Jak se připravit na seznamovací týden? | Blog Mall.cz

Jak se připravit na seznamovací týden?

Čeká vás seznamovací týden a už teď vám z toho není do zpěvu? Žádný strach. Prozradíme vám, jak se spřátelit s novými spolužáky, co je obvyklou náplní „seznamováků”, jak bojovat se studem a co si s sebou na 5 dní zabalit.   

4 tipy, jak začít komunikovat s cizími lidmi 

Rozklepou se vám kolena pokaždé, když se snažíte udělat dojem na někoho cizího? Tyto 4 tipy vám pomohou překonat strach a spřátelit se hned po příjezdu.  

1.  Buďte proaktivní od prvního dne 

Pamatujte, že na začátku „seznamováku“ na tom budete všichni stejně. Většina spolužáků se nebude znát, a proto bude přirozené začít se seznamovat. Chopte se příležitosti a oslovte někoho hned po příjezdu. Zanedlouho se totiž začnou tvořit skupinky a už bude mnohem složitější do nějaké proniknout.   

2.  Připravte si předem otázky a odpovědi 

S velkou pravděpodobností se vás někdo zeptá, z jaké školy jste přišli, kde bydlíte nebo jaké máte koníčky. Pokud například rádi čtete, může následovat otázka, jakou knížku jste naposledy četli a o čem byla. Pokud nejste výřečný typ a bojíte se zakoktání, klidně si odpovědi předem připravte. Milujete sport? Připravte si o něm krátké povídání a proč vás tak baví.  

Funguje to i obráceně. Jestliže někdo řekne, že má rád zvířata, zeptejte se, jakého má doma domácího mazlíčka.

3.  Používejte rozvité věty 

Odpovědi ano, či ne vám v konverzaci nepomůžou. Zkuste každou větu rozvinout. Řekněte rovnou, že vaše rodina se nedávno přestěhovala na vesnici, ale že jste před tím bydleli v centru města, kde se vám líbilo víc. Spolužáci budou mít možnost na vaši odpověď lépe reagovat a konverzace se posune o mílový krok dál.  

4.  Vylezte z ulity 

Vyhlídněte si stůl, kde sedí nějací sympatičtí lidé a zeptejte se, zda si můžete přisednout. Ve většině případů bude jejich odpověď kladná a vy tak nebudete večeřet sami.  

Chopte se příležitosti a oslovte někoho hned po příjezdu. • 

Jak bojovat se studem?  

Většina lidí se stydí. Někdo více a někdo méně. Pokud patříte do první skupiny, mohou vám pomoci následující body:  

  • Pořádně si přečtěte informace, které vám přišly. Pokud budete připraveni, budete i méně nervózní.  
  • Podívejte se na předchozí ročníky, které škola organizovala. Budete vědět, co přibližně očekávat. 
  • Dýchejte, uvolněte se a usmívejte se.  

Co můžete od seznamovacího týdne očekávat? 

Program „seznamováku” má 3 hlavní cíle – seznámit se se spolužáky, navázat nová přátelství a pořádně se pobavit. Proto jsou všechny aktivity v průběhu celého týdne plné zábavy, komunikace a dobrodružství. Co vás čeká a (nejspíš) nemine? 

  • Společenské hry,
  • sport, 
  • táborák či grilování,
  • wellness nebo bazén,
  • výlety.  

Na "seznamováku" se dá docela jistě počítat se sportovními a outdoorovými aktivitami – podle toho je potřeba se sbalit. • 

Co s sebou, když neznáte program 

Málokdy dostanete harmonogram „seznamováku” dopředu. Většinou je celý týden jedno velké překvapení. Na co byste rozhodně neměli nezapomenout? 

Přibalte do batohu: 

TIP pro dívky: Pokud se v plavkách stydíte a výlet do bazénu je pro vás stresující, nebojte se sáhnout po jednodílném modelu.  

Přejeme vám mnoho nových (hlavně dobrých) kamarádů a zážitků, na které dlouho nezapomenete.