Hrnec plný zdraví (a vývaru) | Blog Mall.cz

Hrnec plný zdraví (a vývaru)

„Dej si talíř vývaru, ten tě postaví na nohy,“ říkaly nám odmala babičky a jako obvykle měly pravdu. Když na vás něco leze nebo už vlezlo, není lepší medicíny než vývaru. Funguje na chřipku, angínu, různé virózy i nechutenství.

Proč je vývar tak zdravý

Ať už slepičí, kuřecí, rybí nebo hovězí, vývar obsahuje to nejlepší z masa i kostí. Namátkou tedy:

  • bílkoviny – jsou základní stavební jednotkou téměř všech buněk a zahání hlad,
  • kolagen – posiluje růst a regeneraci vlasů a nehtů, posiluje klouby,
  • minerály – vápník, hořčík, fosfor a sodík posilují imunitu.

Mezi méně známé, ale rozhodně ne méně důležité, látky ve vývaru patří glutamin a glycin. Mají protizánětlivé účinky, jsou velmi důležité pro imunitu a také správné zažívání.

Ocet se do vývaru přidává proto, aby vytáhl vše dobré z kostí.

Když si to shrneme, dobrý vývar posiluje imunitu, trávicí systém i klouby, a navíc detoxikuje a podporuje hubnutí. Je to tedy ideální společník.

Jak na vývar

S vývarem je to trochu jako s bramborovým salátem. Každá rodina ten svůj dělá trochu jinak, základy se ale nemění:

  1. Maso i s kostmi zalijte studenou vodou a dejte vařit.
  2. Část zeleniny dejte vařit vcelku hned od začátku společně s masem a kostmi, zbytek (nakrájený na kousky) až před koncem vaření.
  3. Přidejte lžíci octa (vynechte, pokud vaříte vývar bez kostí), sůl a koření.
  4. Přiveďte k varu a sbírejte pěnu z povrchu, poté snižte teplotu a nechte vývar jen lehce probublávat.

Na závěr oberte z kostí maso, dosolte a přidejte cokoli, co máte ve vývaru rádi. 

Vývar můžete v uzavíratelné sklenici schovat do lednice.

Obsah vývaru můžete přizpůsobit stavu nemocného. Pokud maroda schvátí horečky, bolí celý člověk a nemá chuť k jídlu, nejlepší je nalít mu do hrníčku čirý vývar. Neunaví ho kousání a navíc dostane všechny látky v nejstravitelnější podobě.

Jestliže jsou ale všichni strávníci zdraví a chcete, aby to tak zůstalo, naservírujte jim talíř plný vývaru s kousky masa, zeleniny a třeba i domácích nudlí. Dostanou tak do sebe pořádnou dávku vitamínů a minerálů, polévka je prohřeje a zasytí.

>>> Vyrobte hravě domácí nudle <<<

Talíř plný horkého vývaru se zeleninou je nejlepší obranou proti podzimním bacilům.

Vaření: čím déle, tím lépe

Správný vývar potřebuje čas. Vyhraďte mu třeba jednu sobotu a nechte hrnec na plotně pomalu probublávat celý den, užitečným pomocníkem je také tzv. pomalý hrnec

>>> Co je to pomalý hrnec? <<<

Vývar potřebuje čas. Kolik mu ho dáte, je na vás. Čím více, tím lépe.

Vývar, který nesníte hned, přelijte do zavařovacích sklenic a dejte do lednice. Vydrží tam až týden.

>>> Jaké zavařovací sklenice máme na MALL.CZ? <<<

A pokud jste vývaru uvařili opravdu hodně, nalijte ho do tvořítek na led a uložte do mrazáku. Tahle zdravější alternativa kostkového bujónu na vás počká, dokud ji nebudete potřebovat k přípravě omáčky nebo polévky. 

Máte tipy na skvělý vývar? Podělte se s námi v komentářích nebo na Facebooku.