6 tipů, jak se zbavíte mozolů | Blog Mall.cz

Pryč se ztvrdlou kůži: 6 tipů, jak se zbavíte mozolů na rukou i nohou

Ztvrdlé kůži na dlaních či chodidlech se čas od času nevyhne snad nikdo – vzniká totiž při zahradničení, cvičení nebo třeba při chození po horách. Přečtěte si, jak se otravných mozolů zbavíte pomocí ananasu, jedlé sody i dalších vychytávek.

Mozoly vznikají vlivem opakovaného tlaku nebo tření kůže. Nejčastěji se proto dělají na namáhaných místech, jako jsou dlaně nebo chodidla. Mozol z počátku většinou nebolí, ale je nepříjemný – kůže je totiž zhrubělá a tvrdá. Jakmile se začne odlupovat, může vás pěkně potrápit a bolet.

Jestliže tedy ztvrdlou kůži objevíte, nechte ji hned odpočinout. Omezte třeba cvičení, dlouhé procházky nebo zahradní práce s rýčem i lopatou, při kterých končetiny namáháte. Na noc si ruce či nohy natřete krémem a nasaďte látkové rukavice nebo ponožky. Po pár dnech mozoly samy zmizí.

Pokud je kůže zhrublá hodně a mozoly se vás drží dlouhodobě, začněte s důkladnější léčbou. Pomůžou vám třeba tyto babské rady:

1. Připravte si koupel z heřmánku či soli

Na mozoly platí vodní lázeň, díky které kůže změkne. Do nádoby napusťte teplou vodu a přisypte hrst Epsomské soli. Stejně dobře ale fungují i bylinky – pokud sůl doma nemáte, použijte místo ní několik sáčků heřmánkového čaje a ve vodě je vylouhujte.

Pak do vody strčte končetiny a máčejte asi 10 minut. Jakmile kůže změkne, obruste dlaně či chodidla pemzou. Buďte ale opatrní – jestli vás odstraňování zrohovatělé kůže bolí, raději hned přestaňte. Na závěr otřete kůži ručníkem a namažte krémem.

Náš tip: Léčivou koupel připravíte také pomocí olejíčků. S odstraňováním mozolů vám pomůže například ricinový olej.

>> Olejíčky do koupele najdete na MALL.CZ. <<

Mozoly jsou obrannou reakcí pokožky na velkou zátěž nebo tření. Ztvrdlá kůže má většinou světle žlutou nebo hnědou barvu a platí na ni léčivé koupele. • 

2. Naložte se na noc do octa

Ztvrdlé kůže se zbavíte také pomocí jablečného octa. Připravte si kyselý obklad, který suchou pokožku zjemní:

  • Vatový tamponek namočte do jablečného octa a přiložte na mozol.
  • Obvazem místo stáhněte, ať tamponek drží na svém místě.
  • Nechte ocet působit přes noc a ráno změklou kůži opatrně ošetřete pemzou.

3. Zkuste peeling ze sody

Pečujte o své ruce i nohy jako v kosmetickém salónu – speciální peeling vás mozolů zbaví. A vyrobíte ho jen ze tří surovin. Smíchejte lžičku vody se dvěma lžičkami jedlé sody a pár kapkami citronové šťávy tak, aby vám vznikla hustá pasta. Naneste ji na ztvrdlá místa, nechte 20 minut působit a pak kůži obruste pemzou.

Náš tip: Peeling připravíte i z olivového oleje a mořské soli.

>> Peelingy na nohy seženete na MALL.CZ. <<

4.  Zjemněte kůži ananasem

Čerstvý ananas není jen dobrá svačinka, ale také léčivý pomocník na vaše mozoly. Obsahuje totiž enzymy, které kůži zjemňují. Stačí, když každý večer odkrojíte kousek ananasové slupky, přiložíte ho na ztvrdlou kůži, omotáte obvazem a necháte asi hodinu působit. Pemzou pak odumřelou kůži odstraníte snadno.

Náš tip: Stejně funguje, když mozoly potřete ananasovou šťávou nebo ananas nastrouháte na jemno a v tenké vrstvě položíte na ztvrdlé dlaně či chodidla.

Abyste příště mozolům předešli a nemuseli se jich složitě zbavovat, noste při cvičení nebo práci na zahradě rukavice a na delší túry si pořiďte kvalitní boty, které netlačí. • 

5. Mozoly rozdrtíte rozdrcenými tabletkami

Někteří lidé nedají dopustit na léčbu mozolů Aspirinem nebo Acylpyrinem. Oba léky obsahují kyselinu acetylsalicylovou, která potlačuje záněty a navíc bojuje i se suchou a zrohovatělou pokožkou:

  • Rozdrťte 5 tabletek na prášek, smíchejte ho s pár kapkami citronové šťávy a půl lžičkou vody.
  • Rozmíchejte, až vznikne jemná kašička.
  • Rozetřete ji na ztvrdlou kůži, přikryjte hadříkem či obvazem a nechte 10 minut účinkovat.
  • Změklou pokožku nakonec obruste pemzou a natřete krémem.

6. Hladká kůže s měsíčkem lékařským

Pokud sbíráte měsíček lékařský, využijte ho také na mozoly. Potřete je šťávou, která vytéká ze stonku rostlinky, nebo si z měsíčku vyrobte mast, která pokožku změkčí a zvlhčí.

Náš tip: Pokud vám trochu masti zbude, schovejte si ji – funguje jako skvělá první pomoc i na bodnutí hmyzem, bradavice nebo popáleniny.

>> Čtěte, jak si vyrobíte z měsíčku mast v pár krocích. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.