Jak odnaučit dítě od plen? Chce to důslednost a pohodu | Blog Mall.cz

Jak odnaučit dítě od plen? Chce to důslednost a pohodu

Říká se, že nejvhodnější doba začít dítě odnaučovat od plen, je v období, kdy umí samo sedět. Ale také můžeme slyšet informaci, že je vhodné vyčkat, až dítě začne celý proces chápat, a to nastává kolem cca roku a půl věku dítěte. Jak na to, aby to celé proběhlo bez stresu a vyhrocených situací?

Ideální období musíte zvolit vy, jedině vy své dítě znáte a víte, že je připravené, a především i vy budete mít prostor. Mějte na paměti, že celý proces bude nějakou dobu trvat a bude potřeba obrnit se trpělivostí a důsledností. Jedině tak můžete dosáhnout kýženého výsledku.

Vhodná doba k odplenkování

Základním pravidlem úspěchu může být vyčkat skutečně až do doby, kdy bude schopno pochopit, co se po něm chce, tedy s celým procesem začít zhruba kolem 18. měsíce. Pokud máte pohodové dítě a půjde to hravou formou i dřív, nemusíte se obávat a s odnaučováním klidně začněte dříve. Zároveň však nikdy netlačte zbytečně na pilu, každé dítě potřebuje svůj čas.

Všímejte si signálů

Spoustě maminkám se osvědčila jedna prostá metoda, a to vypozorovat na svém dítěti, kdy se mu chce na záchod. Každé dítě je jiné, a tak můžete „vysílat“ různé signály. Některé se zastaví při činnosti a začne se soustředit, jiné nečekaně zmlkne. Stejně tak se dá vypozorovat doba, kdy se dítěti chce na záchod. Bývá to často v pravidelných intervalech, např. po jídle nebo po ránu. Jakmile zpozorujete některé ze znamení, je čas vyrazit k nočníku a co nejrychleji stáhnout oblečení i plenu.

Pohoda a chválení

Je dobré zvolit pro první pokusy o odplenkování volnější program. Musíte zkrátka počítat, že první dny bude načůráno a nakakáno úplně všude. Není moc vhodné pendlovat mezi návštěvami a domovem. Jakmile nastoupí první úspěch, nezapomeňte chválit a chválit. Klidně si společně nacvičte nějaký jednoduchý pokřik tak, aby dítě mělo ze sebe opravdu dobrý pocit a samo zase chtělo příště na nočník.

Kvalitní nočníky můžete pořídit u nás na MALL.cz • 

Nejde to? Nevadí

Pokud se vám však dlouhodobě nedaří přejít bez problémů na nočník a zbavit se tak plen, rozhodně nezoufejte. Každé dítě reaguje na tuto změnu jinak a rozhodně nejde říct, že tehdy a tehdy už měl být dávno bez plen. Pokud to u vás prostě nejde, nebojte se dát si oddech od celého procesu, načerpat energii a pustit se do toho znovu, ale později. Důvěřujte svému dítěti i vlastnímu instinktu. Uvidíte, že to nakonec klapne i u vás.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dosavadní tipy nezafungovaly? Zkuste ještě tento závěrečný. Kupte pro jednou místo obvyklých pohodlných plenek dítěti plenky méně savé. V případě vyčurání se do plenky mu vznikne nepříjemná, mokrá a těžká zátěž. Nebo nedávat žádnou plenu, ale to je vhodné v teplých měsících. Velmi pravděpodobně brzy na nočník přistoupí, protože, co naplat, jde především o jeho vlastní pohodlí.