Původně se vizovické pečivo peklo ze zbytků mouky jako dárky pro děti na hraní. Děti dostávaly upečené figurky hlavně na vánoční a velikonoční svátky. Postupem času se z vizovického pečiva staly tradiční vánoční ozdoby.
Chcete-li si vyrobit vizovickou klasiku doma, letos je ideální čas – vánoční trendy pro rok 2019 totiž velí návrat k tradici a přírodě. Vrhněte se na přípravu vizovického těsta třeba hned, stačí vám na něj dvě suroviny.
Připravte těsto z mouky a vody
Na vizovické těsto si nachystejte:
- ¼ kg hladké mouky,
- 1 dcl teplé vody.
Na výběru mouky si dejte záležet. Ideální je mouka, která obsahuje víc lepku – díky němu totiž těsto drží pohromadě a lépe se pak tvaruje.
Některé hospodyňky přidávají do těsta i trochu octa, aby zabránily zkvašení. I bez něj ale vyrobíte hladké těsto a ozdoby vám vydrží roky.
Jak na vypracování těsta:
- Na vál si nasypejte mouku a udělejte do ní důlek. Nalijte do něj vodu a zpracujte v hladké těsto. Buďte trpěliví – vizovické těsto potřebuje dost času, hněťte ho zhruba hodinu.
- Jakmile se těsto nelepí a nejsou v něm žádné hrudky ani vzduchové bublinky, dobře ho zabalte do potravinářské fólie nebo mikrotenového sáčku a nechte asi půl hodiny až hodinu odpočinout.
- Pak se dejte do tvoření.
Šoulejte a tvořte třeba zvířátka
Jestli jste teprve začátečníci, rozválejte těsto na placku a základní tvary vykrajujte klidně pomocí formiček na cukroví. Zkušené pekařky ale vizovické pečivo připravují jedině „šouláním”.
Odlomte kousek těsta (zbytek si nechte zakrytý, aby vám neokoral) a vyválejte z něj tenký váleček. Ten můžete třeba splétat do copánků nebo stáčet do spirály. A pokud potřebujete placatý základ, vytvořte nejprve z těsta kuličku, kterou zploštíte mezi prsty. Stejným způsobem můžete modelovat i drobnější prvky, jako jsou kvítka nebo lístky.
S těstem si zkrátka hrajte stejně jako s modelínou. Potřebujete-li k sobě přilepit dva kousky, stačí těsto potřít mokrým štětečkem.
A jaké tvary vykouzlit? Podle tradice se z vizovického pečiva vyráběla hlavně zvířátka. Každé přitom mělo jinou symboliku:
- holubička je symbolem lásky a měla přinést do rodiny klid,
- ježek měl z domu odnést všechny nemoci a zlo,
- žába byla ochránkyní čisté vody
- a ryba znamenala mlčenlivost.
>> Vykrajovátka a tvořítka najdete na MALL.CZ. <<
Pečte na nejnižší stupeň několik hodin
Jakmile máte figurky hotové, položte je na plech (suchý nebo jen velmi jemně vymazaný) a nechte alespoň hodinu až dvě odležet. Pak ozdoby potřete rozšlehaným bílkem a dejte do trouby. Myslete na to, že vizovické pečivo se potřebuje spíš usušit než upéct. Proto nejprve nastavte troubu na nejnižší stupeň – většinou je to kolem 50 °C.
Až se začnou ozdůbky lesknout, přidejte teplotu na 120 °C a pečte, dokud nezezlátnou. Máte-li na plechu větší kusy, připravte se na to, že potřebují v troubě několik hodin.
Náš tip: Pokud chcete vizovické pečivo věšet na stromeček, udělejte ještě před vypálením v horní části ozdoby dírku na provlečení stužky nebo háčku. Kdybyste očko jen propíchli, při pečení se dírka zatáhne. Raději nechte v ozdobě zapíchnuté párátko nebo kousek špejle.
Vychytávky, se kterými vytvoříte vizovické pečivo jako od profíků
Aby byly ozdoby dotažené k dokonalosti, nachystejte si i pomůcky, kterými dotvoříte detaily. Hodí se například manikúrní nůžky, pinzeta nebo hřebínek. Profíci používají třeba tyto triky:
1. Aby vypadala vizovická zvířátka jako živá, dozdobte je přírodninami – místo očí jim dejte kuličky pepře, nového koření nebo hřebíček. Využijte k tomu pinzetu, se kterou se kořením trefíte přesně tam, kam potřebujete.
2. Chcete-li vytvořit ježka se vším všudy, sáhněte po manikúrních nůžkách a opatrně jimi těsto nastříhejte, až vzniknou drobné bodlinky.
3. Vyzkoušejte i metodu obtiskování – na ozdůbky obtiskněte krajku nebo třeba zoubky hřebínku, vytvoří na figurkách zajímavé reliéfy.
Náš tip: K dozdobení pečiva využijte cokoli, fantazii se meze nekladou. Třeba pomocí kulatého konce propisky vytvoříte na rybě šupiny.
Vyrábíte si na vánoční stromeček vlastní ozdoby z vizovického těsta? Pošlete nám do komentářů fotku svých výrobků.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.