Recenze kapslí Persil: vyperou i fleky od červeného vína | Blog Mall.cz

Recenze pracích kapslí Persil: silák, který odstraní i fleky od vína

Lákalo vás také někdy polít své oblíbené oblečení vínem nebo umazat od čokolády, abyste vyzkoušeli, jestli prací prášek opravdu funguje jako v reklamě? My jsme do toho šli. Na testování jsme si vybrali novinku – první 4komorové prací kapsle Persil Discs. Ty slibují, že odstraní i odolné skvrny, rozzáří barvy a prádlo provoní i bez aviváže. Přečtěte si, jak obstály v našem pracím testu a jestli zachránily náš šatník.

Síla 4 komor se stará, aby oblečení dlouho vydrželo

Běžné prací kapsle najdete v obchodech ve variantě „duo”, tedy se dvěma komorami, které odstraňují skvrny a prádlo provoní. Persil přidal ještě další dvě komory navíc a jako první představil 4komorové prací pomocníky. Každá složka má jinou funkci, všechny čtyři se pak smíchají až v průběhu pracího cyklu:

  • z prádla odstraňují skvrny,
  • rozzáří barvy,
  • oblečení provoní a zajistí dlouhotrvající svěžest
  • a pečují o textilní vlákna, aby oblečení dlouho vydrželo.

Prací kapsle Persil se vyrábí ve dvou provedeních:

My jsme vyzkoušeli obě varianty. A abychom ověřili, jak kapsle o oblečení pečují, do praní jsme se pustili několikrát. Prali jsme většinou zhruba 3 kilogramy prádla a program jsme nastavili na 40 °C, prací cyklus trval asi hodinu

S Persil Discs se snadno pracuje – jednoduše vezmete kapsli a vhodíte ji do bubnu pračky. Nemusíte řešit správné dávkování ani přidávat aviváž. Díky tomu byla příprava na praní rychlejší.

Persil Discs pracují s takzvanou Deep Clean technologií – jednotlivé složky jsou umístěné do 4 oddělených komor, jejich obsah se smíchá až v pračce. Díky tomu si složky zachovávají maximální účinnost. • 

Kapsle odstranily z oblečení i skvrny od červeného vína

Nejprve jsme prali várku bílého oblečení. Pračku jsme naplnili asi z půlky a přihodili pár extra špinavých kousků: bílé tričko polité červeným vínem a světlé kalhoty s mastnými skvrnami od oleje a omáčky.

Nadchlo nás, jak si kapsle se špínou poradily. Z pračky jsme vytáhli sněhobílé tričko, na kterém nebylo po víně ani stopy. Marně jsme pátrali, kde přesně původně flek byl. Stejně dobře Persil odstranil i mastnotu – ani na kalhotách jsme neobjevili žádné zbytky skvrn.

Jedna z komor kapslí Persil obsahuje směs enzymů, které zbaví prádlo i odolných skvrn a nečistot. • 

Barvy zůstávají pořád stejné

V druhém kole jsme pračku naplnili barevnou várkou. Kapsle jsme otestovali i na zašlých ponožkách, které byly navíc zespodu špinavé, protože v nich děti lítaly celý den u babičky bez bot a z domu se párkrát vydaly i ven na terasu. Tentokrát jsme pračku naplnili asi ze dvou třetin.

Ponožky sice nebyly po vyprání úplně čisté, ale se stavem, v jakém jsme je házeli do pračky, se to nedalo srovnat. Jen zespodu zůstaly trochu zašlé, ale jinak se barvy víc rozzářily a byly živější. U ostatního oblečení z dané várky jsme nepozorovali tak velké rozdíly.

Chtěli jsme otestovat, jestli barvy po několika vypráních neztratí sytost. Barevné kousky jsme proto hodili do pračky 3×. Barvy se ale nezměnily: výrazně se nerozjasnily, ale ani nebledly.

Oblečení jsme prali několikrát, abychom ověřili trvanlivost barev. Ani při opakovaném praní barvy nevybledly a oblečení zůstávalo stejné. • 

Praktické balení šetří životní prostředí

Byli jsme příjemně překvapení i balením – kapsle jsou uložené v praktické uzavíratelné krabici s dětskou pojistkou. Klidně je uložte do skříňky v koupelně, děti se do nich nedostanou. A navíc jsou krabice recyklovatelné, takže je bez obav vyhodíte do tříděného odpadu.

Potěšilo nás, že kapsle využijete, ať už perete jen sobě nebo celé rodině – k dostání jsou totiž balení po 11, 22, 28 nebo 38 dávkách.

Kapsle Persil jsou uložené v praktické krabičce. Hned po otevření ucítíte příjemnou vůni, která při praní provoní i vaše oblečení. • 

Pohlídejte si, jak kapsle do pračky vkládáte

Výrobce upozorňuje na správné umístění kapsle do bubnu pračky – chcete-li, aby se pořádně rozpustila, dejte ji vždy dozadu na dno pračky a teprve potom vložte oblečení. Kapsle je tak v kontaktu s vodou a rozpustí se rychleji.

Jakmile jsme kapsli vložili až na oblečení nebo pračku naplnili víc než z poloviny a spustili krátší program, gel z kapslí zůstal v několika případech nerozpuštěný na oblečení. Když pak hned prádlo neočistíte vodou, stopy gelu na prádle zůstanou a vytvoří tvrdé flíčky, které dostanete pryč až při dalším praní. 

Pomůže ale pračku nepřeplňovat nebo prát na delší programy a dbát na správné umístění kapslí – pak nemá praní chybu.

Voňavé prádlo i bez aviváže

Ke klasickému pracímu prášku přidává aviváž většina hospodyněk. Dodává totiž prádlu měkkost a navíc ho provoní. Měli jsme proto obavy, zda bude oblečení voňavé a jemné i bez aviváže. Kapsle ale aviváž plně nahradí. Hned po vytažení z pračky jsme cítili, jak oblečení voní. A stejně svěží a voňavé vydrželo třeba i po dvou nošeních.

Kapsle seženete ve variantách na bílé prádlo i speciální na barevné. • 

Závěr: kapsle si poradí i s odolnou špínou

Prací kapsle Persil Discs Regular na bílé prádlo i Persil Discs Color na barevní prádlo se při praní osvědčily – poradí si se skvrnami a oblečení nechají svěží. Nejlepší je, že jsou rovnou nadávkované. Vhodíte kapsli do bubnu a můžete prát, aniž byste přemýšleli nad správným množstvím gelu. Navíc jedna z komor kapsle prádlo natolik provoní, že nemusíte používat aviváž.

Malý nedostatek vidíme v rozpustnosti kapslí – jakmile pustíte kratší program nebo pračku příliš zaplníte, nerozpustí se úplně. To ale vykompenzují ostatní funkce kapslí i jejich cena. Největší balení na 38 pracích cyklů vás vyjde jen na 300 korun, za jednu várku prádla tak zaplatíte necelých 8 korun.

Prádlo je po vyprání kapslemi jemné, voňavé a nezůstávají na něm skvrny. • 

Používáte na praní prací kapsle? Napište nám do komentářů, jak jste s nimi spokojení.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.