Sladký recept na tradiční belgické vafle
Na přípravu tradičních belgických vaflí budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 10 g kypřicího prášku
- 75 g cukru krupice
- 100 g másla
- 2 vejce
- cca ½ litru mléka
- špetku soli
Jak připravit čerstvé belgické vafle?
- Smíchejte všechny sypké ingredience, přidejte změklé máslo, vejce, mléko a vyšlehejte hladké těsto.
- Vyšlehané těsto s konzistencí těsta na lívance nechte asi 2 hodiny odstát.
- Nalijte těsto na ploténku vaflovače a pečte do zlatova.
- Upečené vafle posypte moučkovým cukrem nebo namažte marmeládou či čokoládou.
TIP: Do těsta můžete přidat pár kapek ginu. Dodáte jim typickou „belgickou“ chuť.
>> Vyberte si vaflovač na MALL.CZ<<
Sladký recept na tradiční norské vafle
Na přípravu tradičních norských vaflí budete potřebovat:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 dl mléka
- 400 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 2 vejce
- vanilkový cukr
- 100 g másla
Jak připravit křupavé norské vafle?
- Vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem do pěny.
- Přidejte smetanu, mléko a postupně přidávejte mouku a kypřicí prášek.
- Vmíchejte rozpuštěné máslo.
- Těsto nechte 30 minut odležet v ledničce a poté ho nalijte do středně vyhřátého vaflovače.
- Do zlatova upečené vafle podávejte s marmeládou, kysanou smetanou či šlehačkou.
TIP: Norové jedí vafle i se sladkým kozím sýrem Brunost.
>> Potřebujete nový šlehač? Naše tipy <<
Slaný recept na sýrové vafle
Na slané sýrové vafle budete potřebovat:
- 200 g másla
- 200 g hladké mouky
- 4 vejce
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky kypřicího prášku
- 80 g strouhaného Chedaru
- 1 lžičku mleté papriky (nemusí být)
- 6–8 polévkových lžic vlažného mléka
Jak připravit sýrové vafle?
- Pomocí ručního šlehače utřete máslo se solí.
- Postupně vmíchejte žloutky s trochou mouky, aby se máslo nesrazilo.
- Přidejte zbytek mouky smíchané s nastrouhaným sýrem, kypřicím práškem a mletou paprikou.
- Přilijte mléko a zpracujte těsto.
- Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků.
- Těsto nalijte do vaflovače a pečte do zlatova.
TIP: Vafle můžete podávat se sýrovým krémem.
Slaný recept na česnekové vafle se slaninou
Na česnekové vafle se slaninou budete potřebovat:
- 140 g hladké mouky
- 1 lžičku kypřicího prášku
- 50 g anglické slaniny
- 250 ml mléka
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 2 vejce
Jak připravit česnekové vafle se slaninou?
- Slaninu nakrájejte na malé kostičky a uškvařte ji na rozpálené pánvi.
- V míse ušlehejte vejce s mlékem, přidejte mouku s kypřicím práškem a se špetkou soli. Vše dobře vyšlehejte.
- Do vzniklé směsi přidejte vyškvařenou anglickou slaninu i s výpekem a nastrouhaný / utřený česnek.
- Těsto nalijte do vaflovače a pečte do zlatova.
TIP: Do těsta přidejte nakrájenou jarní cibulku, pažitku či petrželku.
Jaké recepty máte nejraději vy?