Půjčte si ten správný karavan nebo obytňák | Blog Mall.cz

Dovolená na kolech: půjčte si ten správný karavan nebo obytňák

Využijte dovolenou v České republice k tomu, abyste naši zemi dobře poznali. Nejlepší pro to bude dům na kolech – půjčte si ho v půjčovně na jak dlouho budete chtít. Čtěte, jaký se pro vaši rodinu hodí nejvíc a kde v tuzemsku vlastně můžete kempovat.

Když si půjčíte pojízdné bydlení, nemusíte se při plánování dovolené ohlížet na to, jestli je váš oblíbený hotel zarezervovaný až do podzimu.

Jízda přírodou s domem na kolech je romantická. Sami si vyberete, kde chcete spát, jednoduše tam přijedete a netaháte žádné batohy. Když prší, nekontrolujete každých pět minut, jestli vám promokla stěna. A každou noc se klidně vyspíte v jiném kraji republiky. Podle čeho si ale takový dům na kolech vyberete?

Rozdíl mezi karavanem a obytným vozem

Karavanu se říká také přívěs. K jeho pojízdnosti potřebujete ještě osobní auto, ke kterému karavan připojíte. Podle zkušeností řidičů není řízení s karavanem vůbec tak těžké, jak se možná obáváte. Zvlášť pokud máte velké auto a menší karavan.

Zato obytný vůz (také obytňák nebo bydlibus) je skutečně vůz a tím pádem má i motor. Jde o auto a bydlení v jednom.

Obě bydlení na kolečkách se hodí pro jiný typ dovolené:

  • Karavan uvítáte při delším pobytu na jednom místě. Od auta ho snadno odpojíte a vyjedete si po okolí na výlet, nikdo vám při tom nezabere kempovací místo. Oproti obytnému vozu má přívěs nižší provozní náklady.
  • Obytný vůz se hodí pro akční dovolenou. Zvolte ho, pokud plánujete takzvaný road trip – tedy pokud se na jednom stanovišti nezdržíte moc dlouho.

Karavan neboli přívěs připnete k vlastnímu autu. Podívejte se do techničáku, jakou hmotnost vaše auto utáhne. • 

>> Co sbalit na dovolenou v kempu. <<

Podle čeho vyberete obytný vůz

V půjčovnách se setkáte celkem se čtyřmi typy obytných vozů:

  • Vany (obytné dodávky): obytné vozy až pro 4 členy rodiny, které jsou menší, lépe ovladatelné, ale také stísněné. Rychle se s nimi přesunete, kam potřebujete.
  • Obytné vozy s alkovnou, tedy s pohodlným spacím prostorem nad místem řidiče, kde si udělá pohodlí velká rodina (vejde se sem 5 až 7 lidí). Obytňáky s alkovnou mívají největší spotřebu. Hlídejte si při plánování cesty výšku mostů, abyste pod nimi projeli.
  • Polointegrované obytné vozy jsou středně velké, pohodlí si tu udělá 2 až 5 lidí. Připomínají vozy s alkovnou, ale výklenek na spaní nemají a jsou nižší.
  • Integrované obytné vozy představují středně velké obytňáky pro ty nejnáročnější rodiny. Kabina řidiče a vozu tvoří jeden prostor. Jsou velmi pohodlné, luxusněji vybavené, ale také nejdražší.

Podle čeho vyberete karavan

U karavanů vybírejte podle toho, kolik lidí na dovolenou pojede a kolik prostoru uvnitř je (včetně úložného). Počítejte při tom s tím, že některé dny může pršet a s rodinou strávíte uvnitř celé hodiny. Vyšší lidé by se měli dívat i na výšku interiéru, protože se v některých třeba ani nenarovnají. A cyklisté uvítají nosič na kola.

Také se rozhodujte podle toho, jestli plánujete kotvení v kempu nebo v divočině. Některé karavany nemají vlastní koupelnu nebo záchod, pokud ale spíte v kempu, možná je ani nepotřebujete. Pro stanování v divočině se hodí třeba zásobníky vody nebo možnost ohřevu vody. Vybírejte si karavany s měničem napětí, díky kterému si třeba nabijete mobil.

Důležitá je pro výběr karavanu hlavně hmotnost, kterou vaše auto utáhne. Takzvanou maximální povolenou hmotnost přípojného vozidla najdete ve svém velkém technickém průkazu.

K obytnému vozu si půjčte taky stan před vchod, tím rozšíříte svoje pole působnosti. • 

>> Nový stan si pořídíte na MALL.CZ. <<

Dbejte na to, aby vám stačil řidičák

Pokud je vaše souprava moc těžká, potřebujete vyšší řidičák. Klasický řidičský průkaz skupiny B vám stačí

  • u obytných vozů do 3,5 tuny,
  • u přívěsů do 750 kg (pokud v kombinaci s váhou auta nepřesahujete 4 250 kg),
  • nebo u přívěsů nad 750 kg (jestliže v kombinaci s váhou auta nepřesahujete 3,5 tuny).

Náš tip: Při půjčování se ptejte, jestli je v ceně půjčovného zohledněný i nájezd kilometrů, nebo budete při vracení obytného vozu něco doplácet.

Kde a jak můžete v České republice kempovat

V České republice můžete přespávat v kempech určených pro karavany a obytňáky nebo na pozemcích se souhlasem majitele. Jestli jste si vyhlédli soukromý pozemek, třeba velkou louku u nějakého stavení, běžte za majitelem a domluvte se s ním. Většinou s tím nemá problém, nebo za to chce něco málo zaplatit. Pozemky se souhlasem majitelů za úplatu najdete třeba v českém projektu Bezkempu.cz.

Při přespávání dbejte na bezpečnost, vyhýbejte se podezřelým místům a na noc se zamkněte. A po kempování po sobě ukliďte v přírodě všechny odpadky.

>> Všechno na kempování a outdoor seženete na MALL.CZ. <<

Nezapomeňte, že v MALL.CZ pro vás máme všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si letošní dovolenou všemožně užili.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.