Už má vaše dítě zoubky? Správný čas navštívit poprvé zubaře | Blog Mall.cz
Už má vaše dítě zoubky? Správný čas navštívit poprvé zubaře

Už má vaše dítě zoubky? Správný čas navštívit poprvé zubaře

I když má vaše dítě jen pár zoubků a ještě ani nejí tuhou stravu, už byste měli myslet na jeho zdravé zuby. I o částečně prořezaný chrup je třeba začít pečovat. Kojencům je možné čistit zoubky kouskem navlhčené gázy nebo kuptit nákusní zubní kartáček. Tímto způsobem je potřeba čistit zuby alespoň jednou denně.

Kdy jít poprvé k zubaři?

Rozhodně neotálejte. Nejlepším obdobím pro první návštěvu zubaře je jeden rok věku dítěte. Dítě si zvykne na zubařské křeslo a skutečnost, že se mu lékař dívá do úst. Rodiče navíc dostanou vysvětlení a upozornění, které potraviny zvyšují možnost vzniku zubního kazu. Preventivní prohlídky by se pak měly provádět jednou za půl roku.

Jak často čistit dětem zuby?

Když je celý chrup prořezaný, měly by si děti začít čistit zuby dvakrát denně dětským štětinkovým kartáčkem. Zubní pastu jim dejte asi ve velikosti hrášku.

Nestrašte děti vrtáním

Popište dětem, že i vy chodíte k zubaři, s tím, že většinou zubař zuby jen zkontroluje a nedělá nic, co by bolelo. Nikdy děti nestrašte vrtáním a trháním zubů. Nikdy se ale nenechte svými ratolestmi umluvit k odložení návštěvy zubního lékaře. Je lepší chodit pravidelně a dbát na prevenci než pak zuby zbytečně vrtat, a tím nechat děti trpět. S dítětem jděte na prevenci dříve, než začne mít se zuby potíže.

Na druhou stranu před návštěvou zubní ordinace svému dítěti nelžete. Neříkejte mu, že to nebude vůbec nikdy bolet nebo že mu zoubky určitě vrtat nebudou, i když víte, že je to nutné a naplánované. Prostě mu vysvětlete, že sice návštěva zubaře není vždy úplně příjemná věc, že injekce do dásně trochu štípne a vrtání zoubku bude bolet, ale je to jen chvilinka a zoubky zase budou zdravé.

Proč se musí hlídat i mléčné zuby?

Za našich mladých let se mělo za to, že první zoubky jsou první zoubky a není nutné je ošetřovat. I naši rodiče zastávali teorii "proč chodit k zubaři, když mu stejně brzy vypadnou?". Jenže i mléčné zuby se kazí a můžou dítě pěkně potrápit. A vrtání je nutné i u těchto prvních zoubků.

Anestetikum pro dítě?

Někteří rodiče se zásadně brání lokální anestezii. Jedni si myslí, že může dítěti uškodit, druzí, že by jejich ratolest vyváděla ještě víc při vpichu než při samotném vrtání. Proto se určitě vždy poraďte se zubařem. Ať on posoudí, jestli je anestezie vhodná. Je zbytečné, aby pak vaše dítě mělo špatné vzpomínky a celoživotní strach z bolesti u zubaře.

Aby se nebálo…

Děti se zubaře bojí, protože nevědí, co se bude dít, a jsou najednou v těsné blízkosti docela cizího člověka. Proto je dobré, aby rodič své dítě na návštěvu připravil. Povídejte si s dcerou nebo synem o tom, jak je tato profese prospěšná, jak zubaři zachraňují nemocné zoubky. A hlavně – nikdy návštěvou zubaře nestrašte a nevyhrožujte. Zapovězená věta – i když pronesená s dobrým úmyslem – tedy je: Když si nebudeš čistit zuby, půjdeš k zubaři, a tam to bude bolet.

Všechny pomůcky pro osobní hygienu naleznete zde >>