Konec praní v ruce: jak správně pečovat o jemné látky | Blog Mall.cz

Konec praní v ruce: jak správně pečovat o jemné látky

Praní v pračce zničilo nejednu milovanou halenku či oblíbený svetr. V článku poradíme, jak správně pečovat o oblečení z vlny, saténu, hedvábí, krajky nebo polyesteru, abyste oblečení z bubnu pračky vytáhli vždycky jako nové.

Aby vaše oblíbené kousky vydržely dlouho, dodržujte při praní správný postup.

Ovčí vlna: pohlídejte si teplotu a nevěšte na ramínko

Aby se vám oblečení z ovčí vlny nesrazilo, dodržujte pravidla správného praní a sušení:

1. Čtěte štítek na oděvu. Nastavte program na vlnu, případně se řiďte pokyny na štítku na oděvu. Program na vlnu se hodí i pro hedvábí a oděvy, které mají na etiketě uvedené ruční praní.

2. Mokrá vlna je méně pevná než suchá, perte ji proto bez ždímání při vysokých otáčkách. Důležitá je také teplota vody. Kvalitní pračka vám nabídne program na praní vlněného prádla ve studené nebo vlažné vodě na maximálně 30 °C.

Na vlnu nikdy nepoužívejte bělicí prostředky s chlorem, zežloutla by. Když už musíte, sáhněte po bělidle na bázi peroxidu vodíku.

3. Sušte položené, nevěšte. Vlněné oblečení nasáklé vodou je těžké, takže když ho pověsíte, zbytečně se vytahá. Položte ho raději ve vodorovné poloze na rozkládací sušák.

Užívejte si své oblíbené činnosti. Prádlo přenechte spotřebičům. • 

4. Suché vlněné oblečení složte do skříně. Tím to ale nekončí – vlněné roláky jsou pastvou pro moly. Šatních motýlků se zbavíte, když skříň občas vyvětráte a pustíte do ní světlo. Preventivně vložte do skříní a na police přírodní odpuzovače molů, jako jsou například levandule, skořice nebo rozmarýn.

Satén: použijte raději ochranný obal

Překrásné večerní róby, elegantní halenky nebo oslnivé svatební šaty vznikají z přízí z nekonečných vláken hedvábí, viskózy, polyamidu, polyesteru nebo bavlny. Podle složení saténu se odvíjí i péče o něj:

1. Na cedulce se většinou dozvíte, že satén máte prát na 30 až 40 °C podle jeho složení, na nízké otáčky a bez ždímání.

2. Kvalitní satén je velmi jemný. Aby se vám v pračce neponičil nebo nepotrhal, doporučujeme oblečení vložit do ochranného pytle nebo pořídit pračku s šetrnou prací technologií. Vybrané pračky Gorenje mají například nerezový buben WaveActive se speciálními vlnovými 3D žebry, která zaručují bezchybné vyprání a vysušení i toho nejjemnějšího prádla bez poškození.

Jedinečně navržený buben se speciálními 3D žebry ve tvaru vlny bezpečně vypere i to nejjemnější prádlo. • 

3. Bavlněný satén můžete sušit klasicky na šňůře. A pokud se rozhodnete dát jej do sušičky, volte šetrné programy s nižší teplotou.

4. Při žehlení dejte pozor, abyste satén nevysušili. Pokropte jej lehce vodou nebo použijte rozprašovátko. Večerní róby a další saténové kousky patří na ramínka, ideálně ještě zabalené v bavlněném pytli, který je zároveň chrání před moly. Dejte pozor, ať má každý kousek oblečení dost místa a oděvy se vzájemně neodírají.

Každá látka potřebuje jinou péči. • 

Všudypřítomný polyester: najdete ho i v jemných tkaninách

Polyester je vděčný materiál, který najdete skoro v každém kousku oblečení. Vypadá dobře a s výjimkou večerních šatů jej můžete bez obav prát v pračce.

1. Oblečení roztřiďte a barevné perte na 30 °C, bílé na 40 °C. Důležitá je i optimální porce pracího prášku, moderní pračky samy navrhují, kolik prášku byste měli použít. Například u praček Gorenje je to technologie DoseAid.

Neřešte, co kupujete za látky. Když je dobrá pračka a sušička, je život jednodušší. • 

2. Polyesterová vlákna jsou velmi lehká a rychle schnou. Prádlo dejte do sušičky vyždímané nebo odstředěné. Sušičku nikdy nepřeplňujte, naplňte ji maximálně z poloviny. Jednak se prádlo snáze usuší, druhak tím chráníte buben sušičky. Při sušení sportovní obuvi z polyesteru používejte koš do sušičky.

3. Dobrá zpráva – oblečení z polyesteru se moc nemačká, takže žehlení většinou není nutné. Normálně ho složte nebo pověste do skříně.

S technologií IonTech osvěžíte vaše oblečení pomocí ionizátoru, který nejen odstraňuje pachy a alergeny, ale také tkaninu vyhladí. • 

Vyspělé pračky, které vám usnadní praní

Praní jemných tkanin vám v každém případě usnadní moderní pračky s vyspělými technologiemi. Dříve zmíněný buben WaveActive od Gorenje byl navržený tak, abyste do pračky a sušičky mohli bez obav dát i ty nejjemnější látky. Mezi další chytré technologie těchto praček patří například:

  • IonTech během sušení ničí bakterie a alergeny,
  • SteamTech odstraňuje pachy a statickou elektřinu
  • nebo StableTech, který snižuje hluk a vibrace, abyste mohli prát i v noci.

Potěší vás také Invertorový motor PowerDrive, který šetří energii a tím i životní prostředí.

Gorenje se pyšní extrémní energetickou efektivitou, energetickou třídou A+++ a úsporou energie až 50 %. • 

>> Další tipy a rady, jak zachovat oblečení co nejdéle jako nové, najdete v zde. <<

Napište nám do komentářů vaše zkušenosti s praním jemného prádla.