Co je lepší – kompost nebo kompostér? | Blog Mall.cz

Co je lepší: kompost nebo kompostér?

Kompostování je skvělý způsob, jak třídíte odpad, recyklujete ho a dále smysluplně využíváte pro hnojení rostlin. Navíc vám ušetří i spoustu místa v popelnicích. Věděli jste, že kompostovat můžete i v bytě? Shrnuli jsme pro vás zásadní (ne)výhody kompostu i kompostéru.

Jaký je rozdíl mezi kompostem a kompostérem?

Kompostovat můžete buď volně na hromadě, to je kompost, nebo ve speciální nádobě, které se říká kompostér. První možnost s sebou nese nulové pořizovací náklady a teoreticky neomezenou kapacitu. Druhá možnost má zase tu výhodu, že ji využijete na zahradě i v bytě.

Kompostéry se vyrábějí ze dřeva, recyklovaného plastu i pletiva. A podle našeho návodu si zvládnete s minimem nákladů vyrobit i vlastní.

>> Jak si vyrobíte vlastní kompostér krok za krokem? <<

S vlastním kompostem už žádná umělá hnojiva nepotřebujete. • 

Náročnost založení: stejně pracné na zahradě i v kompostéru

Příprava kompostu není žádná věda, ale má pár důležitých pravidel. Do spodní části patří hrubší materiál (dřevní štěpka, hobliny nebo dřevnaté stonky květin), který kompost provzdušní a zajistí odtok vody.

Do kompostu vkládejte různorodý materiál, například trávu, plevele, vlhké listí, zbytky zeleniny či ovoce, ale i čajové sáčky. Tomu všemu se říká zelený odpad, který má vysoký obsah dusíku. Do kompostu ale patří zhruba stejný podíl i takzvaného hnědého (uhlíkatého) odpadu, jako je suché listí, větvičky, jehličí nebo piliny.

Míchejte:

  • vlhký (tráva) a suchý materiál (piliny),
  • porézní (větvičky) s hutným (zbytky zeleniny) materiálem
  • a hnědý (suché listí) se zeleným (vlhké listí).

Když navíc přidáte zeminu, získáte kvalitní humus. Nikdy ale nepřidávejte odřezky masa, kosti nebo třeba zbytky z kočičího záchodu.

>> Návod: jak si založit kompost. <<

S kompostérem máte omezenější možnosti. Těžko do něj přisypete drcené větve z ovocných stromů nebo spadané listí. Pro jeho obsah je ale zásadní, aby byl co nejpestřejší a aby se suchý materiál (například piliny) střídal s tím mokrým (zbytky zeleniny a ovoce).

Při zakládání i údržbě kompostu se bez lopaty neobejdete, ale vaše úsilí se vám vrátí na úrodě. • 

Umístění: pro kompost se hledá místo hůř než pro kompostér

Zahradní kompost potřebuje správné podmínky, aby produkoval dobré hnojivo. Vyberte pro něj spíš tmavší a vlhčí kout zahrady. Kompostéry jsou oproti tomu navrženy tak, aby obstály na jakémkoliv místě. Ať už je postavíte na zahradu, do bytu nebo na balkon.

>> Pořiďte si kompostér na svou zahradu z MALL.CZ. <<

Údržba: chcete mít co nejméně práce? Pak volte kompost

Možná vás to překvapí, ale halda kompostu na zahradě se udržuje mnohem snadněji. Je lehčí zasáhnout do kompostovacího procesu, kontrolovat kompost a případně jej proházet. Tlející směsi tím zajistíte dostatečný přístup vzduchu, který je pro zajištění správného průběhu kompostování klíčový.

Pro překopání obsahu kompostéru musíte nádobu úplně rozebrat nebo z ní kompostovaný materiál vysypat. Což je mnohem náročnější varianta. A taky špinavější.

Vzhled: kompostér schová nevzhlednou tlející směs

Rozkládající se rostliny, zbytky jídla a zemina – to nezní zrovna voňavě. A přesto, pokud proces rozkladu probíhá, jak má, kompostéru si skoro nevšimnete ani v kuchyni. Jediné, co by vás mohlo obtěžovat jsou drobné mušky. Obzvlášť pokud se octomilky přemnoží, stává se z nich trochu otravná komplikace kompostování.

>> Čtěte také, kde se berou octomilky a jak se jich zbavíte. <<

Na tlející kompostovanou směs není úplně hezký pohled. Proto raději kompost umístěte do zastrčenějšího kouta zahrady nebo si pořiďte kompostér s víkem. • 

Využití: s kompostérem to zvládnete i bez rukavic

Když chcete kompost použít k hnojení květináčů nebo zahrady, kompostér jen dole otevřete a trochu si odsypete. Pokud kompostujete na zahradě, musíte vzít lopatu a nejdřív se prokopat na dno kompostu, kde je nejkvalitnější hnojivo.

>> Jak správně hnojit zahradu? <<

Kvalita: výživnější hnojivo získáte z kompostu

Problém je, že ve většině kompostérů probíhá pouze takzvané studené kompostování, při kterém se neprohřeje všechen kompostovaný materiál. Tím pádem se směs pomaleji rozkládá a nedochází k její hygienizaci.

Hygienizace je chtěný proces ničení semen plevelů a zárodků chorob. Pokud neprobíhá pořádně, může se stát, že si zahradu nebo květiny pěkně zaneřádíte plevelem či škůdci. Pomůžete jí, když kompost pořádně prohážete.

U klasického kompostu se zase potýkáte s osycháním vrchní vrstvy, ve které pak kompostovací proces probíhá pomaleji nebo vůbec. To ale snadno vyřešíte proházením kompostu a přikrytím vrstvou geotextilie.

Náš tip: Pokud kompostovaná směs vysychá, klidně ji také pokropte vodou, abyste zas obnovili správný proces rozkladu.

Takže: kompost, nebo kompostér?

Pokud máte zahradu hlavně pro pěstování ovoce a zeleniny, založte si kompost. Získáte z něj kvalitnější hnojivo, i když vás to bude stát trochu práce navíc. Nejspíš vám také nebude vadit obětovat kousek zahrady pro nevzhlednou hromadu kompostovaného materiálu. Jestli v zahradě hlavně relaxujete, nekazte si výhled a pořiďte si kompostér s víkem.

Když žijete v bytě, nemáte moc na výběr. Dobrá zpráva ale je, že dnes už seženete i velmi pěkné designové kompostéry, které vám nebudou dělat ostudu ani v kuchyni. Přesto je radši umístěte do komory nebo na balkon, abyste se vyhnuli případným náletům octomilek.

Kompost nebo kompostér? Obojí má své výhody i nevýhody. • 

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.