Jarní vaření: připravte si dobroty z pampelišek | Blog Mall.cz

Jarní vaření: připravte si dobroty z pampelišek

Ty nejlepší pochoutky nemusíte připravovat jen z drahých surovin. Využijte jarní přírodu a nasbírejte si zásobu pampelišek – vykouzlíte z nich báječné dobroty. Přečtěte si naše recepty na pampeliškový sorbet nebo třeba med.

O vaření z kopřiv jste už nejspíš slyšeli. V kuchyni se dají ale využít i jiné léčivky, například smetanka lékařská neboli pampeliška.

Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Upravuje totiž hladinu cukru v krvi a snižuje vysoký krevní tlak.

Pampeliškové pochoutky tak nejen potěší vaše chuťové pohárky, ale posílí i vaše zdraví. V kuchyni zužitkujte celou rostlinku – kořen, listy i květ. Jak na to?

Smetanka lékařská je hotový poklad.Smetanka lékařská je hotový poklad.

Náš tip: Vždycky sbírejte rostlinky na čistých místech – ideální jsou louky daleko od silnic.

1. Dobroty z kořene

Kořeny sbírejte ještě před tím, než pampeliška rozkvete. Tehdy mají totiž nejvíc účinných látek. Základem pro přípravu je vždy sušený kořen:

  1. Kořen důkladně omyjte a očistěte.
  2. Silnější části nakrájejte na plátky a usušte – využijte k tomu sušičku potravin nebo dejte kořen do trouby na asi 50 °C. Usušte ho důkladně – pokud zůstane vlhký, zplesniví. Hotovo máte, jakmile se začne drolit.

Ze sušeného základu si připravte třeba lahodné nápoje:

Pampelišková káva 

Připravený usušený kořen ještě opražte na pánvi – stačí na sucho. Pak vše pomelte v mlýnku a zalijte vodou.

Pampeliškový čaj

Nasušený kořen nadrťte nebo ještě trochu pokrájejte a zalijte vodou – na 1 čajovou lžičku vystačí asi 250 mililitrů vody. Krátce povařte, nechte čaj asi 15 minut louhovat a pak přeceďte.

Nápoje z kořene vám pomohou hlavně při žaludečních potížích a nevolnostech, ale i při pálení žáhy.Nápoje z kořene vám pomohou hlavně při žaludečních potížích a nevolnostech, ale i při pálení žáhy.

2. Letní osvěžení pampeliškovými listy

Ideální jsou mladé lístky, natrhané v době, kdy pampelišky teprve začínají vykukovat ze země. Mají jemnější chuť a na rozdíl od hořkých starších listů jsou jen pikantně nahořklé.

Pokud jste letos nestihli natrhat listy v počátku, nezoufejte – můžete je sbírat kdykoli. Hořké chuti je pak zbavíte jednoduše: listy namočte do horké vody a spařte je.

Připravte si z nich:

Salát

Listy smetanky lékařské smíchejte s dalšími druhy salátů nebo divoce rostoucími rostlinami, jako je bršlice kozí noha nebo ptačinec žabinec a zakápněte citronovou zálivkou.

Sendvič

Tahle pochoutka je ideální na jarní piknik. Připravte sendviče nebo toasty tak, jak je máte rádi, ale přidejte dovnitř ještě pár lístků pampelišky.

Náš tip: Další variantou je listy nasušit – můžete je pak používat třeba jako přísadu do polévek nebo čajových směsí.

Pampeliškové listy mají výraznou chuť – do salátu jich proto stačí přidat jen pár.Pampeliškové listy mají výraznou chuť – do salátu jich proto stačí přidat jen pár.

3. Sladké pochoutky z květů

Květy z pampelišek se nedají sušit. Proto je nejlepší, když je využijete hezky za čerstva. Většinou se z nich vyrábí sladké dobroty, jako je třeba med nebo sorbet. Jak na ně?

Pampeliškový med

Vyražte ven a nasbírejte si žluté hlavičky pampelišek – budete jich potřebovat asi 400. A pak se dejte do přípravy:

  1. Květy důkladně omyjte vodou a dejte je do hrnce.
  2. Zalijte asi 1,5 litrem vody, přidejte pár plátků omytého citronu a nechte vařit 10–15 minut. Chcete-li, můžete přidat do hrnce i skořici.
  3. Po 15 minutách odstavce z ohně a nechte květy dalších 24 hodin louhovat.
  4. Druhý den pampeliškový „vývar” přeceďte přes plátno a přidejte k výluhu zhruba 1,5 kila cukru.
  5. Znovu vařte, tentokrát jen na mírném ohni asi 2 hodiny. Občas tekutinu promíchejte.
  6. Až se med začne táhnout a zhoustne, hrnec odstavte. Med nalijte do skleniček a zavíčkujte.

Jestli se vám nechtějí květy při sběru počítat, využijte váhu. 400 květů váží asi půl kila.Jestli se vám nechtějí květy při sběru počítat, využijte váhu. 400 květů váží asi půl kila.

Pampeliškový sorbet

Sorbet je lehká nesmetanová zmrzlina – ideální dezert na jarní a letní měsíce. I když se ledová pochoutka nejčastěji připravuje z ovoce, jde to i z pampelišek. Jak na to, radí například Jana Vlková, autorka Květinové kuchařky.

  1. Nasbírejte pampeliškové květy – budete potřebovat zhruba 200 gramů žlutých hlaviček, což odpovídá asi 160 květům. Pořádně je propláchněte pod tekoucí vodou.
  2. Zalijte je litrem vody a hodinu vařte. Pak nechte odstát až do druhého dne, ideálně na tmavém a chladném místě.
  3. Další den výluh přeceďte, květy vymačkejte a znovu tekutinu povařte. Přidejte k ní 50 gramů krupicového cukru. Až se rozpustí, přilijte ještě šťávu z citronu a z pomeranče – od každého asi 100 mililitrů. Nezapomeňte nálev ochutnat – podle chuti pak ještě přidejte cukr nebo šťávu.
  4. Nakonec nechte vychladnout, nalijte do formičky na nanuky nebo led a dejte do mrazáku. Před podáváním rozdrťte tyčovým mixérem.

>> Co dál připravit z rostlinek? Pořiďte si květinové kuchařky na MALL.cz. <<

Žluté rostlinky nejsou vhodné pro každého

Hlavně těhotné a kojící ženy by se jim měly vyhnout. Pampelišky totiž obsahují hořké látky, které přechází do mateřského mléka, a to by pak miminku nechutnalo.

Opatrní buďte i v případě, že vás trápí alergie. Poraďte se raději s lékařem, jestli si můžete v létě na pampeliškách pochutnávat.

Využíváte pampelišky v kuchyni? Napište nám do komentářů vaše oblíbené recepty.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025