Vánoční hitovka: vyrobte si ozdoby z vizovického těsta | Blog Mall.cz

Vánoční hitovka: vyrobte si ozdoby z vizovického těsta

Už jste slyšeli o vizovickém pečivu? Tyhle ozdoby připomínají na první pohled perníčky, ale nejí se. Slouží jako tradiční vánoční dekorace a v Česku se pečou už 150 let. Pusťte se do tvoření – máme pro vás návod krok za krokem, se kterým vyrobíte nejkrásnější vizovické ozdobičky.

Původně se vizovické pečivo peklo ze zbytků mouky jako dárky pro děti na hraní. Děti dostávaly upečené figurky hlavně na vánoční a velikonoční svátky. Postupem času se z vizovického pečiva staly tradiční vánoční ozdoby.

Chcete-li si vyrobit vizovickou klasiku doma, letos je ideální čas – vánoční trendy pro rok 2019 totiž velí návrat k tradici a přírodě. Vrhněte se na přípravu vizovického těsta třeba hned, stačí vám na něj dvě suroviny.

Připravte těsto z mouky a vody

Na vizovické těsto si nachystejte:

  • ¼ kg hladké mouky,
  • 1 dcl teplé vody.

Na výběru mouky si dejte záležet. Ideální je mouka, která obsahuje víc lepku – díky němu totiž těsto drží pohromadě a lépe se pak tvaruje.

Některé hospodyňky přidávají do těsta i trochu octa, aby zabránily zkvašení. I bez něj ale vyrobíte hladké těsto a ozdoby vám vydrží roky.

Množství surovin berte orientačně, každá mouka je jiná a vytvoří trochu jiné těsto. Přidávejte ji tak, aby bylo těsto tuhé, ale tvarovatelné. Myslete také na to, ať v těstě není moc vody – figurky by vám pak praskaly. • 

Jak na vypracování těsta:

  1. Na vál si nasypejte mouku a udělejte do ní důlek. Nalijte do něj vodu a zpracujte v hladké těsto. Buďte trpěliví – vizovické těsto potřebuje dost času, hněťte ho zhruba hodinu.
  2. Jakmile se těsto nelepí a nejsou v něm žádné hrudky ani vzduchové bublinky, dobře ho zabalte do potravinářské fólie nebo mikrotenového sáčku a nechte asi půl hodiny až hodinu odpočinout.
  3. Pak se dejte do tvoření.

Šoulejte a tvořte třeba zvířátka

Jestli jste teprve začátečníci, rozválejte těsto na placku a základní tvary vykrajujte klidně pomocí formiček na cukroví. Zkušené pekařky ale vizovické pečivo připravují jedině „šouláním”.

Odlomte kousek těsta (zbytek si nechte zakrytý, aby vám neokoral) a vyválejte z něj tenký váleček. Ten můžete třeba splétat do copánků nebo stáčet do spirály. A pokud potřebujete placatý základ, vytvořte nejprve z těsta kuličku, kterou zploštíte mezi prsty. Stejným způsobem můžete modelovat i drobnější prvky, jako jsou kvítka nebo lístky.

S těstem si zkrátka hrajte stejně jako s modelínou. Potřebujete-li k sobě přilepit dva kousky, stačí těsto potřít mokrým štětečkem.

A jaké tvary vykouzlit? Podle tradice se z vizovického pečiva vyráběla hlavně zvířátka. Každé přitom mělo jinou symboliku:

  • holubička je symbolem lásky a měla přinést do rodiny klid,
  • ježek měl z domu odnést všechny nemoci a zlo,
  • žába byla ochránkyní čisté vody
  • a ryba znamenala mlčenlivost.

>> Vykrajovátka a tvořítka najdete na MALL.CZ. <<

Při tvoření vizovického pečiva se můžete držet tradiční symboliky nebo vyrobte figurky podle svého gusta – vytvarujte třeba čerta nebo podkovu. • 

Pečte na nejnižší stupeň několik hodin

Jakmile máte figurky hotové, položte je na plech (suchý nebo jen velmi jemně vymazaný) a nechte alespoň hodinu až dvě odležet. Pak ozdoby potřete rozšlehaným bílkem a dejte do trouby. Myslete na to, že vizovické pečivo se potřebuje spíš usušit než upéct. Proto nejprve nastavte troubu na nejnižší stupeň – většinou je to kolem 50 °C.

Až se začnou ozdůbky lesknout, přidejte teplotu na 120 °C a pečte, dokud nezezlátnou. Máte-li na plechu větší kusy, připravte se na to, že potřebují v troubě několik hodin.

Náš tip: Pokud chcete vizovické pečivo věšet na stromeček, udělejte ještě před vypálením v horní části ozdoby dírku na provlečení stužky nebo háčku. Kdybyste očko jen propíchli, při pečení se dírka zatáhne. Raději nechte v ozdobě zapíchnuté párátko nebo kousek špejle.

Hotové výrobky schovejte do uzavřené nádoby, aby nepřilákaly moly. • 

Vychytávky, se kterými vytvoříte vizovické pečivo jako od profíků

Aby byly ozdoby dotažené k dokonalosti, nachystejte si i pomůcky, kterými dotvoříte detaily. Hodí se například manikúrní nůžky, pinzeta nebo hřebínek. Profíci používají třeba tyto triky:

1. Aby vypadala vizovická zvířátka jako živá, dozdobte je přírodninami – místo očí jim dejte kuličky pepře, nového koření nebo hřebíček. Využijte k tomu pinzetu, se kterou se kořením trefíte přesně tam, kam potřebujete.

2. Chcete-li vytvořit ježka se vším všudy, sáhněte po manikúrních nůžkách a opatrně jimi těsto nastříhejte, až vzniknou drobné bodlinky.

3. Vyzkoušejte i metodu obtiskování – na ozdůbky obtiskněte krajku nebo třeba zoubky hřebínku, vytvoří na figurkách zajímavé reliéfy.

Náš tip: K dozdobení pečiva využijte cokoli, fantazii se meze nekladou. Třeba pomocí kulatého konce propisky vytvoříte na rybě šupiny.

Vytvořte postavičku jako živou: místo očí umístěte kuličky pepře a knír nastříhejte manikúrními nůžkami, aby vypadal opravdově. • 

Vyrábíte si na vánoční stromeček vlastní ozdoby z vizovického těsta? Pošlete nám do komentářů fotku svých výrobků.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.