O vaření z kopřiv jste už nejspíš slyšeli. V kuchyni se dají ale využít i jiné léčivky, například smetanka lékařská neboli pampeliška.
Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Upravuje totiž hladinu cukru v krvi a snižuje vysoký krevní tlak.
Pampeliškové pochoutky tak nejen potěší vaše chuťové pohárky, ale posílí i vaše zdraví. V kuchyni zužitkujte celou rostlinku – kořen, listy i květ. Jak na to?
Náš tip: Vždycky sbírejte rostlinky na čistých místech – ideální jsou louky daleko od silnic.
1. Dobroty z kořene
Kořeny sbírejte ještě před tím, než pampeliška rozkvete. Tehdy mají totiž nejvíc účinných látek. Základem pro přípravu je vždy sušený kořen:
- Kořen důkladně omyjte a očistěte.
- Silnější části nakrájejte na plátky a usušte – využijte k tomu sušičku potravin nebo dejte kořen do trouby na asi 50 °C. Usušte ho důkladně – pokud zůstane vlhký, zplesniví. Hotovo máte, jakmile se začne drolit.
Ze sušeného základu si připravte třeba lahodné nápoje:
Pampelišková káva
Připravený usušený kořen ještě opražte na pánvi – stačí na sucho. Pak vše pomelte v mlýnku a zalijte vodou.
Pampeliškový čaj
Nasušený kořen nadrťte nebo ještě trochu pokrájejte a zalijte vodou – na 1 čajovou lžičku vystačí asi 250 mililitrů vody. Krátce povařte, nechte čaj asi 15 minut louhovat a pak přeceďte.
2. Letní osvěžení pampeliškovými listy
Ideální jsou mladé lístky, natrhané v době, kdy pampelišky teprve začínají vykukovat ze země. Mají jemnější chuť a na rozdíl od hořkých starších listů jsou jen pikantně nahořklé.
Pokud jste letos nestihli natrhat listy v počátku, nezoufejte – můžete je sbírat kdykoli. Hořké chuti je pak zbavíte jednoduše: listy namočte do horké vody a spařte je.
Připravte si z nich:
Salát
Listy smetanky lékařské smíchejte s dalšími druhy salátů nebo divoce rostoucími rostlinami, jako je bršlice kozí noha nebo ptačinec žabinec a zakápněte citronovou zálivkou.
Sendvič
Tahle pochoutka je ideální na jarní piknik. Připravte sendviče nebo toasty tak, jak je máte rádi, ale přidejte dovnitř ještě pár lístků pampelišky.
Náš tip: Další variantou je listy nasušit – můžete je pak používat třeba jako přísadu do polévek nebo čajových směsí.
3. Sladké pochoutky z květů
Květy z pampelišek se nedají sušit. Proto je nejlepší, když je využijete hezky za čerstva. Většinou se z nich vyrábí sladké dobroty, jako je třeba med nebo sorbet. Jak na ně?
Pampeliškový med
Vyražte ven a nasbírejte si žluté hlavičky pampelišek – budete jich potřebovat asi 400. A pak se dejte do přípravy:
- Květy důkladně omyjte vodou a dejte je do hrnce.
- Zalijte asi 1,5 litrem vody, přidejte pár plátků omytého citronu a nechte vařit 10–15 minut. Chcete-li, můžete přidat do hrnce i skořici.
- Po 15 minutách odstavce z ohně a nechte květy dalších 24 hodin louhovat.
- Druhý den pampeliškový „vývar” přeceďte přes plátno a přidejte k výluhu zhruba 1,5 kila cukru.
- Znovu vařte, tentokrát jen na mírném ohni asi 2 hodiny. Občas tekutinu promíchejte.
- Až se med začne táhnout a zhoustne, hrnec odstavte. Med nalijte do skleniček a zavíčkujte.
Pampeliškový sorbet
Sorbet je lehká nesmetanová zmrzlina – ideální dezert na jarní a letní měsíce. I když se ledová pochoutka nejčastěji připravuje z ovoce, jde to i z pampelišek. Jak na to, radí například Jana Vlková, autorka Květinové kuchařky.
- Nasbírejte pampeliškové květy – budete potřebovat zhruba 200 gramů žlutých hlaviček, což odpovídá asi 160 květům. Pořádně je propláchněte pod tekoucí vodou.
- Zalijte je litrem vody a hodinu vařte. Pak nechte odstát až do druhého dne, ideálně na tmavém a chladném místě.
- Další den výluh přeceďte, květy vymačkejte a znovu tekutinu povařte. Přidejte k ní 50 gramů krupicového cukru. Až se rozpustí, přilijte ještě šťávu z citronu a z pomeranče – od každého asi 100 mililitrů. Nezapomeňte nálev ochutnat – podle chuti pak ještě přidejte cukr nebo šťávu.
- Nakonec nechte vychladnout, nalijte do formičky na nanuky nebo led a dejte do mrazáku. Před podáváním rozdrťte tyčovým mixérem.
>> Co dál připravit z rostlinek? Pořiďte si květinové kuchařky na MALL.cz. <<
Žluté rostlinky nejsou vhodné pro každého
Hlavně těhotné a kojící ženy by se jim měly vyhnout. Pampelišky totiž obsahují hořké látky, které přechází do mateřského mléka, a to by pak miminku nechutnalo.
Opatrní buďte i v případě, že vás trápí alergie. Poraďte se raději s lékařem, jestli si můžete v létě na pampeliškách pochutnávat.
Využíváte pampelišky v kuchyni? Napište nám do komentářů vaše oblíbené recepty.