Vystrojte si zabíjačkové hody klidně v paneláku | Blog Mall.cz

Domácí zabíjačka: vystrojte si hody klidně v paneláku

Kvůli domácím jelítkům nebo čerstvé tlačence nemusíte chovat vlastního pašíka. Pořiďte si v řeznictví očištěnou polovinu prasete a vystrojte si zabíjačkové hody bez ohledu na to, kde bydlíte.

Nadcházející zima naše předky lákala k tomu, aby se vrhli na přípravu dobrot z vykrmeného prasátka. Chladné počasí totiž usnadňovalo uchování velkého množství sádla, masa a výrobků z něj.

Dnes si zabíjačku můžete uspořádat bez ohledu na počasí. Pokud však doma nemáte dostatečný počet strávníků, nejprve si uvolněte místo v mrazáku i v lednici. Zabíjačkovou polévku, jitrnice i tlačenku totiž můžete snadno zamrazit.

>> Naučte se správně mrazit jídlo. <<

Užijte si den společného vaření neobvyklých dobrot. Nachystáte si tak zásobu na rychlé večeře na celý měsíc.Užijte si den společného vaření neobvyklých dobrot. Nachystáte si tak zásobu na rychlé večeře na celý měsíc.

Jitrnicový prejt

Jitrnice jsou nejtypičtějším jídlem zabíjačky. Jestli se vám ale nechce pořizovat střívka, špejlit je a plnit, stačí hotový prejt zapéct v pekáčku. Do prejtu zužitkujete i prasečí játra.

Potřebujete:

  • 500 gramů bůčku,
  • maso z poloviny vepřové hlavy (lze nahradit i kolenem),
  • 200 gramů jater,
  • starší veku nebo jiné bílé pečivo,
  • 1 velkou cibuli,
  • 5 utřených stroužků česneku,
  • 10 kuliček nového koření,
  • špetku tymiánu,
  • hrst čerstvé nebo sušené majoránky,
  • sůl a pepř.

Jitrnice skvěle chutnají s vařeným bramborem nebo k nim přikusujte čerstvý chleba. Jitrnice skvěle chutnají s vařeným bramborem nebo k nim přikusujte čerstvý chleba.

Postup:

  1. Bůček a zbytek masa (tedy hlavu nebo koleno) uvařte společně s oloupanou a přepůlenou cibulí a novým kořením v osolené vodě doměkka.
  2. Syrová játra umelte v mlýnku na maso nebo na speciálním nástavci kuchyňského robotu najemno.
  3. Uvařené maso nechte vychladnout a nakrájejte ho na půlcentimetrové kousky, nebo ho nahrubo pomelte.
  4. Vychladlým vývarem z masa polijte pečivo, aby celé nasáklo.
  5. Důkladně promíchejte játra, maso, vymačkané pečivo, uvařenou nakrájenou cibuli s česnekem a kořením.

Náš tip: Pokud se hmota příliš lepí, přidejte ještě trochu vývaru. Vývar využijete na zabíjačkovou polévku nebo ho zamrazte na další vaření.

>> Špičkové kuchyňské roboty i s nástavci na mletí masa najdete na MALL.CZ. <<

Hotový prejt upečte ve vymaštěném pekáčku, postačí teplota přibližně 150 °C a necelých 40 minut. Nebo prejtem naplňte vepřová střívka a vyrobte si domácí jitrničky. Hotové kousky vařte 20 minut ve vodě těsně pod bodem varu.

Ovarová polévka

Tmavou polévku, které se také lidově říká prdelačka, si připravíte velice rychle. Hodí se proto jako jeden ze zabíjačkových předkrmů. Pokud kupujete od řezníka již očištěné maso bez vnitřností, přikupte k němu i prasečí krev. Právě díky ní má polévka typickou barvu i chuť.

Krev z prasete využijete i do jiných zabíjačkových receptů. Například do tmavých jelítek.Krev z prasete využijete i do jiných zabíjačkových receptů. Například do tmavých jelítek.

Potřebujete:

  • 2 litry vývaru z ovaru,
  • 330 mililitrů prasečí krve,
  • 100 gramů krup,
  • 1 lžíci vepřového sádla nebo másla,
  • 1 velkou cibuli,
  • 3 stroužky česneku,
  • hrst čerstvé nebo sušené majoránky,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Kroupy propláchněte teplou vodou a uvařte podle návodu v osolené vodě s trochou sádla nebo másla.
  2. Na zbývajícím tuku osmažte cibuli nakrájenou nadrobno.
  3. Přeceděný vývar ještě krátce povařte, pak ztlumte plamen na minimum a vmíchejte krev.
  4. Zvolna znovu zahřívejte a dávejte pozor, aby se polévka nedostala k bodu varu. Krev by se v polévce srazila.
  5. Až se bude polévka téměř vařit, přidejte hotové kroupy, osmaženou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku a dochuťte solí a pepřem.

Náš tip: Krev v polévce nahradíte i krvavým jelítkem od řezníka, do polévky ho nakrájejte a důkladně rozmíchejte. Dodá jí tu správnou barvu i chuť.

Poctivý domácí vývar v kuchyni dokáže zázraky. Připravte si ho při vepřových hodech co nejvíce a schovejte na později.Poctivý domácí vývar v kuchyni dokáže zázraky. Připravte si ho při vepřových hodech co nejvíce a schovejte na později.

>> Víme, jak na poctivý vývar. <<

Tlačenka

V domácí tlačence vás na rozdíl od té z obchodu nečeká žádné nemilé překvapení v podobě kousků chrupavek nebo špatně namleté kůže. Navíc si sami určíte, jestli bude obsahovat více libového nebo tučného masa.

Potřebujete:

  • 1 kilo vepřové plece,
  • 2 kolena bez kůže,
  • kůži z vepřových kolen,
  • 1 vepřový jazyk,
  • 4 vepřové nožky,
  • 1 velkou cibuli,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 mrkev,
  • 1 malý celer,
  • 1 petržel,
  • 10 kuliček nového koření,
  • 2 bobkové listy,
  • 20 kuliček černého pepře,
  • špetku čerstvé nebo sušené majoránky,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Do hrnce dejte nožky a kůži z kolen, zalijte vodou a na mírném plameni vařte doměkka.
  2. Do druhého hrnce vložte plecko, kolena a jazyk.
  3. Pokrájejte cibuli, mrkev, petržel a celer a společně s bobkovým listem a kuličkami pepře i nového koření přidejte do hrnce s masem. Důkladně osolte a vařte, dokud maso není měkké. Dávejte ale pozor, ať se vám maso nerozvaří.
  4. Zceďte vývar z masa a zeleniny. Použijete ho na polévku nebo na další vaření. Uvařenou zeleninu ponechejte ve vývaru na polévku.
  5. Oloupejte jazyk a pokrájejte všechno maso na přibližně dvoucentimetrové kousky a vložte je do mísy.
  6. Zceďte vývar z prvního hrnce s nožičkami a kůží a přidejte ho do mísy k pokrájenému masu. V tlačence po vychladnutí vytvoří společně s kůží rosol.
  7. Kůži z kolen najemno pomelte a přidejte do mísy.
  8. Důkladně promíchejte pomleté kůže, kostky masa a šťávu z nožiček. Dochuťte kořením, solí a utřeným česnekem.
  9. Naplňte naběračkou směs do obalů na tlačenku a důkladně oba konce zavažte.
  10. Tlačenky ve velkém hrnci přibližně hodinu a půl vařte na mírném plameni.
  11. Po uvaření nechte tlačenky vystydnout na plechu a každých 15 minut je otáčejte, aby se maso rovnoměrně usadilo.

Náš tip: Při dochucování solí, pepřem, česnekem ani majoránkou nešetřete – v rozložené tlačence se výraznější chuť ztratí a málo ochucená by byla mdlá.

V Anglii do tlačenky přidávají pro zahuštění i ovesné vločky. Tlačenku servírujte s octem a cibulí, poslouží i jako dárek k Mikuláši pro dospělé.V Anglii do tlačenky přidávají pro zahuštění i ovesné vločky. Tlačenku servírujte s octem a cibulí, poslouží i jako dárek k Mikuláši pro dospělé.

>> Obdarujte letos své blízké jedlými dárky. <<

Uspořádali jste někdy zabíjačku u sebe doma? A jaké pochoutky z pašíka máte nejraději? Napište nám do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.

 
  • +420 296 245 025