Potrénujte s dětmi mozkové závity: 8 bezplatných aplikací na procvičení logiky | Blog Mall.cz

Potrénujte s dětmi mozkové závity: 8 bezplatných aplikací na procvičení logiky

Aby byl dětský mozek připravený na záludné slovní úlohy a jiné školní strašáky, nesmí zahálet ani o prázdninách. Máme pro vás tipy na mobilní hry a aplikace, se kterými si děti zábavnou formou procvičí logické mylšení, slovní zásobu nebo kreativitu.

1. 2048

Hra 2048 kromě logiky procvičí i základy matematiky. Hráč v ní posunuje kostky s čísly po herní ploše, a jakmile se střetnou dvě kostky se stejnými čísly, spojí se v jednu a jejich hodnota se sečte. Cílem je nasbírat co nejvíc bodů, dokud hráč může s kostkami hýbat. Hra je velmi rychlá a během pár minut v ní děti důkladně potrápí svůj mozek.

2. Alchemy 2

Všestranná a velmi jednoduchá hra Alchemy 2 procvičí znalosti fyziky, přírodovědy a schopnost kreativního řešení problémů. Hráč má před sebou ikonky, které reprezentují přírodní živly, a jejich spojováním vytváří nové. Na začátku má k dispozici oheň, vodu, vítr a zemi a postupně stvoří lesy, jezera, zvířata, lidi, budovy i hodně konkrétní věci, jako je třeba síťka na motýly. Kombinací jsou ve hře tisíce, a proto děti zabaví klidně i na celé odpoledne.

3. Hlavolamy se zápalkami

Hráč má před sebou zápalky, ze kterých musí pomocí omezeného počtu posunů například ze stromu udělat keř. Těmito hlavolamy, se bavili už dědečkové a babičky o školních přestávkách. Na mobilech a tabletech mají tu výhodu, že si člověk zadání hlavolamů nemusí pamatovat, protože aplikace jich zná přes 250.

Kromě logiky si děti v mnoha hrách procvičí také slovní zásobu a jazykové dovednosti. • 

4. Fish Fillets

Roztomilá česká hra se dvěma rybičkami, která má krásně malované prostředí a spoustu vtipných dialogů. V každé úrovni se rybičky musí dostat ven z místnosti posouváním předmětů, které jim stojí v cestě. Hráč využívá toho, že velká ryba dokáže posunovat těžší předměty a malá se dostane i do úzkých prostor. Pozdější úrovně jsou náročné a svými překážkami potrápí i rodiče.

>> Vyberte si smartphone nebo tablet, na kterém si s dětmi budete hrát.

5. Slovo Mistr

Aby slovní zásoba nezůstala na ocet, je tu hra Slovo Mistr. Najdete v ní přes 2 tisíce hadánek, ve kterých musí hráč z rozházených písmenek poskládat slovo. Pokud s dětmi hrajete Kris Kros nebo Scrabble, hru Slovo Mistr si rychle zamilují.

6. Unblock King

Hra Unblock King procvičí logiku a naučí děti leccos o geometrii. Hráč má před sebou pole, na kterém se nachází několik obdélníků, z nichž jeden je červený. Obdélníky musí posouvat tak, aby nakonec mohl červený obdélník posunout k cíli. V principu je hra nesmírně jednoduchá a její obtížnost se neustále zvyšuje. Nabízí i možnost hry ve více lidech, takže si mohou sourozenci zahrát spolu.

Spoustu logických her mohou děti řešit spolu s kamarády a sourozenci. • 

7. Bridge Construction Simulator

V této hře si děti kromě logiky procvičí také základy fyziky. Úkolem je propojováním teček vytvořit most, který bude dostatečně pevný a stabilní na to, aby přes něj mohl přejet vláček. Pokud ho most ustojí a vlak se dostane na druhou stranu, postupujete do další úrovně.

8. Mekorama

Krásná logicko-geometrická hra, která chytne děti i dospělé. Hlavním hrdinou hry je robot, kterého musíte v jednotlivých kolech provést přes ostrov do cíle. Cestou řešíte logické hádanky, nejčastěji na principu optických iluzí. Každý ostrov můžete otáčet o 360 stupňů a odhalovat tak místa, která vám nejsou na první pohled viditelná. Kreativní děti navíc potěší možnost vytvářet si vlastní úrovně.

Znáte nějaké další aplikace na procvičení logiky? Dejte nám tip do komentářů.