Jak se připravit na zimní čas | Blog Mall.cz

Časy se mění: připravte se na přechod na zimní čas

V neděli 27. října se z vás opět stanou cestovatelé časem. Díky přechodu na zimní čas se všichni posuneme o hodinu dopředu. A ačkoliv tato změna není tak nepříjemná jako přechod na letní čas, stále představuje velkou zátěž pro lidský organismus. Poradíme vám, jak své tělo na časový skok nejlépe připravíte.

Co změna času způsobuje s lidským tělem

Přispat si o hodinu déle může být radostná představa, ale každá změna času je velkou zátěží pro lidský organismus, biorytmus a psychiku. Lidé, kteří se na přechod na zimní čas nepřipraví, pociťují 4 až 6 následujících dní únavu, malátnost a slabost. To ohrožuje zejména řidiče – po každé změně času krátce vzroste počet dopravních nehod.

Biorytmus funguje v praxi tak, že každá buňka v těle ma své vnitřní hodiny. Díky nim předpovídá, co se s tělem stane a dokáže se na to připravit. Při posunu času pak trvá, než se buňky znovu seřídí, a právě to má negativní dopad na organismus. Lidé se potýkají se stresem, nespavostí nebo oslabením imunity.

Posun na zimní čas může mít negativní vliv také na psychiku. Sice se ráno budete několik dní probouzet po východu slunce, ale odpoledne přijde dřív tma, což u některých lidí vyvolává smutek a deprese. Například u těch, kteří byli zvyklí chodit domů z práce za světla. S přechodem na zimní čas eviduje policie nárůst sebevražd, a proto v tomto období pečujte kromě těla i o psychiku.

Stmívání kolem čtvrté hodiny odpoledne typicky přináší smutek. Obklopte se proto v těchto kritických dnech pozitivními věcmi a věnujte více času relaxaci. • 

S přípravou na změnu času začněte několik dní předem

Rozložte si hodinu spánku navíc do několika dní. Ve čtvrtek a v pátek před změnou času vstávejte o 15 minut později, než jste zvyklí. V sobotu si pak přispěte ještě déle a vstaňte klidně o 30 minut později. Vaše vnitřní hodiny se tak na nový čas přeladí už s předstihem a v neděli ráno nepoznají téměř žádnou změnu. Dejte si ale pozor, abyste už od čtvrtka chodili spát ve stejnou dobu.

V době před posunem času nezatěžujte svůj organismus:

  • Jezte a pijte střídmě a vyhněte se přecpávání před spaním.
  • Zároveň omezte alkoholické nápoje, protože způsobují dehydrataci. A uznejte, že probouzet se s rozhozeným biorytmem a navíc kocovinou není zrovna hezká představa.

Udělejte si ze snídaně po změně času nezapomenutelný zážitek a užijte si ji do posledního drobečku celozrnného chleba. • 

V neděli ráno si udělejte idylku

Čas už poskočil o hodinu dopředu a přivítalo vás nedělní ranní slunce. Co teď? Hned po probuzení si dejte několik protahovacích cviků a zajděte na krátkou procházku. Obnovíte tak nejen centrální hodiny v mozku, které se řídí změnou světla a tmy, ale i takzvané periferní hodiny, které ovlivňuje příjem stravy a tělesná aktivita.

Po procházce si připravte vyváženou snídani. Ta obsahuje dostatek bílkovin (ideálně z vajec), ovoce, zeleninu a celozrnné pečivo. Talíř si můžete doplnit také oříšky a sýrem cottage. Získáte tak dostatek živin pro to, aby si váš organismus na změnu rychleji přivykl. Klidně si dejte i svůj ranní šálek kávy nebo čaje.

Budete-li se i přesto cítit během neděle hodně unavení, raději nesedejte za volant. Právě z důvodu únavy se po každé změně času zvyšuje počet dopravních nehod – podle statistik policie a pojišťoven roste nehodovost až o 25 %. Pokud je to možné, sedněte v neděli raději na veřejnou dopravu nebo běžte pěšky.

Pokud vám změna času přinesla nadměrnou únavu, za volant raději nesedejte. Ostatní řidiči jsou na tom stejně jako vy. • 

Jak se připravit na následující týden

V týdnu po změně času se budete v práci i v soukromí nejspíš potýkat se sníženou produktivitou. Podle britských vědců klesá pracovní výkonnost po změně času až o 50 %. Zvolněte proto v práci tempo nebo si rovnou vezměte týdenní dovolenou. Vyrazte k moři či do přírody a přečkejte náročný týden příjemnou relaxací.  státni svátek, takže to můžete hezky spojit.

Pokud však v tomto týdnu upřednostníte práci, dodržujte pečlivě následující pravidla zdravého spánku:

Choďte každý večer spát ve stejný čas. 4 až 6 hodin před spaním vynechejte kávu, alkohol, cukr nebo čokoládu. 3 hodiny před spaním vynechejte těžká jídla a namáhavé cvičení. Udržujte v ložnici teplotu kolem 18 °C a co největší tmu. I slabé světlo může člověku zkazit spánek. Pokud nemůžete usnout, nerozptylujte se mobilem nebo počítačem, ale relaxujte. Pokuste se před spaním vypnout mozek a nemyslet na povinnosti.

Máte osvědčený recept na zdárný přechod na zimní čas? Napište nám ho do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.