STOP puchýřům: zjistěte, jak se jich rychle zbavit i jak jim předcházet | Blog Mall.cz

STOP puchýřům: zjistěte, jak se jich rychle zbavit i jak jim předcházet

Krásný jarní výlet nebo horskou túru vám můžou snadno zkazit puchýře. Když je včas neošetříte, po pár krocích se dostanete do stavu, kdy už radši půjdete bosky, než byste trpěli další metr. Přečtěte si, jak se puchýřů rychle zbavíte i jak můžete jejich vzniku předcházet.

Puchýře vznikají intenzivním a soustavným třením kůže nohy o ponožku či obuv. Mezi vrstvami kůže (pokožkou a škárou) se vytvoří kapsa, která se zaplní tekutinou. Ta chrání hlubší vrstvu kůže (škáru), kde jsou nervová zakončení, před poškozením a infekcí.

Jestli se vám puchýř na noze udělá nebo ne, záleží zejména na:

  • typu vaší kůže,
  • zvolené obuvi,
  • ponožkách,
  • mikroklima v botě (vlhkosti a teplotě).

Bota prostě musí padnout

Při výběru pohorek si musíte být jistí, že jste si dobře zvolili velikost bot. Puchýře se vám udělají, pokud máte botu příliš volnou, ale i příliš těsnou.

Když si zkoušíte boty v obchodě:

  • projděte se v nich, nestačí se jen postavit ze židle,
  • v outdoorových obchodech mívají ještě šikmou plošinu pro simulaci chůze z kopce a do kopce – rozhodně ji využijte, abyste zjistili, zda vám bota opravdu sedí a nikde nedře,
  • zohledněte, že vám noha v teple nebo při vyšší fyzické námaze trochu oteče, proto si obuv ideálně zkoušejte až odpoledne,
  • ujistěte se, že vám bota sedí na délku i na šířku – noha potřebuje dostatek prostoru, aby bota netlačila prsty k sobě (to dobře zajišťují barefoot boty), nechte si trochu místa i mezi špičkou boty a palcem, dobře si zavažte tkaničky, které dokážou zamezit prokluzování paty a dření.

Pokud chcete přežít i náročnější túry bez puchýřů, potřebujete ideálně rozšlápnuté padnoucí boty a pevné, ale ne zas příliš těsné, šněrování. • 

Bez správných ponožek ani ránu

Vybrat si správné ponožky není úplně jednoduché:

  • musí vám padnout velikost, aby vás ponožky neškrtily a nedeformovaly vám prsty,
  • zároveň ale musí odvádět vlhkost, protože čím vyšší vlhkost v botě, tím pravděpodobnější je vznik nepříjemných puchýřů.

Ponožky ze syntetických materiálů bývají těsnější, ty s příměsí bavlny nebo vlny se zas můžou roztáhnout a pak se vám v botě rolovat – a to je živná půda pro puchýře.

Poohlédněte se po ponožkách, které jsou zesílené v nejnamáhanějších částech – třeba na patě. Pomáhají snížit tlak a tlumí tření boty o kůži. Můžete zkusit také dvoje ponožky na sobě, aby se třely ponožky o sebe a ne ponožka o kůži, případně si kupte přímo speciální dvouvrstvé ponožky.

Kde není vlhko, tam není puchýř

Na chodidle jsou tisíce potních žláz, které dokážou v botě vyprodukovat pořádné vlhko. Kvůli němu se pak puchýře tvoří snadněji. Pro snížení pocení zkuste antiperspiranty nebo před túrou dopřejte svým nohám koupel v odvaru z dubové kúry.

Pokud se vám na túře podaří boty si promáčet, vyměňte si alespoň mokré ponožky za suché, jinak budete mít nohu samý puchýř. • 

Upravte si botu podle potřeby

Když víte, že vás boty tlačí třeba na patě nebo v přední části chodidla, vystelte si botu speciálními vložkami, gelovými poduškami nebo polštářky, které ztlumí nárazy i tlak na problematických místech.

Kdo maže, ten šlape

Snadnou prevencí proti puchýřům je promazání chodidel i prstů na nohou vazelínou nebo olivovým olejem. Pokud jdete na opravdu dlouhý výšlap, vezměte si vazelínu klidně i s sebou do batohu a třeba v polovině trasy si nohy namažte znovu. Vazelína se totiž po nějaké době vstřebá a už vás před puchýři neochrání.

O své nohy pečujte

Na zdravých a měkkých chodidlech se puchýře tvoří méně. Proto o své nohy pravidelně pečujte:

  • používejte pemzu nebo škrabku na tvrdé paty,
  • mazejte chodidla změkčujícími krémy
  • nebo dejte na babské rady – pro peeling chodidel použijte kávový lógr, na změkčení kůže pak tvaroh nebo olivový olej,
  • jednou za čas nohám dopřejte šalvějovou lázeň.

Hned, jak ucítíte tlak a nepříjemné dření, řešte to

Když cítíte, že vás bota někde nepříjemně tlačí nebo dře, co nejdříve na postižené místo nalepte speciální náplast na puchýře. Totéž platí i tehdy, když už se puchýř stihl vytvořit. Zabráníte tak jeho protržení nebo úplnému stržení, což mnohonásobně zvyšuje riziko infekce a také prodlužuje délku hojení.

Speciální náplasti na puchýře většinou obsahují gel, který podporuje tzv. vlhké hojení rány. Kůže se díky nim rychleji zacelí. • 

Propíchnout puchýř nebo ne?

Puchýř chrání hlubší vrstvy kůže. Tekutina uvnitř puchýře vytváří sterilní prostředí pro odhalenou hlubší vrstvu kůže (škáru), takže přirozeně působí jako prevence infekce a zrychluje hojení.

Puchýřů se nejrychleji zbavíte tzv. vlhkým hojením. Postižené místo proto natřete tenkou vrstvou HemaGelu, přikryjte sterilní gázou a přelepte, nebo použijte gelové náplasti na puchýře.

Pokud se rozhodnete puchýř přece jen propíchnout, vždy použijte sterilní jehlu a kůži nijak nestrhávejte. Jen puchýř na okraji propíchněte a tekutinu vytlačte ven pomocí sterilní gázy. Ránu vydezinfikujte a pak puchýř zalepte.

Nejčastější dilema je, zda puchýř propíchnout nebo ho nechat, jak je. Pokud se rozhodnete pro propichování, použijte jedině sterilní jehlu. • 

Zkuste babské rady

Když zrovna nemáte po ruce HemaGel, zkuste babské rady na ošetření puchýřů. Doporučit vám můžeme tyto 3 triky:

  1. Namočte sterilní gázu do ricinového oleje, přiložte ji na puchýř a nechte působit přes noc. Ricinový olej urychlí hojení puchýře, kůži zjemňuje a zároveň vysuší tekutinu v puchýři bez propichování, takže pak nehrozí prasknutí puchýře a vyhnete se riziku infekce.
  2. Pokud nemáte ricinový olej, podobné účinky má jablečný ocet. Postup je stejný.
  3. Jestli doma pěstujete rostlinu aloe vera, ulomte z ní jeden list a gelem, který z listu vytéká, puchýř potřete. Urychluje hojení a také zmírňuje bolest.

Gel, který vytéká z listů aloe vera, příjemně chladí, snižuje bolestivost puchýřů a hojí je. • 

Diabetici, mějte se obzvlášť na pozoru

Pokud trpíte cukrovkou, věnujte puchýřům zvláštní pozornost a péči. Můžou se totiž velmi špatně hojit a pokud by se vám do nich dostala infekce, hrozí, že přerostou až v chronickou ránu.

Máte nějaký zaručený recept na hojení puchýřů? Podělte se o něj s námi v komentářích.