Návod: vyrobte si domácí antibakteriální gel | Blog Mall.cz

Návod: vyrobte si domácí antibakteriální gel podle zdravotníků

Dezinfekce a antibakteriální gely jsou v posledních dnech nedostatkovým zbožím. Světová zdravotnická organizace proto zveřejnila návod na přípravu domácího dezinfekčního gelu, který si zvládnete vyrobit sami. Přečtěte si, jak na to krok za krokem.

V ochraně proti koronaviru vám pomůžou roušky, ale také správné mytí rukou. Abyste měli ruce čisté i tehdy, když nemáte nablízku vodu a mýdlo, pomůže vám antibakteriální gel, nejlépe na bázi alkoholu. Podle návodu Světové zdravotnické organizace ho vyrobíte ze 4 základních surovin.

Co potřebujete:

  • čistý alkohol (96% ethanol nebo 99,8% isopropylalkohol),
  • 3% peroxid vodíku,
  • 98% glycerol (k dostání je i pod označením glycerin),
  • destilovanou nebo převařenou vodu,
  • injekční stříkačku,
  • odměrku,
  • čistou nádobu o objemu 1 litr s uzávěrem.

Než se pustíte do míchání, nasaďte si raději ochranné rukavice. Z následujícího množství přísad vyrobíte 1 litr dezinfekčního gelu:

  1. Nachystejte si litrovou láhev a nalijte do ní pomocí odměrky 833 mililitrů ethanolu. Pokud používáte isopropylalkohol, stačí ho asi 750 mililitrů.
  2. Pomocí injekční stříkačky přidejte k alkoholu 42 mililitrů peroxidu vodíku a opatrně protřepejte.
  3. Jakmile máte obě tekutiny promíchané, přidejte do nádoby injekční stříkačkou ještě 15 mililitrů glycerolu – vezměte si na to raději novou, čistou stříkačku, nebo alespoň tu původní sterilizujte převařenou vodou. Nelekejte se, když glycerol půjde natáhnout do stříkačky ztuha. Je velmi hustý, takže potřebujete větší sílu.
  4. Na závěr dolijte do láhve destilovanou nebo převařenou vodu do objemu 1 litru. Láhev důkladně uzavřete, ať se alkohol neodpařuje, a naposled promíchejte.
  5. Než začnete gelem používat, nechte ho nejprve odstát – ideálně 3 dny.

Náš tip: Pokud nemáte čistý alkohol, stačí vám i technický líh – ten seženete v drogeriích nebo hobby marketech.

Na výrobu domácího dezinfekčního gelu potřebujete injekční stříkačku, abyste naměřili přesné množství jednotlivých přísad. Seženete ji v lékárně. • 

Vylepšete antibakteriální gel o aloe vera

Domácí dezinfekční gely s alkoholovým základem vysušují ruce, často jsou navíc spíš tekuté než gelové. Abyste pokožku hydratovali a dodali dezinfekci hustší, gelovou konzistenci, přidejte do domácího gelu také aloe vera. V lékárně se ptejte přímo po gelu z aloe vera, má hojivé účinky a kůže po něm bude hebká a hydratovaná.

>> Vypěstujte si aloe vera doma. <<

Jestli chcete, aby antibaketeriální gel navíc příjemně voněl, dejte do něj i pár kapek esenciálního oleje. Ten má antibakteriální účinky, takže ochrannou sílu gelu nenarušíte. Vybírejte třeba levandulový, hřebíčkový nebo mátový olej.

Kdy a jak dezinfekční gel používat

Dezinfekční gel si přelijte do malých lahviček a dejte do kabelky nebo batohu. Přijde vám vhod hlavně tam, kde nemáte k dispozici vodu s mýdlem.

Gel pak jen naneste do dlaní a důkladně roztírejte alespoň po dobu 30 sekund. Pečlivě přetřete všechny záhyby na rukou i prostor mezi prsty. Ruce neutírejte do kapesníku ani ručníku, gel na bázi alkoholu během chvilky sám uschne a není potřeba, abyste ho smývali.

>> Přečtěte si správný postup, jak gelem ruce dezinfikovat. <<

Dezinfekční gel uchovávejte ideálně v menších plastových lahvičkách třeba z cestovních balení kosmetiky. Ty se vejdou do každé kabelky nebo kapsy. • 

Náš tip: Domácí dezinfekční gel nevyužívejte jen na ruce, ale také na dezinfekci mobilu nebo klávesnice. I tam se totiž bakterie a viry drží.

>> Dezinfekční mýdla, gely a ubrousky najdete na MALL.CZ. <<

Nezapomeňte, že jsme v tom spolu. Všechno, co potřebujete, vám doručíme spolehlivě a bezpečně.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.