Dostaňte otravnou sůl z bot. Na slané mapy pomůže ocet i mléko | Blog Mall.cz

Dostaňte otravnou sůl z bot. Pomůžou věci, které máte doma ve spíži

Kromě sněhu a námrazy se v zimě potýkáte i s jinými nástrahami, třeba s posypovou solí na chodnících. Stačí krátká procházka a boty vám zdobí nevzhledné solné mapy. Zjistěte, jak zlikvidujete skvrny od soli na kožených botách nebo třeba semiškách.

Jakmile přijdete domů ze zimní procházky, začněte hned jednat a otřete boty vlhkým hadříkem, abyste se zbavili největšího nánosu soli. Pak je dejte pořádně vysušit

Zapomeňte ale na strkání mokrých bot ke kamnům nebo pod topení. Některé materiály jako třeba kůže jsou na vysoké teploty velmi náchylné – boty by se mohly zvlnit a byly by na vyhození. Radši sáhněte po starých dobrých novinách. Vycpěte jimi boty a nechte papír, ať vlhkost nasaje. Za pár hodin jste opět v suchu

>> Vyzkoušejte také speciální vysoušeč obuvi, najdete ho na MALL.CZ. <<

Než se pustíte do odstraňování zbylých solných map, ověřte si, z jakého materiálu boty jsou.  A podle toho zvolte způsob čištění.

Na kožené boty octem i olejem

Čím déle necháte sůl být, tím víc se zažere do bot a její odstraňování bude těžší. Když ale začnete hned po návratu domů, u kožených bot si vystačíte třeba jen s vlhčenými ubrousky nebo namočeným hadříkem ve vodě. Ale pozor, pořádně ho vyždímejte. Voda by z něj určitě neměla kapat, jinak kůži zničíte. 

Na navlhčená místa bot pak položte papírový ubrousek a počkejte, až se do něj voda i se solí vsákne. Pokud by se skvrnám přeci jen nechtělo dolů, připravte si roztok vody s octem v poměru 1:1 a kožený povrch jím opatrně vydrhněte

Použít můžete i ricinový olej. Nejprve boty umyjte vlhkým hadrem jen obyčejnou vodou. Pak je vysušte a nakonec vyleštěte ricinovým olejem – zbaví vás posledních zbytků soli. Až se vám podaří skvrny vyčistit, vycpěte boty znovu novinami a nechte je vysušit.

Na kožené boty platí obyčejná voda, octový roztok i ricinový olej. • 

Semišky vezměte mýdlem i vodní párou 

Semiš je náročný materiál. Při jeho čištění proto buďte opatrní. Smíchejte:

  • pár kapek prostředku na mytí nádobí
  • a 1 litr vlažné vody.

Vzniklou tekutinou se skvrn zbavíte. Fungovat ale bude i mýdlový roztok. Použijte jemný hadřík nebo speciální gumový či krepový kartáček, který semiš nepodře. Seženete ho v každém obchodě s botami.

Náš tip: Jestli fleky nezmizí, podržte boty chvíli nad párou nad hrncem. Navlhčí se a půjdou snáz vyčistit. 

Nakonec nechte boty pořádně vyschnout a než půjdete ven, naimpregnujte je. 

Na semišové boty si pořiďte speciální kartáček, který materiál nezničí. • 

Syntetické materiály vyčistíte mlékem 

Také boty z koženky a jiných umělých materiálů potřebují zvláštní péči. Stejně jako na kůži na ně platí kyselé. Připravte si octový roztok nebo smíchejte vodu s citronovou šťávou 1:1.

A pokud doma zrovna citron ani ocet nemáte, sáhněte po mléku. Je jedničkou mezi čisticími vychytávkami, které vás nevkusného vzorku na botách zbaví:

  1. Mléko nechte chvíli v pokojové teplotě, ať není úplně vychlazené.
  2. Namočte v mléce hadřík a umyjte jím špinavá místa.
  3. Nechte mléko pár minut působit, až se začne sůl rozpouštět.
  4. Nakonec boty otřete vodou a vysušte

I syntetické materiály potřebují nakonec znovu ošetřit impregnací.

Usazování solných map na zimních botách aspoň částečně předejdete impregnací nebo krémováním. • 

Impregnujte a zase impregnujte

Prevence je vždycky lepší než nepříjemné zbavování se následků. Nejlépe proto uděláte, když se budete o boty správně starat a už předem je ošetříte tak, aby se na nich posypová sůl tolik neusazovala.

Základem úspěchu je impregnace. Díky ní jsou totiž boty odolné proti vlhkosti a rozbředlým sněhem se solí nenasáknou. Poraďte se v obchodě a kupte takovou impregnaci, která materiálu neublíží. Na boty ji pak naneste ještě předtím, než vyrazíte do ulic

  1. Nastříkejte ochranný sprej na boty ze vzdálenosti asi 20 centimetrů.
  2. Nechte ho zaschnout.
  3. Celý proces opakujte 2× až 3×.

>> Impregnaci na boty seženete na MALL.CZ. <<

Sáhněte do domácích zásob

Pokud zrovna nemáte impregnaci po ruce, dejte na triky našich babiček. Ty si poradily jen s domácími zásobami. Místo impregnace používaly třeba:

  • lékařskou vazelínu,
  • sádlo nebo olej,
  • včelí vosk,
  • Indulonu.

Na botách vytvoří ochranou vrstvu, která do nich nepustí sníh ani vodu z kaluže. 

Náš tip: S Indulonou buďte obezřetní. Dnes krém obsahuje víc vody než za našich babiček. Pokud ho na boty nanesete moc, mohl by v zimě venku na kožených botách zmrznout a boty by vám popraskaly. 

>> Vychytávky na ošetření obuvi najdete na MALL.CZ. <<

Vybavte se na zimu a udržujte své boty v suchu. • 

>> Čtěte také, jak se správně postarat o zimní oblečení. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.