9 tipů, jak naučit děti zodpovědnosti | Blog Mall.cz

9 tipů, jak naučit děti zodpovědnosti

Pokud mají být děti schopny postarat se o samy o sebe, musí je rodiče vychovávat tak, aby z nich vyrostli nesobečtí dospělí, kteří budou jednat zodpovědně. A to není zrovna snadný úkol. Proto je potřeba začít s tímto učením hned v útlém věku. Máme pro vás pár tipů, jak pozvolna učit malé děti zodpovědnosti. 

1. Začněte už kolem 3. roku života dítěte

Předávání odpovědnosti musí začít ve chvíli, kdy má dítě dostatečnou slovní zásobu, chápe, co se od něj očekává a dokáže se doptat, pokud něčemu nerozumí. To je zpravidla kolem 3. roku života dítěte. Pokud totiž výchovu k zodpovědnosti hned ze začátku podceníte, dítě se naučí, že za něj veškeré povinnosti uděláte vy. A za pár let nebude schopné pochopit, proč po něm najednou chcete něco jiného.  

2. Nechte si pomoci, kdykoliv to jen půjde

Požádejte své dítě o pomoc pokaždé, kdy jdete dělat domácí práce. Domácí povinnosti začne brát jako týmovou práci, bude mít radost, že s ním trávíte čas, a tím ho nenásilně učíte zodpovědnosti za domácnost. Navíc se bude cítit poctěno, že zrovna vy, rodiče, kteří jsou pro něj vzorem, chcete pomoci právě od něho.

Nechte si pomoct od dětí při běžných domácích pracech. Budou se cítit důležitě a dospěle. • 

3. Staňte se průvodci

Neskákejte kolem svého dítěte, jak si pískne. Pokud bude chtít donést jablko, jděte s ním a ukažte mu, kde ovoce běžně míváte a jak si ho má omýt. Hodí-li vaše dítě špinavé oblečení na zem, ukažte mu, kde je koš na prádlo a kam takové oblečení patří. Používejte slovo zodpovědnost. Dítě se bude cítit dospěle a brzy tyto věci začne dělat samo od sebe.

4. Buďte důslední

Požádejte všechny členy domácnosti, aby se chovali zodpovědně. Po večeři položili nádobí do dřezu, uklízeli po sobě oblečení, stlali si postele atd. Dítě velmi rychle okouká, co dělají všichni ostatní v rodině.

5. Chvalte

Buďte pozitivní pokaždé, když vám dítě v domácnosti pomůže. Chvalte ho i za malé věci. Za vynesení odpadků z pokojíčku, za ustlanou postel, za uklizené nádobí, za zametení atd.

Naučte děti vnímat domácí povinnosti jako týmovou práci, na které se podílí každý člen rodiny. • 

6. Nebuďte puntičkáři

Je jasné, že si pětileté dítě neustele postel tak, jak byste to udělali vy. To ale neznamená, že to udělalo špatně. Pochvalte ho za jeho výkon a naučte ho další dovednost. Ukažte mu, jak mu stlaní půjde lépe. Časem se naučí stlát přesně tak, jak byste to udělali vy sami.

7. Žádné odměny

Aby se vaše dítě naučilo zodpovědnosti, nemusí dostávat žádné odměny. Děti totiž reagují stejně dobře na pochvalu jako na odměnu. Dítě odměňte jen za úkoly, které jsou nad rámec vašeho očekávání či jeho domácích povinností.

8. Vytvořte pravidelný režim

Jak se říká, nejdřív povinnosti, potom zábava. Vytvořte si seznam povinností, které vaše dítě před sledováním pohádky nebo čtením knížky musí splnit. Uklidit hračky, vyčistit si zuby, připravit oblečení na zítra, obléct si pyžamo atd. Po pár pravidelných opakováních už dítěti nebudete muset připomínat, jaké povinnosti má. Bude je dělat automaticky. 

TIP: Napište dítěti jeho povinnosti na tabulku na dveře pokojíčku a nechte ho odškrtávat vše, co už daný den splnil. Bude mít radost, kolik věcí už stihlo a vy kontrolu, že vše funguje, jak má.

9. Každá chyba má své následky

Rodiče se velmi často bojí nechat dítě rozzlobené nebo smutné. A tak raději udělají povinnosti nebo rozhodnutí za něj. Pokud budete neustále řešit problémy svých dětí, nebudou schopné v dospělosti zodpovídat za sebe, za své věci ani za jiné lidi.

Nechte své děti dělat chyby a rozhodnutí. Nechte je zapomenout si přezůvky nebo penál. Čím dříve si následky svých chyb a rozhodnutí projdou, tím dříve se naučí, že mají za takové věci zodpovědnost.

Učení zodpovědnosti stojí spoustu času a energie, ale rozhodně se vyplatí. Jaké máte vy zkušenosti s výukou zodpovědnosti? Napište nám na náš Facebook, jaké tipy se osvědčily vám, nebo který z vyjmenovaných bodů jste při vedení k odpovědnosti používali.

 

Témata:
  děti, výchova