště. Panskou skálu tvoří čedičové varhany, které si ještě možná pamatujete z pohádky Pyšná princezna.

Skálu obíhá přibližně půl kilometru dlouhá cesta lemovaná zelení. Snadno ji projedete i s kočárkem, a tak si varhany prohlédnete ze všech stran.

>> 6 tipů na výlety, které zvládnou i děti. <<

Nezapomeňte, že na MALL.CZ najdete všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si rodinné výlety po Česku užívali.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.