6 tipů na velikonoční aktivity s dětmi | Blog Mall.cz

6 tipů na velikonoční aktivity s dětmi

Barvení kraslic a výroba pomlázky je klasika. Máme pro vás další tipy, jak tematicky zabavit děti během velikonočních svátků. Doma i venku.

1. Hledejte poklady na Velký pátek

Na Velký pátek, tedy pátek před Velikonocemi, se podle klasické pověry otevírají hory a vydávají poklady, které jsou v nich ukryté. A protože je Velký pátek volný, je to ideální příležitost vyrazit na nějakou horu s dětmi.

Nemusíte hned na Sněžku, úplně postačí i kopec za domem. Důležité jsou totiž poklady. Dětem předem nachystejte stopovanou vedoucí k ukryté odměně nebo společně pátrejte po opravdovém pokladu – Velký pátek je ideální den na Geocaching.

2. Zahrajte si zajíčkovu schovávanou

Není jisté, zda tahle tradiční hra pochází z USA nebo Německa. Jisté ale je, že ji děti milují. V zahraničí nahrazuje koledu s pomlázkou, vy ji můžete zajíčkovou schovávanou doplnit.

Jednoduše schovejte po zahradě nebo po bytě vajíčka, bonbóny nebo třeba ingredience na výrobu slizu. Děti vybavte košíčkem, řekněte jim, že velikonoční zajíček ztratil nadílku a potřebuje pomoc s hledáním. Pak už je jen vypusťte a bavte se zběsilým hledáním.

Když na zahradě schováte i figurky zajíčků, bude příběh ještě opravdovější. • 

3. Nachystejte koledu pro zvířátka

V předchozí aktivitě děti sbíraly zajíčkovu nadílku, teď mu mohou štědrost oplatit. Nebo alespoň jeho kamarádům ptáčkům.

Jako zahradní dekoraci společně vyrobte malá krmítka a ozdobte jimi stromy, keře nebo balkon. Ideální je trochu zmáčknout roličku od toaletního papíru, rozstřihnout ji na 3-4 části a dále postupovat podle návodu. Výsledná minikrmítka mají při troše fantazie tvar a vzhled kraslice a navíc vábí ptáčky, které pak můžete s dětmi pozorovat. Jen dávejte pozor na kočky.

4. Pošlete přáníčko

Kdy jste naposledy dostali dopis nebo pohled? A co teprve vaše děti! Zprostředkujte jim tradiční aktivitu a nechte je vyrobit přáníčka pro babičky nebo kamarády. Fantazii se meze nekladou, takže pro tvoření mohou použít pastelky, barevné papíry nebo cokoli jiného.

Když jim pak svěříte peníze a vyšlete je samotné koupit známky, budou mít navíc bojovku a vy dobrý pocit, že je učíte zodpovědnosti.

5. Vyzkoušejte quilling

Jednou z kreativních technik, které můžete s většími dětmi na Velikonoce vyzkoušet, je quilling. Jde o papírové proužky, které speciálním perem stáčíte do spirálek a poté tvarujete do požadovaného tvaru.

Na quillingu je kouzelné, že touto technikou můžete ozdobit přáníčka, kraslice i vyrobit 3D velikonoční dekorace.

Quilling vyžaduje čas a trochu trpělivosti, na volné dny je proto ideální. • 

6. Absolvujte zkrášlovací proceduru pro holky i vajíčka

Tahle aktivita je hlavně pro maminky a jejich dcerky, ale ani pánové nemusí zůstat stranou. O to větší bude zábava! Pokud vás totiž omrzí barvení vajíček známými způsoby, můžete je nabarvit pomocí laků na nehty a při té příležitosti velikonočně nazdobit i svoje nehty.

Jak na barvení vajíček laky na nehty:

  • Do nádoby s vodou pokojové teploty (to je důležité) nakapejte laky na nehty různých barev.
  • Pomocí párátka nebo špendlíku laky zlehka promíchejte, na vodě vytvoří efektní vzory.
  • Vyfouknuté vejce na špejli ponořte jednou polovinou do vody a chvíli podržte, aby se lak dobře přichytil.
  • Nechte chvíli zaschnout a opakujte s druhou polovinou.

Při této technice zužitkujete zbytky starých laků, hodí se ale jen na vyfouknutá vejce. • 

Abyste si při barvení nepoškodili vlastní manikúru, používejte gumové rukavice. Malé děti mohou vajíčka na špejli zdobit přímo lakem – díky štětečku je to opravdu jednoduché.

A jak trávíte Velikonoce s dětmi vy? Podělte se o své tipy na aktivity na Facebooku.