Co jíst v dubnu? Přehled sezónních potravin a jeden recept na závěr | Blog Mall.cz

Co jíst v dubnu? Přehled sezónních potravin a jeden recept na závěr

Chcete jíst kvalitně, zdravě a chutně? Pak se vydejte na trh pro sezónní potraviny. Obsahují nejvíce vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek a dodají tělu právě to, co zrovna potřebuje. Na jaké ovoce, zeleninu, maso, houby a další sezónní potraviny se můžete těšit v dubnu?

Proč jíst sezónní potraviny?

Jak už víme z lednového, únorového i březnového vydání našeho měsíčníku o sezónních potravinách, jíst to, co dozrává v daném období se skutečně vyplatí. Proč?

  • Sezónní potraviny jsou koktejlem prospěšných látek.
  • Ve srovnání s uměle dozrávaným exotickým ovocem a zeleninou jsou mnohem zdravější.
  • Lidské tělo je na ně už tisíce let zvyklé a umí si z nich vzít maximum toho, co právě potřebuje.

Jarní cibulka je sladší a chuťově méně intenzivní než cibule a pochutnáte si na ní i za syrova.Jarní cibulka je sladší a chuťově méně intenzivní než cibule a pochutnáte si na ní i za syrova.

Sezónní potraviny na měsíc duben

Začíná se blýskat na lepší časy. Zatímco první čtvrtletí na sezónní potraviny příliš bohaté nebylo, v dubnu už je toho na výběr víc. Jakou zeleninu na trhu potkáte?

  • cibuli
  • jarní cibulku
  • nové brambory
  • polníček
  • rebarboru
  • řeřichu

V řeznictví si řekněte o růžové mladé jehněčí, které se díky své křehkosti rozplývá na jazyku. Zpravidla bývá z tři až pět měsíců starého mláděte a oproti staršímu jehněčímu není tak chuťově výrazné, což mnoha lidem vyhovuje. Pro rychlou přípravu sáhněte spíš po kotletě nebo svíčkové z jehněčího, pokud chcete jehněčí péct, kupte kýtu, ramínko nebo hřbet. Dále je u řezníka samozřejmostí hovězí, vepřové a kuřecí maso.

Vyrazíte-li do lesa, nastudujte v atlase, jak vypadá čirůvka májovka, hlíva buková a smrž obecný. Všechny vyjmenované houby patří mezi výborné jedlé houby, po kterých se jen zapráší.

Rebarbora je bohatá na vápník a draslík. Poživatelné jsou pouze řapíky listů – čepele jsou jedovaté.Rebarbora je bohatá na vápník a draslík. Poživatelné jsou pouze řapíky listů – čepele jsou jedovaté.

Recepty ze sezónních potravin

V dubnu by vám na talíři rozhodně neměly chybět 4 potraviny z výše vyjmenovaných:

  • jehněčí
  • jarní cibulka
  • rané brambory
  • polníček

Pokud nemáte rádi cibuli, jarní cibulku si určitě oblíbíte. Je sladší a méně aromatická a výborná i syrová. Tepelnou úpravou totiž ztrácí cenné vitamíny a minerály. Ranné brambory jsou zase velmi dobře stravitelné, což vašemu žaludku jen prospěje.

Jako přílohu si místo hlávkového salátu naservírujte kozlíček polníček. Je velkým zdrojem vitamínů a minerálů, pomáhá proti stresu a zlepšuje soustředění. Je dokonce nutričně bohatší než hlávkový salát. Všechny 4 ingredience budou základem pro dnešní jednoduchý recept.

Konzumace jehněčího masa u nás není běžná, ale v posledních letech mu přichází na chuť čím dál více lidí.Konzumace jehněčího masa u nás není běžná, ale v posledních letech mu přichází na chuť čím dál více lidí.

Jehněčí pečínka s bramborem a salátkem

Na jehněčí pečínku budete potřebovat:

  • 1 kg jehněčí kýty nebo plece
  • 6 stroužků česneku
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 2 větší cibule
  • olej
  • hovězí vývar
  • 100 g hladké mouky
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Jehněčí maso očistěte, osolte a opepřete.
  2. Do pekáče nalijte trochu oleje, na střed dejte nožem rozmáčklé stroužky česneku a okolo položte jehněčí.
  3. Zalijte malým množstvím vývaru a pečte zhruba hodinu na 160 °C.
  4. Hotový výpek přelijte do kastrolu, restujte do hněda, zaprašte moukou a dochuťte solí, pepřem a česnekem. Vzniklou směs přelijte přes cedník.

TIP: V průběhu pečení párkrát přelijte maso výpekem a v polovině pečení maso obraťte.

K jehněčí pečeni podávejte ve slupce vařené rané brambory a jako zeleninovou přílohu polníček s jarní cibulkou.

 Napište nám do komentářů, jestli máte rádi jehněčí. Na začátku května se společně podíváme na další sezónní potraviny. Bude toho na výběr (konečně) mnohem víc než doposud. 

Témata:
  jídlo
 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025