Jarní vaření: připravte si dobroty z pampelišek | Blog Mall.cz

Jarní vaření: připravte si dobroty z pampelišek

Ty nejlepší pochoutky nemusíte připravovat jen z drahých surovin. Využijte jarní přírodu a nasbírejte si zásobu pampelišek – vykouzlíte z nich báječné dobroty. Přečtěte si naše recepty na pampeliškový sorbet nebo třeba med.

O vaření z kopřiv jste už nejspíš slyšeli. V kuchyni se dají ale využít i jiné léčivky, například smetanka lékařská neboli pampeliška.

Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Upravuje totiž hladinu cukru v krvi a snižuje vysoký krevní tlak.

Pampeliškové pochoutky tak nejen potěší vaše chuťové pohárky, ale posílí i vaše zdraví. V kuchyni zužitkujte celou rostlinku – kořen, listy i květ. Jak na to?

Smetanka lékařská je hotový poklad. • 

Náš tip: Vždycky sbírejte rostlinky na čistých místech – ideální jsou louky daleko od silnic.

1. Dobroty z kořene

Kořeny sbírejte ještě před tím, než pampeliška rozkvete. Tehdy mají totiž nejvíc účinných látek. Základem pro přípravu je vždy sušený kořen:

  1. Kořen důkladně omyjte a očistěte.
  2. Silnější části nakrájejte na plátky a usušte – využijte k tomu sušičku potravin nebo dejte kořen do trouby na asi 50 °C. Usušte ho důkladně – pokud zůstane vlhký, zplesniví. Hotovo máte, jakmile se začne drolit.

Ze sušeného základu si připravte třeba lahodné nápoje:

Pampelišková káva 

Připravený usušený kořen ještě opražte na pánvi – stačí na sucho. Pak vše pomelte v mlýnku a zalijte vodou.

Pampeliškový čaj

Nasušený kořen nadrťte nebo ještě trochu pokrájejte a zalijte vodou – na 1 čajovou lžičku vystačí asi 250 mililitrů vody. Krátce povařte, nechte čaj asi 15 minut louhovat a pak přeceďte.

Nápoje z kořene vám pomohou hlavně při žaludečních potížích a nevolnostech, ale i při pálení žáhy. • 

2. Letní osvěžení pampeliškovými listy

Ideální jsou mladé lístky, natrhané v době, kdy pampelišky teprve začínají vykukovat ze země. Mají jemnější chuť a na rozdíl od hořkých starších listů jsou jen pikantně nahořklé.

Pokud jste letos nestihli natrhat listy v počátku, nezoufejte – můžete je sbírat kdykoli. Hořké chuti je pak zbavíte jednoduše: listy namočte do horké vody a spařte je.

Připravte si z nich:

Salát

Listy smetanky lékařské smíchejte s dalšími druhy salátů nebo divoce rostoucími rostlinami, jako je bršlice kozí noha nebo ptačinec žabinec a zakápněte citronovou zálivkou.

Sendvič

Tahle pochoutka je ideální na jarní piknik. Připravte sendviče nebo toasty tak, jak je máte rádi, ale přidejte dovnitř ještě pár lístků pampelišky.

Náš tip: Další variantou je listy nasušit – můžete je pak používat třeba jako přísadu do polévek nebo čajových směsí.

Pampeliškové listy mají výraznou chuť – do salátu jich proto stačí přidat jen pár. • 

3. Sladké pochoutky z květů

Květy z pampelišek se nedají sušit. Proto je nejlepší, když je využijete hezky za čerstva. Většinou se z nich vyrábí sladké dobroty, jako je třeba med nebo sorbet. Jak na ně?

Pampeliškový med

Vyražte ven a nasbírejte si žluté hlavičky pampelišek – budete jich potřebovat asi 400. A pak se dejte do přípravy:

  1. Květy důkladně omyjte vodou a dejte je do hrnce.
  2. Zalijte asi 1,5 litrem vody, přidejte pár plátků omytého citronu a nechte vařit 10–15 minut. Chcete-li, můžete přidat do hrnce i skořici.
  3. Po 15 minutách odstavce z ohně a nechte květy dalších 24 hodin louhovat.
  4. Druhý den pampeliškový „vývar” přeceďte přes plátno a přidejte k výluhu zhruba 1,5 kila cukru.
  5. Znovu vařte, tentokrát jen na mírném ohni asi 2 hodiny. Občas tekutinu promíchejte.
  6. Až se med začne táhnout a zhoustne, hrnec odstavte. Med nalijte do skleniček a zavíčkujte.

Jestli se vám nechtějí květy při sběru počítat, využijte váhu. 400 květů váží asi půl kila. • 

Pampeliškový sorbet

Sorbet je lehká nesmetanová zmrzlina – ideální dezert na jarní a letní měsíce. I když se ledová pochoutka nejčastěji připravuje z ovoce, jde to i z pampelišek. Jak na to, radí například Jana Vlková, autorka Květinové kuchařky.

  1. Nasbírejte pampeliškové květy – budete potřebovat zhruba 200 gramů žlutých hlaviček, což odpovídá asi 160 květům. Pořádně je propláchněte pod tekoucí vodou.
  2. Zalijte je litrem vody a hodinu vařte. Pak nechte odstát až do druhého dne, ideálně na tmavém a chladném místě.
  3. Další den výluh přeceďte, květy vymačkejte a znovu tekutinu povařte. Přidejte k ní 50 gramů krupicového cukru. Až se rozpustí, přilijte ještě šťávu z citronu a z pomeranče – od každého asi 100 mililitrů. Nezapomeňte nálev ochutnat – podle chuti pak ještě přidejte cukr nebo šťávu.
  4. Nakonec nechte vychladnout, nalijte do formičky na nanuky nebo led a dejte do mrazáku. Před podáváním rozdrťte tyčovým mixérem.

>> Co dál připravit z rostlinek? Pořiďte si květinové kuchařky na MALL.cz. <<

Žluté rostlinky nejsou vhodné pro každého

Hlavně těhotné a kojící ženy by se jim měly vyhnout. Pampelišky totiž obsahují hořké látky, které přechází do mateřského mléka, a to by pak miminku nechutnalo.

Opatrní buďte i v případě, že vás trápí alergie. Poraďte se raději s lékařem, jestli si můžete v létě na pampeliškách pochutnávat.

Využíváte pampelišky v kuchyni? Napište nám do komentářů vaše oblíbené recepty.