Postarejte se správně o zimní oblečení | Blog Mall.cz

Postarejte se správně o zimní oblečení

Zimní oblečení dostává pořádně zabrat nejen na horách, ale i ve městech. Starejte se o něj proto tak, aby vám dlouho a dobře sloužilo. Přečtěte si tipy, jak na to.

Experimenty stranou, věnujte pozornost štítkům

K pračce experimenty nepatří, proto si vždy pečlivě prostudujte doporučený postup čištění na štítku oblečení.

Věnujte pozornost především znaku prázdného kolečka, které znamená nutnost profesionálního ošetření textilu. Ze zimní výbavy se s ním nejčastěji setkáte na kabátech nebo některých bundách.

Cedulku z oblečení pro jistotu neodstřihávejte, ať můžete před každým praním znaky zkontrolovat. • 

S peřím zacházejte opatrně při praní i sušení

Péřové bundy, vesty i kabáty si našly cestu do šatníků mužů i žen. Mají skvělé vlastnosti:

  • jsou lehoučké,
  • zaberou málo místa
  • a výborně zahřejí i v tuhých mrazech.

Peří chrání přírodní olejovité látky, které můžete při nešetrném praní nebo sušení zlikvidovat. Proto před praním zvažte, zda oblíbenou péřovku raději nesvěříte do rukou profesionálů.

Péřové bundy už nejsou jen výsadou horalů. V módní městské úpravě s nimi uděláte parádu i mimo zasněžené svahy. • 

Pokud se rozhodnete pro domácí praní:

Neméně důležité je i sušení péřového outfitu. Vyhněte se klasickému sušení na šňůře nebo sušáku – peří by se sesypalo do spodní části, slehlo a mohlo by i zplesnivět.

Vypranou péřovku sušte ve vodorovné poloze při pokojové teplotě a pravidelně ji protřepávejte. Díky tomu peří vyplní rovnoměrně celou plochu a neslehne. Buďte trpěliví, sušení velké péřové bundy zabere až 4 dny.

Pokud máte sušičku, zvolte šetrný program s nízkou teplotou a do bubnu nezapomeňte přidat alespoň 3 tenisové míčky. Nepravidelně narážející tenisáky nebo speciální míčky do sušičky totiž během sušení rozeženou peří do všech částí oděvu.

>> Vyberte si svůj péřový kousek na MALL.CZ. <<

Sušičky šetří čas a nezabírají tolik místa jako sušáky. Skvěle se hodí na sušení oblečení plněného peřím. • 

Udržte membránové oblečení co nejdéle v perfektní kondici

Bundy nebo kalhoty s membránou využijete při lyžovačce, zimní turistice nebo výletu na běžkách. Díky jejich povrchu vás udrží v suchu a teple. Ale jen do chvíle, kdy membrána funguje. Běžné prací prášky nebo aviváže membráně ubližují.

Používejte proto speciální sportovní prací gely. Některé z nich obsahují i impregnaci. Pokud není oblečení příliš ušpiněné, perte ho naruby a ideálně ručně. Jestli se na ruční máchání necítíte, zvolte program bez ždímání. Pračka tak po vyprání pouze vypustí vodu.

Bundy nebo kalhoty s membránovým povrchem do sušičky nepatří. Vypraný kousek pověste na ramínko a nechte z něj vykapat všechnu vodu – rozvěste oblečení například do sprchového koutu nebo nad vanu. Vlhké kousky pak nechte doschnout na sušáku při pokojové teplotě

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.