Vy ještě nehrajete Geocaching? | Blog Mall.cz

Vy ještě nehrajete Geocaching?

Na světě jsou 2 miliony ukrytých pokladů. Na krásných místech v přírodě nebo třeba v zábradlí před vaším domem. Zavede vás k nim GPS navigace a hra zvaná Geocaching. Pokud máte chytrý telefon, můžete začít hned.

Geocaching se u nás začal rozvíjet okolo roku 2005 a dnes ho hrají desetitisíce lidí. Není se čemu divit, Geocaching (v češtině také keškování) je hra zpestřující v Čechách velmi oblíbenou turistiku.

Princip hry je jednoduchý. Pomocí GPS dojdete na určené místo, kde se skrývá schránka cache (v češtině keš či keška). Když keš najdete, zapíšete se do tzv. logbooku, tedy sešitku se seznamem nálezců a pokud chcete, můžete si ze schránky něco vzít a na oplátku do ní drobnost dát. Poté svůj nález potvrdíte na webu geocaching.com a jdete dál.

Poklady jsou drobnosti, často se setkáte třeba s hračkami z Kinder vajíček. • 

Vtip je v tom, že kešky jsou dobře schované, a to na zajímavých a nepříliš známých místech. Může to být krásná vyhlídka nebo třeba historicky důležité místo, kam vás běžný turistický průvodce nezavede.

Kešky jsou ale samozřejmě i na Pražském hradě nebo u Eiffelovky. Tam ovšem výzva spočívá v odlovení bez toho, aby by vás někdo z okolních turistů viděl.

3 důvody, proč hrát Geocaching

V popisku keše se dočtete podrobnosti o místu a navíc si užijete radost z objevování, kde je keška schovaná. To je skvělá příležitost, jak se o dovolené dostat na turisty přehlížená místa, něco se dozvědět a přitom zabavit děti. A navíc zdarma, protože kešky jsou vždy na veřejně přístupných místech.

Keškování je ale skvělé i v místě vašeho bydliště. Třeba zjistíte, že kovová trubka vyčnívající ze země vedle cesty, kterou chodíte do práce, je ve skutečnosti pozůstatek první vodárny v Česku. A že se pod kamenem vedle ní skrývá malá schránka s poklady. Na místo se pak už budete dívat jinak.

Plánování víkendových výletů po Čechách se vám také usnadní. Jednoduše si vyberete oblast, podíváte se, kolik se v místě nachází keší a pak už si jen naplánujete, kolik jich chcete za den ulovit. Některé kešky jsou dokonce sestavené do okruhů nebo od jedné pamětihodnosti k druhé.

Takto vypadá originální logbook, často se setkáte i s obyčejným listem papíru nebo sešitkem. • 

Jak hrát Geocaching

Na kešky můžete vyrazit klidně hned. Stačí mobil či tablet s GPS nebo rovnou GPS navigace, žádné další vybavení nepotřebujete.

  1. Vytvoříte si zdarma účet na webu geocaching.com a získáte tak přístup k mapě keší a jejich popiskům. Také si vyberete přezdívku, kterou se poté budete zapisovat do logbooků.
  2. Vyberete si kešku, kterou chcete ulovit. Pro začátečníky jsou ideální tradiční keše označené na webu zelenou barvou. V popisku si všímejte zejména náročnosti, velikosti kešky a terénu. Údajům přizpůsobte oblečení a obuv a také oči při hledání. Kešky se pohybují od velikosti mikro (většinou velikost krabičky od filmu) po velké.
  3. Uložte si souřadnice vybrané kešky do GPS a vyrazte na lov. GPS vás navede až do blízkého okolí kešky, pak už se orientujte podle nápovědy v popisu na webu.
  4. Když keš najdete, zapište se do logbooku a pokud chcete, vyměňte si poklady. Na webu potvrďte, že jste kešku našli a přidejte hodnocení - autora keše určitě potěší.

Kešku z úkrytu vyndávejte jen když okolo není nikdo další. • 

Keškování pro pokročilé geokačery

Hledání tradičních kešek je jen začátek. Existuje totiž celá řada možností, jak si keškování ozvláštnit:

  • Multi cache nebo mystery cache. Oranžové a modré keše, jejichž souřadnice získáte až po rozluštění šifry, splnění úkolu nebo nalezení jiné kešky.
  • Travelbugy a Geocoiny. Speciální předměty v keších, které mají svůj úkol týkající se většinou cestování z jedné keše do druhé. Můžete je buď ignorovat, nebo úkol splnit.
  • Drsnokeše a tépětky. Keše, které spojuje nejvyšší stupeň obtížnosti šifry nebo terénu. Abyste je získali, musíte např. zdolat skály nebo se vypravit do podzemí.
  • Události. Geokačeři, jak si hráči Geocachingu někdy říkají, pořádají různá setkání. Může jít o posezení v hospodě nebo například úklid vybraného území od odpadků.

Možností Geocachingu je mnohem víc a kešek po celém světě ještě tisíckrát tolik. Tak se zaregistrujte a pusťte se do hledání.