Proč je vývar tak zdravý
Ať už slepičí, kuřecí, rybí nebo hovězí, vývar obsahuje to nejlepší z masa i kostí. Namátkou tedy:
- bílkoviny – jsou základní stavební jednotkou téměř všech buněk a zahání hlad,
- kolagen – posiluje růst a regeneraci vlasů a nehtů, posiluje klouby,
- minerály – vápník, hořčík, fosfor a sodík posilují imunitu.
Mezi méně známé, ale rozhodně ne méně důležité, látky ve vývaru patří glutamin a glycin. Mají protizánětlivé účinky, jsou velmi důležité pro imunitu a také správné zažívání.
Když si to shrneme, dobrý vývar posiluje imunitu, trávicí systém i klouby, a navíc detoxikuje a podporuje hubnutí. Je to tedy ideální společník.
Jak na vývar
S vývarem je to trochu jako s bramborovým salátem. Každá rodina ten svůj dělá trochu jinak, základy se ale nemění:
- Maso i s kostmi zalijte studenou vodou a dejte vařit.
- Část zeleniny dejte vařit vcelku hned od začátku společně s masem a kostmi, zbytek (nakrájený na kousky) až před koncem vaření.
- Přidejte lžíci octa (vynechte, pokud vaříte vývar bez kostí), sůl a koření.
- Přiveďte k varu a sbírejte pěnu z povrchu, poté snižte teplotu a nechte vývar jen lehce probublávat.
Na závěr oberte z kostí maso, dosolte a přidejte cokoli, co máte ve vývaru rádi.
Obsah vývaru můžete přizpůsobit stavu nemocného. Pokud maroda schvátí horečky, bolí celý člověk a nemá chuť k jídlu, nejlepší je nalít mu do hrníčku čirý vývar. Neunaví ho kousání a navíc dostane všechny látky v nejstravitelnější podobě.
Jestliže jsou ale všichni strávníci zdraví a chcete, aby to tak zůstalo, naservírujte jim talíř plný vývaru s kousky masa, zeleniny a třeba i domácích nudlí. Dostanou tak do sebe pořádnou dávku vitamínů a minerálů, polévka je prohřeje a zasytí.
>>> Vyrobte hravě domácí nudle <<<
Vaření: čím déle, tím lépe
Správný vývar potřebuje čas. Vyhraďte mu třeba jednu sobotu a nechte hrnec na plotně pomalu probublávat celý den, užitečným pomocníkem je také tzv. pomalý hrnec.
>>> Co je to pomalý hrnec? <<<
Vývar, který nesníte hned, přelijte do zavařovacích sklenic a dejte do lednice. Vydrží tam až týden.
>>> Jaké zavařovací sklenice máme na MALL.CZ? <<<
A pokud jste vývaru uvařili opravdu hodně, nalijte ho do tvořítek na led a uložte do mrazáku. Tahle zdravější alternativa kostkového bujónu na vás počká, dokud ji nebudete potřebovat k přípravě omáčky nebo polévky.
Máte tipy na skvělý vývar? Podělte se s námi v komentářích nebo na Facebooku.