Proč jíst sezónní potraviny?
Jak už víme z lednového, únorového i březnového vydání našeho měsíčníku o sezónních potravinách, jíst to, co dozrává v daném období se skutečně vyplatí. Proč?
- Sezónní potraviny jsou koktejlem prospěšných látek.
- Ve srovnání s uměle dozrávaným exotickým ovocem a zeleninou jsou mnohem zdravější.
- Lidské tělo je na ně už tisíce let zvyklé a umí si z nich vzít maximum toho, co právě potřebuje.
Sezónní potraviny na měsíc duben
Začíná se blýskat na lepší časy. Zatímco první čtvrtletí na sezónní potraviny příliš bohaté nebylo, v dubnu už je toho na výběr víc. Jakou zeleninu na trhu potkáte?
- cibuli
- jarní cibulku
- nové brambory
- polníček
- rebarboru
- řeřichu
V řeznictví si řekněte o růžové mladé jehněčí, které se díky své křehkosti rozplývá na jazyku. Zpravidla bývá z tři až pět měsíců starého mláděte a oproti staršímu jehněčímu není tak chuťově výrazné, což mnoha lidem vyhovuje. Pro rychlou přípravu sáhněte spíš po kotletě nebo svíčkové z jehněčího, pokud chcete jehněčí péct, kupte kýtu, ramínko nebo hřbet. Dále je u řezníka samozřejmostí hovězí, vepřové a kuřecí maso.
Vyrazíte-li do lesa, nastudujte v atlase, jak vypadá čirůvka májovka, hlíva buková a smrž obecný. Všechny vyjmenované houby patří mezi výborné jedlé houby, po kterých se jen zapráší.
Recepty ze sezónních potravin
V dubnu by vám na talíři rozhodně neměly chybět 4 potraviny z výše vyjmenovaných:
- jehněčí
- jarní cibulka
- rané brambory
- polníček
Pokud nemáte rádi cibuli, jarní cibulku si určitě oblíbíte. Je sladší a méně aromatická a výborná i syrová. Tepelnou úpravou totiž ztrácí cenné vitamíny a minerály. Ranné brambory jsou zase velmi dobře stravitelné, což vašemu žaludku jen prospěje.
Jako přílohu si místo hlávkového salátu naservírujte kozlíček polníček. Je velkým zdrojem vitamínů a minerálů, pomáhá proti stresu a zlepšuje soustředění. Je dokonce nutričně bohatší než hlávkový salát. Všechny 4 ingredience budou základem pro dnešní jednoduchý recept.
Jehněčí pečínka s bramborem a salátkem
Na jehněčí pečínku budete potřebovat:
- 1 kg jehněčí kýty nebo plece
- 6 stroužků česneku
- 3 snítky rozmarýnu
- 2 větší cibule
- olej
- hovězí vývar
- 100 g hladké mouky
- sůl
- pepř
Postup:
- Jehněčí maso očistěte, osolte a opepřete.
- Do pekáče nalijte trochu oleje, na střed dejte nožem rozmáčklé stroužky česneku a okolo položte jehněčí.
- Zalijte malým množstvím vývaru a pečte zhruba hodinu na 160 °C.
- Hotový výpek přelijte do kastrolu, restujte do hněda, zaprašte moukou a dochuťte solí, pepřem a česnekem. Vzniklou směs přelijte přes cedník.
TIP: V průběhu pečení párkrát přelijte maso výpekem a v polovině pečení maso obraťte.
K jehněčí pečeni podávejte ve slupce vařené rané brambory a jako zeleninovou přílohu polníček s jarní cibulkou.
Napište nám do komentářů, jestli máte rádi jehněčí. Na začátku května se společně podíváme na další sezónní potraviny. Bude toho na výběr (konečně) mnohem víc než doposud.