6 tipů, jak správně krmit štěně | Blog Mall.cz

Jak krmit štěně: 6 věcí, na které si dát pozor

Jestli se z vás teprve nedávno stal pejskař a domů jste si přivezli malé štěně, jistě se vám bude do začátku hodit pár rad, hlavně co se stravy týče. Krmení malých chlupatých uzlíčků totiž není jenom tak. Přečtěte si, na co byste se měli u štěněcí stravy zaměřit.

1. O krmivu se poraďte s chovatelem

Než si pojedete nového člena rodiny vyzvednout, zjistěte si od chovatele, jaké mu dávali krmivo a pořiďte stejné. Psům totiž náhlé změny nesvědčí, takže by jim rychlý přechod například na nové granule mohl způsobit zažívací problémy.

Pokud jim chcete dávat krmivo jiné, začněte se zaváděním do psího jídelníčku pomalu. Postupně například přimíchávejte nové granule do těch původních, aby si na ně měl pejsek čas zvyknout.

2. Vyberte, čím budete štěně krmit 

Existuje hned několik možností, čím misku naplníte. Při výběru nového krmiva si ale vždy zkontrolujte složení, doporučený věk a dávkování určené výrobcem, u jednotlivých značek se můžou lišit.

Granule

Plnohodnotnou stravu a potřebné vitamíny spolehlivě zajistí granule pro štěňata. Jejich složení je speciálně upravené tak, aby malým chlupáčům nechyběl vápník, bílkoviny ani vláknina.

Štěněcí granule jsou také většinou menší než klasické, aby se pejskům lépe jedly. Pokud se vám bude i tak zdát, že je to na chlupáče velké sousto, podávejte mu je zezačátku namočené ve vodě.  

>> Pořiďte granule pro štěňata na MALL.CZ. <<

Konzervy a kapsičky

Mokré krmivo představuje kapsičky nebo konzervy. Majitelé ho většinou volí proto, že je pro pejsky tento druh stravy přirozenější a díky vyššímu podílu masa jim také víc voní. Tyto pochoutky navíc obsahují značný podíl vody, takže se často doporučují i pejskům, kteří málo pijí.

Pokud pejsek málo pije, zařaďte mu do jídelníčku konzervy, které obsahují poměrně vysoký podíl vody.

Konzervy a kapsičky podávejte také v období přezubování, tedy výměny mléčných zubů, které nastává mezi 2. až 7. měsícem věku. Stejně jako pro děti, není ani pro psy tento proces zrovna příjemný, proto se poohlédněte i po žvýkacích hračkách, které výměnu zubů usnadňují.

>> Zjistěte, jak udržíte psí zuby zdravé. <<

Nevýhodou je, že se masové konzervy poměrně rychle kazí, takže by je měl pejsek spořádat co nejdříve. Po otevření je skladujte nejlépe v lednici a spotřebujte podle instrukcí na etiketě.

Při výběru nového krmiva si vždy zkontrolujte složení, doporučený věk a dávkování určené výrobcem, u jednotlivých značek se můžou lišit. 

>> Prohlédněte si výběr krmiva pro psy na MALL.CZ. <<

Vařená či syrová strava

Další možností je jídlo, které připravíte sami. Pro pejsky se nejlépe hodí vařená rýže nebo těstoviny s libovým masem a zeleninou, jako je mrkev, řepa či kedlubna. Jídlo nikdy nesolte, ani nepřidávejte koření, psům totiž nesvědčí. Před podáváním nechte dlabanec zchladnout na pokojovou teplotu.

Případně zvolte takzvanou BARF stravu, která se skládá ze syrového masa, kostí a zeleniny. Takového krmiva by mělo štěně za den spořádat zhruba 4–6 % z vlastní váhy, přičemž poměr složek by měl být optimálně rozložený – 50 % masa, 30 % kostí a 20 % příloh, tedy nastrouhané zeleniny či ovoce.

Do jídla připravovaného doma přidejte po poradě s veterinářem klidně i vitamíny pro psy.

3. Dávejte častěji malé porce 

Štěňata mají ještě poměrně malý žaludek, čemuž by měl odpovídat i jejich jídelníček. Držte se proto pravidla: malé porce několikrát denně. Zatímco u dospělých psů podáváte dlabanec třeba jen 2× denně u štěňat to podle věku může být až 6×. Obecně se doporučuje krmit:

  • do 2 měsíců až 6× denně,
  • v období 2 až 4 měsíců 4× denně,
  • do 6 měsíců 3× denně
  • a od 6 měsíců 2× denně.

Množství krmiva dávkujte vždy podle doporučení výrobce nebo se poraďte s veterinářem.

4. Vytvořte štěněti rutinu

Krmivo podávejte pejskovi nejlépe vždy ve stejnou dobu. Pravidelný přísun potravy je dobrý pro jeho zažívání i psychiku, pokud se totiž s krmením občas opozdíte, chlupáč z toho bude ve stresu a zbytečně pak hltá a přejídá se.

Psi si velice rychle zvykají na pravidla ve svém okolí, takže se kromě přesného času zaměřte i na místo krmení. Pokud bude mít chlupáč pokaždé svou misku někde jinde, bude z toho zbytečně zmatený a nervózní.

Už od malička učte štěně, že po jídle se odpočívá. Po vydatném krmení by si měl v klidu poležet v pelíšku, aby vytrávil.    

Odpočinek pomáhá správnému trávení i u čtyřnohých parťáků.

5. Pamlsky vybírejte pečlivě 

Při výcviku se vám budou kromě pomůcek hodit hlavně pamlsky. Pejsek motivovaný odměnou se mnohem lépe učí, takže především na začátku u vás spotřeba psích mňamek rychle stoupne.

Když vybíráte pamlsky, kontrolujte složení, ne všechny se totiž hodí k častějšímu dávkování. Vyberte třeba speciální psí piškoty nebo jiné tréninkové pamlsky s nižším obsahem kalorií.

>> Přečtěte si tipy, se kterými výcvik zvládnete i bez cvičáku. <<

6. Vyhněte se potenciálně nebezpečným potravinám

Kromě soli a koření jsou pro zdraví pejsků nebezpečné i další potraviny. Především je držte dál od:

  • hroznů a rozinek,
  • avokáda,
  • čokolády
  • a kávy.

Tyto potraviny způsobují psům velice nepříjemné zdravotní potíže a v horším případě je můžou ohrozit na životě. I když vás bude chlupáč tím nejroztomilejším pohledem přesvědčovat, že by také rád ochutnal, některé potraviny v zájmu zdraví prostě nesmí.

>> Vše pro svého pejska seženete na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.