Vaječná snídaně, jak ji ještě neznáte. Zkuste 3 neotřelé recepty | Blog Mall.cz

Vaječná snídaně, jak ji ještě neznáte. Zkuste 3 neotřelé recepty

Vajíčková snídaně je perfektní start do nového dne. Zapomeňte však na klasickou omeletu nebo volská oka – máme pro vás 3 neotřelé vaječné recepty, na které by byl pyšný i šéfkuchař luxusní restaurace. Vyzkoušíte je?

1. Smažené zastřené vejce

Chutná velmi podobně jako klasické pošírované vejce, ale jeho příprava je mnohem jednodušší. Francouzi ho servírují na pečených rajčatech se strouhankou a petrželkou, ale hodí se na jakýkoliv salát nebo toast.

Připravte si:

  • čerstvé vejce,
  • olivový, slunečnicový nebo řepkový olej,
  • sůl a pepř.

A pusťte se do toho:

  1. Vejce rozklepněte do mističky, dejte při tom pozor, abyste neporušili žloutek.Na talířek si bokem přichystejte papírový ubrousek.
  2. V rendlíku rozehřejte olej. Francouzi používají olivový, ale vystačíte si i se slunečnicovým nebo řepkovým.
  3. Když začne olej probublávat, vlijte do něj vejce. Pokud se přilepí ke dnu, opatrně jej od něj oddělte kovovým nástrojem.

Vejce smažte asi půl minuty, pokud máte rádi tekutý žloutek. Pokud chcete žloutek pevnější, prodlužte dobu přípravy na 45, maximálně 50 sekund. Pak ho přemístěte na papírový ubrousek, který z vejce odsaje přebytečný tuk, osolte, opepřete a okamžitě podávejte.

Náš tip: Zastřená vejce – klasická i smažená – si perfektně rozumí třeba s avokádovým toastem.

>> Podívejte se na další recepty Koko v pořadu MALL.tv Menutovka. <<

2. Vejce do skla

Nejde o nic jiného než vařená vejce, ale máslo a strouhaný parmazán jim dodají řádný šmrnc. Touto královskou snídaní uctíte všechny, kteří mají rádi tekuté vajíčko.

Na přípravu potřebujete:

  • 3 vejce,
  • ocet,
  • lžičku másla,
  • strouhaný parmazán,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. V menším hrnci dejte vařit vodu se lžící octa a špetkou soli.
  2. Když začne vřít, opatrně vložte vejce do vody. Musí mít pokojovou teplotu, jinak vám prasknou.
  3. Přesně po 5 minutách vejce z vody vyjměte. Musíte docílit toho, aby byl bílek uvařený, ale žloutek stále tekutý. Po uvaření vejce ihned zalijte studenou vodou.
  4. Pak je rozklepněte tak, abyste je mohli s pomocí lžičky přemístit ze skořápky do sklenice nebo skleněné misky. Na ještě teplá vejce dejte lžičku másla, osolte, opepřete a zasypte strouhaným parmazánem.

Vejce do skla zasypte nejen sýrem, ale přidejte třeba ještě jarní cibulku nebo svá oblíbená semínka. • 

Náš tip: Se servírováním vajec do skla si můžete pěkně vyhrát. Když místo obyčejné misky použijete třeba sklenici na víno, na stopku sklenice uvážete stuhu a slavnostně prostřete i zbytek stolu, můžete si s partnerem užít romantickou nedělní snídani.

3. Vaječná frittata

Vaječná frittata je italské jídlo podobné naší omeletě. Je však hutnější, přidává se do ní více ingrediencí a pochutnáte si na ní i za studena.

Na přípravu si nachystejte:

  • 4 vejce,
  • sůl,
  • špetku kurkumy,
  • špetku muškátového oříšku,
  • 2 krajíce celozrnného nebo žitného chleba,
  • 2 lžíce másla,
  • olej,
  • hrst cherry rajčátek,
  • 4 lžíce sekané petrželky,
  • čerstvě namletý pepř čtyř barev.

A pak se dejte do práce:

  1. Každou frittatu připravte zvlášť. Dvě vejce rozšlehejte vidličkou se solí, kurkumou a muškátovým oříškem.
  2. Chleba rozkrájejte na kostky a polovinu jich krátce opečte v pánvi na másle s trochou oleje, který zabrání přepalování másla.
  3. Když je chléb křupavý, přidejte do pánve rajčátka překrojená napůl, naříznutou stranou dolů, přidejte trochu másla a zalijte připravenými vejci.
  4. Frittatu pak na mírném ohni nechte propékat. Neotáčejte ji.
  5. Ještě než se frittata úplně zatáhne, posypte ji sekanou petrželkou, opepřete a servírujte.

>>> Pánve, se kterými se vám to nepřichytí <<<

Vaječná frittata snese všechno – spoustu zeleniny, houby, klobásky, slaninu, sýr… Přidejte do ní cokoliv, na co máte zrovna chuť nebo čeho máte dost v lednici. • 

Jaký je váš nejoblíbenější vaječný recept?