Vyžeňte hraboše ze své zahrady mírumilovně | Blog Mall.cz

Vyžeňte hraboše ze své zahrady mírumilovně

Vypadají roztomile, ale napáchají škody jako přírodní katastrofa. Hraboši se z polí stěhují blíž k lidem, aby našli potravu. Přečtěte si, co dělat, pokud zavítají k vám.

Jak zjistíte, že se u vás zabydlel hraboš

Hraboš polní je hlodavec, který se podobá křečkovi nebo myši. Jeho srst je nahnědlá až našedlá, přitom mívá světlou náprsenku.

Hraboš měří jenom kolem 10 cm. Od myši ho rozeznáte podle krátkého ocasu, který má asi 3 cm. Kromě toho má hraboš také méně výrazné uši, které se částečně skrývají v srsti.

Jakmile na zahradě uvidíte díry, které jsou velké asi 3–4 cm, máte nezvaného hosta. Hraboši si totiž budují malé nory, ze kterých navíc často trčí kousky rostlin a okolo objevíte lesklý černý trus. Mezi jednotlivými vstupy hraboš vytváří chodníčky, kolem kterých pojídá trávu.

Hlodavci jsou přirozenou potravou pro dravé ptáky. Loví je sovy, puštíci nebo káňata. Nespoléhejte ale na to, že se u vás nějaký dravec zabydlí, preventivní kroky dělejte také vy sami. • 

Čím hraboš škodí?

Hraboš zničí vaši úrodu:

  • Ohryže zeleninu, která je blízko zemi – pochutná si na kořenové zelenině (jako mrkev), sežere i cibuli.
  • Likviduje výsevy.
  • Pochutná si na kořenech rostlin, které pak hynou.

Kromě toho hraboš okusuje stromy a jejich kůru, ale jen blízko u země. Po stromech totiž nevyšplhá.

Nory hrabošů odhalují kořeny stromů a keřů. K těm se pak snáze dostane mráz, a to stromy oslabuje. Kořeny kvůli tomu trpí i nedostatkem vláhy. • 

Čím hraboše vyženete

Hraboš se v letošním roce přemnožil a zemědělcům způsobil nebývalé škody, proto na něj chtěli plošně použít jed. Proti tomu se ale zvedla velká kritika. Také na vaší zahradě se jedům rozhodně vyhněte. Mohou totiž ublížit i jiným zvířatům, třeba vašim mazlíčkům nebo ptákům. S hrabošem se dá zatočit i mírně.

1. Sbírejte spadané ovoce

Jablka a švestky válející se jen tak na zemi na hraboše působí jako magnet. Pokud už se nedají jíst, raději je přidejte na kompost.

Hraboš zůstane tam, kde má hojnou potravu a nesbírané spadané ovoce pro něj představuje krmivo bez práce. Spadané ovoce proto pravidelně sbírejte. • 

2. Navoňte si záhon

Na záhony přidejte aromatické rostliny jako mátu, afrikány, pryšec nebo česnek, které hrabošům nevoní. Ustřižené snítky po záhonech klidně rozhoďte.

>> Náčiní pro práci na zahradě pořídíte na MALL.cz. <<

3. Trávu udržujte na ježka

Pravidelně sekejte trávu na své zahradě – když je dlouhá, hraboš si na ní pochutnává.

Posečenou trávu pak co nejdříve odstraňte, stejně tak zlikvidujte nepoužívané komposty a zarostlé kouty, kde by se hraboši mohli schovávat.

Preventivně chraňte své výpěstky. Cibuloviny při sázení opatřete sázecími košíky, mladé stromky opatřete pletivem. • 

4. Přivítejte dravce

Buďte přátelští k dravým ptákům, kteří vám s hlodavci přirozeně pomůžou, a to třeba poštolkám nebo sovám. Postavte jim na zahradě budky a berličky, nabídněte jim krmivo.

5. Využijte sílu zvuku

Proti hrabošovi použijte ultrazvukový odpuzovač. Ten vydává lidem neslyšitelný zvuk, který je ale pro hlodavce velmi nepříjemný a vyžene je o dům dál. Zvuk se navíc šíří i jejich chodbičkami.

>> Plašičku proti hrabošům koupíte na MALL.cz. <<

6. Instalujte pastičky

Využijte také klasické pastičky na myši, do kterých umístěte kousek jablka. Před manipulací s pastičkou si nasaďte rukavice. Hraboš totiž cítí váš pach z věcí, kterých se dotknete, a proto by se mohl pastičce vyhnout obloukem. Pastičky pravidelně kontrolujte, aby se hraboš zbytečně netrápil. Až ho chytíte, odvezte ho co nejdál od svého bydliště.

Hraboši si nejvíc pochutnají na kořenech. A těmi je i kořenová zelenina. Pokud hraboše nevyženete, budete mít po úrodě. • 

Náš tip: Vykuřovat nory nezkoušejte. Aby vykuřování proběhlo úspěšně, museli byste ucpat všechny otvory do nor na zahradě, což bývá obtížné najít. Navíc můžete v době sucha založit požár.

Jaké vylomeniny tropí hraboši vám? Napište nám to do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na Youtube.