Prázdniny jsou tady! | Blog Mall.cz

Prázdniny jsou tady!

Ať už jedete s dětmi autem do Chorvatska, grilujete s přáteli na zahradě nebo sedíte v práci, tyhle věci se vám o letních prázdninách budou hodit.

1) Dodržujte pitný režim

Zapomeňte na proslulé 2 litry denně a spočítejte si, kolik potřebujete vypít právě vy. Jednoduše vynásobte svou váhu v kilogramech číslem 25, které označuje množství vody v mililitrech.

Pokud tedy vážíte 60 kg, denně vám stačí vypít 60 × 25 ml vody, což je 1,5 litru. Do tohoto množství se přitom počítají polévky a voda obsažená v potravinách.

Pokud zapomínáte pít, mějte vodu pořád na očích. Třeba v hezké lahvi. • 

Když víte, kolik toho máte denně vypít, není nic snazšího než si potřebné množství vody přichystat do lahve. Vidíte tak, kolik jste už vypili a můžete si vodu nosit všude s sebou. A pokud vám čistá voda nejede, zkuste do ní přihodit pár lístků máty, plátků pomeranče nebo třeba kousky melounu. Takovou dobrotu si rády dají i děti.

2) Vždycky mějte po ruce šátek

Možná se to na první pohled nezdá, ale lehký a skladný šátek je v létě velmi užitečná věc. Když ráno vyrazíte do práce jen v letních šatech a přes den se ochladí, šátek poslouží místo svetříku. V dešti nebo ve větru navíc zabrání tomu, aby se vám rozpadl účes.

I malý šátek vás zachrání před večerním chladem nebo klimatizací. • 

V klimatizovaných místnostech ochrání váš krk před zatuhnutím i angínou a poslouží i v parku místo deky. Při výletech do přírody si můžete dát namočený outdoorový šátek na hlavu a předejít tak úpalu. A kdyby se náhodou něco stalo, šátek je užitečný jako první pomoc.

3) Vyrobte si vlastní zmrzlinu

„Mamííí, kup mi zmrzku!“ Svým dětem (ani sobě) nemusíte kupovat drahé zmrzliny plné cukru a nezdravých éček. Nanuky si snadno vyrobíte i doma. Nejjednodušší je rozmixovat ovoce s trochou cukru, směs nalít do vhodné krabičky a uložit na pár hodin do mrazáku.

I takhle může vypadat domácí zmrzlina. • 

Pokud jste spíše na smetanové než ovocné zmrzliny, vyplatí se vám domácí zmrzlinovač. S tímto přístrojem si připravíte i domácí čokoládovou nebo vanilkovou a přesně víte, co jíte.

4) Chraňte si oči

Sluneční brýle nejsou jen módní doplněk. V ostrém letním slunci bez nich mžouráte a mnohem víc tak namáháte oči a svaly v jejich okolí. To znamená nejen únavu, ale i vznik vrásek kolem očí. Dokonce i když je pod mrakem, neviditelné UV záření dráždí vaše oči.

U moře a na horách je ochrana zraku nejdůležitější. • 

Na citlivé dětské oči patří brýle zrovna tak jako na oči řidičů. Když vás na silnici oslepí „prasátko“, je to nepříjemné a především nebezpečné.

5) Dávejte pozor na sluníčko

Na dovolenou k moři přibalí opalovací krém každý, na výlet po Čechách jen někdo a na cestu z práce téměř nikdo. Každý dermatolog vám přitom potvrdí, že namazat se opalovacím krémem je třeba pokaždé, když jdete na slunce. Bez ochranného faktoru riskujete nejen bolestivé spálení, ale především rakovinu kůže.

Děti chraňte důkladně, nezapomínejte ale ani na sebe. • 

Před sluníčkem proto sebe i děti chraňte stylovými kšiltovkami a klobouky, nekrytá místa namažte opalovacím krémem a v poledním žáru zůstaňte pokud možno ve stínu.

Zapomněli jsme v článku na něco, na co bychom v létě neměli zapomenout? Napište nám do komentářů nebo na Facebook.