Batáty vypadají jako brambory, ale botanicky s nimi nemají nic společného. A to i přesto, že oba druhy zeleniny pochází ze stejných krajin – mexického poloostrova Yucatán. S chutí brambor z českého pole se exotické batáty skvěle doplňují a jejich sladkou chuť si rychle oblíbí i ty děti, které zeleninu jinak moc nemusí.
I pokud nedáte na brambory dopustit, oranžové plody povijnice batátové by ve vašem jídelníčku neměly chybět. Oproti bramborách mají mnohem více živin a jsou zdravější.
Batáty jsou bohaté na vitamíny a minerály – někteří odborníci je dokonce nazývají superpotravinami. • MALL.cz
Zvlášť vápníku a sodíku mají batáty mnohonásobně víc než obyčejné brambory. Vitamín A ze 100 g batát pokryje potřebu vašeho těla na celý den. Sladké brambory jsou také méně kalorické, mají více vlákniny a i přesto, že chutnají sladce, neobsahují oproti bramborám více cukru.
V českých obchodech najdete obvykle batáty žluto-oranžové barvy, které se více hodí na smažení a jako přísada do těsta. Můžete je ale i péct, vařit či dusit – stejně jako méně obvyklé červené batáty. Na batátech oceníte nejvíc jejich nenáročnou přípravu. Nemusíte je loupat, stačí dobře umýt a péct či vařit se slupkou.
Dietní večeře: batátové hranolky s parmazánovým dipem
K masu, vedle burgeru nebo jen tak samotné. Z batátových hranolek nepřiberete a nemusíte mít výčitky, když je večer naservírujete dětem.
Batátové hranolky jsou zdravou alternativou – kombinujte je s mrkví a dýní a skvělé podzimní jídlo máte na stole. • MALL.cz
Na 4 porce potřebujete:
- 7 velkých batát,
- olivový olej,
- sůl a pepř.
Batáty pečlivě omyjte a nakrájejte do tvaru hranolek. Pokapejte olivovým olejem, posolte, opepřete a na plechu pečte do měkka.
Mezitím připravte zdravý domácí dresink. V misce šlehačem zamíchejte:
- 1 kostku žervé,
- 2 lžíce zakysané smetany,
- půl lžičky olivového oleje,
- 100 g nastrouhaného parmazánu,
- sůl a několik kapek limetové šťávy.
Sladkou chuť brambor skvěle doplňuje lehce kyselý dresink – a když přidáte ještě salát nebo nakrájenou zeleninu, máte rázem zdravý oběd nebo večeři.
NÁŠ TIP: Oblíbíte-li si pečené batáty, zkuste je péct vcelku a jakmile jsou hotové, nařízněte je a naplňte oblíbenou náplní: zeleninou, sýrem, slaninou a krémovým dresinkem.
Rychlý oběd: batátový krém
V podzimních dnech nejlépe zahřeje horká krémová polévka. Batáty můžete kombinovat s mrkví, dýní nebo klasickými bramborami – spotřebujete, co je v lednici, a pokaždé získáte jinou chuť.
Dýňový krém je skvělý, ten z batát je ale ještě lepší – sladký a lehce pikantní, ideální na zahřátí. • MALL.cz
Na 4 porce potřebujete:
- 5 batát,
- 2 mrkve,
- 1 petržel,
- 3 lžíce másla,
- 1 l zeleninového či kuřecího vývaru nebo vody,
- 150 ml smetany,
- sůl, pepř, špetku chilli a šťávu ze čtvrtiny citrónu.
Zeleninu nakrájejte na kostičky a orestujte na másle. Zalijte vývarem (tady zjistíte, jak na něj), osolte, opepřete a vařte, než zelenina úplně změkne. Hrnec odstavte a polévku rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Zjemněte smetanou a dochuťte šťávou z citronu.
Polévku podávejte s opečenou bagetou a pokud máte chuť na maso, ozdobte misku chipsem vypečené slaniny.
Zdravý dezert: batátové brownies
Sladkou chuť batát podpořte datlemi a kakaem a za pár minut máte na stole vynikající dezert. Jako základ brownies můžete použít také cuketu nebo dýni.
Kombinace sladkého a zeleniny: brownies z batát si zamilujete. • MALL.cz
Potřebujete:
- 4 batáty,
- 10 vypeckovaných datlí,
- 100 g hladké mouky,
- 8 lžic holandského kakaa,
- 3 lžíce agávového nebo javorového sirupu,
- 80 g mletých mandlí,
- špetka soli.
Batáty oloupejte, nakrájejte na kostičky a 20 minut povařte v páře nebo pečte v troubě. Měkké brambory dejte spolu s datlemi do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Zbylé suroviny smíchejte, přidejte k batátové směsi a dobře promíchejte. Kulatou formu vyložte pečicím papírem a brownies v ní pečte 20-30 minut při 180 °C.
Než brownies naservírujete, posypejte je moučkovým cukrem. Společně s kakaem nebo horkou kávou chutnají skvěle – nikdo navíc nepozná, že hlavní přísadou dezertu je zelenina.
Používáte batáty v kuchyni? Podělte se s námi o váš oblíbený recept na Facebooku!