Jak oživit trávník po létě v 8 krocích | Blog Mall.cz

Ať se zazelená! Oživte trávník po létě v 8 krocích

Léto dává zabrat nejen lidem, ale i trávníkům. Pokud jste ten svůj přes prázdniny každý den pravidelně nezalévali, místo zelené plochy máte možná na zahradě jen žluté spáleniště. Čtěte, jak vyprahlý trávník zregenerujete krok za krokem.

S regenerací trávníku začněte hned, jakmile teploty klesnou a začne trochu pršet. Ideální čas je v září a první polovině října, kdy je půda ještě teplá, aby osivo vyklíčilo. Zároveň má pažit dostatek času, aby se uchytil a do zimy zesílil.

Pokud je trávník suchý jen místy, stačí ho dosít. Jestli ale vidíte vyprahlá spáleniště na víc než polovině plochy, pusťte se raději do obnovy celého trávníku. Přečtěte si, jak na to.

1. Začněte kosit

Nejprve trávník pokoste na výšku asi 3 cm. Jen tak trávník rychle zregeneruje a vstřebá živiny.

Pokud si sečení chcete ulehčit a nechce se vám s ním ztrácet čas, využijte chytrého pomocníka. Stejně jako jsou robotické vysavače, seženete i robotickou sekačku. Ta všechnu práci udělá za vás a nastavíte si ji pomocí appky.

>> Jaký typ sekačky potřebujete? Vyberte si na sekání tu správnou. <<

2. Klíčem je vertikutace

Aby se trávník vzpamatoval, musí se do půdy dostat vzduch, voda a potřebné živiny. Zarostlým a nepropustným trávníkem by to ale nešlo. Proveďte proto vertikutaci a trávník provzdušněte

>> Kompletní průvodce vertikutací trávníku: co, kdy, jak a proč. <<

Budete k tomu potřebovat nástroj zvaný vertikutátor. Nože vertikutátoru proříznou travní drny a zbaví trávník plevele, mechu, plsti z trávy a odumřelých rostlin. Díky tomu se pak ke kořenům dostanou živiny a pažit může dýchat. Zbytky plsti a stařinu z trávníku vyhrabte – poslouží vám speciální vyčesávač nebo klasické švédské hrábě.

>> Pořiďte si zahradní vertikutátor na MALL.CZ. <<

Náš tip: Vertikutaci provádějte jen u trávníků starých alespoň 3 roky, mladší byste mohli poškodit. Než se do toho pustíte, ověřte si také, jaké bude počasí. Ideální čas pro vertikutaci jsou asi 2–3 dny po dešti, kdy je půda dostatečně měkká, ale zároveň není nasáklá vodou.

Díky kosení a vertikutaci se do půdy snáz dostanou živiny a trávník se lépe obnoví. • 

3. Přesejte trávník

Je-li trávník provzdušněný, celou plochu přesejte. Na 100 m2 spotřebujete asi 4 kila osiva. Ale pozor: ve výběru neexperimentujte a použijte směs, kterou jste vyseli původně. Trávníku totiž změna nesvědčí. Pokud nemáte vážný důvod, značku travní směsi neměňte ani po letech.

Travních směsí totiž existuje pěkná řada a obsahují poměr různých travin (jako je například jílek, kostřava, lipnice a psineček). Každá směs se hodí na jiný trávník: 

  • na ten, který je zatěžovaný sportem,
  • na okrasný
  • nebo na rekreační plochy.

Vyplatí se vám tedy od travních směsí nechávat ústřižky, abyste příště věděli, kterou jste měli. Případně se zabořte do historie svých e-mailů: jestli jste travní směs kupovali přes e-shop, název byste měli mít v tehdejší objednávce. 

>> Najděte si svou ozkoušenou značku travní směsi na MALL.CZ. <<

Náš tip: Vyhýbejte se takzvaným trávním náplastem – po jejich použití nemá trávník všude stejnou barvu a vznikají na něm nesourodé fleky.

4. Pohnojte to

Bez hnojiva se při regeneraci trávníku neobejdete. V srpnu a v první polovině září použijte standardní sezónní hnojivo s dusíkem. Jestli ale plánujete hnojení na později, sežeňte si raději speciální podzimní hnojivo s vyšším obsahem draslíku. Ten pomůže mladému trávníku přečkat zimu a mrazy.

>> Vyberte si nejlepší trávníkové hnojivo na MALL.CZ. <<

5. Přidejte substrát

Chcete-li mít jistotu, že se nové osivo dobře ujme a trávník zregeneruje, pořiďte si balení travního substrátu a rukou ho rozházejte po trávníku v asi půlcentimetrové vrstvě.

Speciální směs:

  • zlepší půdní strukturu i propustnost trávníku,
  • vyplní poškozená místa
  • a pomůže trávníku snáz regenerovat.

Pokud máte ve svém zahradnickém vybavení válec, využijte ho a zahradu jím přejeďte. Zbavíte se tak i nerovností.

6. Chce to vodu

Máte hotovo? Teď jen stačí počkat na déšť. Pokud nepřichází, ujměte se zalévání sami. Pořádná závlaha během prvního měsíce je totiž kritická. Udržujte substrát pořád vlhký – nové osivo pak vzejde rychle a rovnoměrně.

Se zálivkou to ale nepřehánějte. Dejte pozor, ať osivo nevyplavíte. Dávka by měla představovat 5 až 7 litrů vody na m2 podle počasí.

Náš tip: Aby tráva rostla jako z vody, na osetou plochu raději několik týdnů nevstupujte. Pohlídejte i domácí mazlíčky, aby na trávník nevběhli.

Při zavlažování buďte opatrní, zvlášť pokud trávník zaléváte hadicí. Silný proud by osivo vyplavil a tráva by pak nerostla rovnoměrně. Máte-li na zahradě instalovaný zavlažovací systém, využijte ho. • 

7. Znovu koste

Jestli se trávě daří a roste do výšky, vrhněte se na další kosení. Kdybyste ji nechali na zimu moc dlouhou, mohla by se na ní tvořit plíseň. Sekačku ale vytáhněte, až má tráva alespoň 8 centimetrů, jinak byste zbytečně vytrhali i nově rostoucí stébla. Zahradu pak posekejte maximálně na 5 centimetrů.

Nezapomeňte, že na sekání trávníku by se měly používat nástroje s ostrými noži. Díky tomu bude řez čistý a tráva se nebude třepit. Ano, je to jako u stříhání vlasů.

Náš tip: Pamatujte na pravidlo třetin – při každém sekání snižte trávník maximálně o jednu třetinu výšky. Pokud jste trávník nesekali dlouho a potřebuje radikálnější „sestřih”, rozdělte sekání na několik etap v odstupu několika dní.

>> Vyberte si strunovou, robotickou nebo třeba aku sekačku na MALL.CZ. <<

8. A nakonec trávník propíchněte

Stejně jako zemědělci na konci sezóny pole přeorají, aby se půda odlehčila, udělejte i vy něco podobného se svým trávníkem. Po 2–3 týdnech se pusťte do aerifikace propíchání trávníku.

Pokud nemáte speciální pojízdný válec, použijte rycí vidle a udělejte do trávníku díry, které ho provzdušní. Ty nakonec zasypte křemičitým pískem.

Náš tip: Jestli chcete celý proces obnovy trávníku udělat najednou, abyste na něj nemuseli později myslet, klidně zařaďte aerifikaci ještě před vertikutací.

Než se pustíte do obnovy trávníku, ověřte si, že máte doma všechno potřebné náčiní. • 

Podzimní péče se projeví i na jaře, kdy bude trávník:

  • odolnější vůči škůdcům,
  • méně náchylný k chorobám
  • a rychleji se zazelená.

>> Kupte si zahradní náčiní na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.