Pleť a rouška: zachovejte si zdravou kůži | Blog Mall.cz

Pleť a rouška: zachovejte si zdravou kůži

Dlouhodobé nošení roušky potrápí nejenom citlivou pleť. Stačí, když v roušce strávíte pár hodin nebo se trochu víc zpotíte. Akné a vyrážky jsou pak na denním pořádku. Čtěte, jak se o svou pleť v této době účinně postaráte.

Co se děje pod rouškou

Během výdechu se z vašich úst vylučují mikrokapičky tekutiny, které rouška zachytí. Rouška tak po pár hodinách navlhne. Když k tomu přidáte pot a nedostatek kyslíku, vytvoří se na vaší pleti živná půda pro bakterie způsobující kožní problémy jako například

  • vyrážky,
  • akné,
  • kuperózu (postižení drobných cév v pokožce),
  • rosaceu (chronické zánětlivé onemocnění)
  • a řadu dalších kožních problémů.

S ohledem na to, jak rychle se bakterie ve vlhkém prostředí tvoří, vybírejte roušku podle situace. Na nákup nebo třeba procházku se psem vám stačí rouška papírová. Hodí se jen na kratší vzdálenosti, protože už po 20 minutách zvlhne.

>> K čemu slouží roušky a jak je správně používat? <<

Pokud víte, že roušku nesundáte z obličeje i několik hodin, dejte přednost roušce látkové. Do práce si klidně vezměte ještě jednu náhradní. Během dne původní roušku vyměňte za novou, a máte jistotu, že pleť zůstane v suchu.

Náš tip: Když nemusíte, tak roušku nenoste – třeba během řízení. Čím méně roušku nosíte, tím méně pleť zatěžujete. Samozřejmě dodržujte zákon, berte ohled na své okolí a roušku noste tam, kde jste v kontaktu s lidmi.

O pleť pečujte minimálně 2× denně

S pletí můžete mít problém i pokud ji máte běžně v pořádku. Proto o ni pečujte preventivně, hlavně pokud roušku nosíte každý den. Nezabere vám to víc než 15 minut denně.

Správná péče o pleť v době rouškové:

  • Ráno použijte mýdlo na obličej a naneste denní krém. Počkejte, až se vstřebá, a teprve pak nasaďte roušku.
  • Pokud máte možnost, opláchněte tvář v průběhu dne vodou. Klidně i několikrát.
  • Večer pleť vyčistěte tonikem bez alkoholu a naneste regenerační krém nebo olej.

„Doporučuji dvojí čištění. V první fázi odstraníte povrchový make-up, nečistoty a maz. Ve druhé fázi hloubkově dočistíte póry. Ideální jsou čisticí gely, které v kontaktu s vodou napění a jsou šetrnější než odličovací tampony a micelární vody. Obličej oplachujte co nejteplejší vodou a vysušte ji malým, vyvařeným ručníkem určeným pouze na obličej.“

Veronika Kuchařová, kosmetička, Studio JS

Alkohol pleť vysušuje, a proto do každodenní péče zařaďte tonikum bez alkoholu. • 

K péči také přidejte alespoň 2× týdně pleťový peeling. Odstraníte tak okem neviditelné nečistoty a šupinky, které nahrávají bakteriím. Zároveň vynechte dekorativní kosmetiku. Pleť totiž pod nánosy make-upu nedýchá, čímž se zhorší její stav.

>> Pleťové peelingy pořídíte na MALL.CZ. <<

Jestli chcete mít jistotu, že se o svou pleť dobře staráte, objednejte se ke specialistům. Kosmetické salony otevírají už 11. května. Kosmetička zhodnotí stav vaší pleti a doporučí vhodnou péči, kterou zvládnete sami doma.

Jak na zamlžování brýlí s rouškou?

Pokud se vám s rouškou mlží brýle, nenahrazujte je kontaktními čočkami. Přestože si poctivě myjete a dezinfikujete ruce, i tak se může stát, že si koronavirus zanesete do očí. Případně dezinfekcí z rukou poškodíte čočku.

K zamlžení dochází proto, že vám rouška nedrží pevně kolem nosu. Stačí, když si pořídíte roušku, která má v horní části drátek pro vytvarování přímo na váš nos. Mají ho téměř všechny jednorázové roušky, ale také některé látkové.

Náš tip: Do podomácku vyrobené roušky jsou ideální drátky měděné nebo zahradnické. Do jednorázové roušky postačí i kancelářská sponka.

>> Spreje proti zamlžení brýlí najdete Na MALL.CZ. <<

Stav pleti zlepší i zdravé návyky

Pleť je zrcadlem vašeho životního stylu, který jste možná změnili v době izolace. Pokud méně spíte, zhoršili jste své stravovací návyky nebo se více stresujete, ubydou vám minerální látky a stopové prvky. Důsledkem toho bude vaše pleť sušší, mdlejší a bez svěžesti.

Proto je důležité, abyste o pleť nepřestali pečovat ani na home office a uchovali si stejné návyky jako v normálním režimu. Do jídelníčku zařaďte více čerstvého ovoce a zeleniny a také doplňky stravy jako vitamin C, magnezium a beta-karoten. Pomůže i více spánku a pravidelné procházky nebo třeba jóga. Za pár dnů se stav vaší pleti zlepší.

>> Pro tipy na domácí cvičení se podívejte na pořad Cvičí celé Česko na MALL.TV. <<

Nezapomeňte, že jsme v tom spolu. Rychle a s ohledem na dodržení bezpečnostních pravidel vám dovezeme všechno, co potřebujete.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.