Jarní údržba sekačky: vše, na co nesmíte zapomenout před prvním sečením | Blog Mall.cz

Jarní údržba sekačky: vše, na co nesmíte zapomenout před prvním sečením

Výměna oleje, vzduchového filtru i kontrola zapalovacích svíček. Jestliže máte v garáži zaparkovanou benzinovou sekačku, musíte jí ještě před prvním letošním sečením věnovat poměrně dost péče. Odměnou za tuto jarní údržbu vám bude nádherně střižený trávník i delší životnost stroje. Na co nezapomenout?

Vyměňte olej

Olej v motoru zahradní sekačky měňte alespoň jednou ročně nebo zhruba po 50 hodinách provozu – přesné číslo najdete v manuálu svého stroje. Právě začátek jara je pro výměnu oleje jako stvořený, protože vám pak vydrží až do konce podzimu a nemusíte nic řešit uprostřed sezóny.

U některých sekaček olej vypustíte pomocí vypouštěcího šroubu na dně nádoby. Jestliže jej vaše sekačka nemá, musíte vypouštět přes horní hrdlo nakloněním stroje na bok – opět se řiďte pokyny v manuálu. Když vám konstrukce nebo váha sekačky nedovoluje stroj komfortně naklonit, využijte pro odsátí oleje stříkačku s hadičkou.

Olej vypouštějte vždy zahřátý, protože pak je řidší a vezme s sebou více nečistot. Ještě před vypouštěním proto sekačku na pár minut nastartujte.

>> Pořiďte si náhradní olej do zahradních sekaček <<

Pokud se z jakéhokoliv důvodu rozhodnete olej neměnit, zkontrolujte pomocí měrky alespoň jeho hladinu. Jestliže je příliš nízká, olej nedolívejte, ale vyměňte za nový. Dolitím oleje totiž ponecháte v motoru staré nečistoty a zbytečně tím snižujete jeho výkon i životnost.

I když olej neměníte, zkontrolujte alespoň jeho hladinu. • 

Vyčistěte nebo vyměňte vzduchový filtr

V benzinových sekačkách nejčastěji narazíte na filtry papírové nebo pěnové (molitanové). Měli byste je měnit zhruba každé 3 měsíce nebo po 25 hodinách provozu. Papírový filtr jednoduše nahraďte, nový pěnový filtr nejdříve napusťte čistým motorovým olejem, hadříkem lehce vysušte a teprve poté vložte na místo.

Jestliže jste vzduchový filtr měnili krátce před skončením podzimní sezóny, stačí ho nyní jenom vyčistit. Papírový nejlépe očistíte profouknutím tlakovým vzduchem, pěnový filtr pak propláchněte vodou. Nezapomínejte filtr pravidelně čistit i během sezóny.

>> Přečtěte si, jak na generální úklid zahrady na začátku jara. <<

Vyčistěte nebo vyměňte svíčku

Každé jaro nebo po každých 100 hodinách provozu vyměňte zapalovací svíčku. Motor díky tomu bude spolehlivě startovat a nespotřebujete tolik paliva.

Během sezóny pak svíčku pravidelně čistěte pomocí ocelového kartáče. Dávejte si přitom pozor, abyste příliš velkým tlakem nezměnili vzdálenost mezi elektrodami. Když ještě pod svíčku vstříknete kapku čistého motorového oleje, tím lépe.

Novou zapalovací svíčkou zajistíte spolehlivý start i nižší spotřebu. • 

Celý stroj vyčistěte a seřiďte

Další pravidla jarní údržby platí jak pro sekačky benzinové, tak i pro ty elektrické. Před prvním jarním sečením:

  • Zkontrolujte ostrost a vyváženost nožů. Silné vibrace sekačky nebo slehlá neposečená tráva naznačují problém s noži. Nechte si je nabrousit a vyvážit v servise, případně kupte nože nové.
  • Prohlédněte řemen pojezdu. Opotřebený či roztřepený řemen raději rovnou vyměňte, jinak prověřte, že je dostatečně napnutý.
  • Vyčistěte podvozek. Pomocí dřevěné či plastové škrabky, případně kartáče a vody, opatrně vyčistěte podvozek. Dávejte si pozor při naklánění stroje – musíte to dělat tak, aby se olej nedostal do vzduchového filtru nebo výfuku. Více informací opět hledejte v manuálu k vaší sekačce.
  • Promažte pastorky. Aby sekačka dobře jezdila i po těžkém terénu, potřebuje skvěle promazané pastorky = ozubená kola. Proto je před sezónou promažte plastickým mazivem.

>> Přečtěte si 9 tipů, jak úsporně zalévat zahradu. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.