Horolezci radí, jak začít s boulderingem | Blog Mall.cz

Horolezci radí, jak začít s boulderingem. Stačí vám jen lezecké boty

Bouldering je lezení, ke kterému nepotřebujete lano a stačí vám jen lezecké boty a magnesium. Pohybujete se totiž jen pár metrů nad zemí a pod vámi jsou měkké matrace, na které po zdolání cesty seskočíte. Zeptali jsme se instruktorů boulderingu i horolezců, jak s tímto druhem lezení začít.

Kam za boulderingem vyrazíte

Lezci se shodují, že bouldrování není jen o překonávání překážek a posílení těla, ale najdete při něm i dobré přátele, se kterými se povzbuzujete k lepším výkonům. A po nějakém čase si lezení spojíte s cestováním a poznáváním krás přírody.

Většina lezců začíná na vnitřních stěnách, kde zdolávají cesty vytvořené z umělých kamenů.

„Bouldering dává pohybovou průpravu i do jiných sportů, je to taková gymnastika na stěně. Navíc trénuje psychiku. Lezci se učí překonávat strachy z výšek nebo nejistotu a to vše v bezpečných podmínkách.”

Johana Švihálková, instruktorka lezení

Náš tip: Podívejte se nejprve, jak bouldrovací arény vůbec vypadají. MALL.TV provedl bouldrovým hřištěm nejlepší lezec na světě Adam Ondra.

Jak s bouldrováním začnete

Nejdůležitější je uvědomění, že lezení není jen o síle v rukou. Zapojujete při něm celé tělo a největší opora vychází z nohou, které jsou silnější než ruce.

Před lezením se rozcvičte

Když přijdete pod stěnu, protáhněte si ruce, nohy i trup. Obzvlášť pokud na stěnu míříte po celodenním sezení u počítače je tělo ztuhlé a potřebuje rozhýbat, než začne podávat výkony.

„Bouldering je intenzivnější než lezení s lanem, proto musí být začátečníci opatrní, aby se vyhnuli zraněním z přetrénování. Nejvíce náchylné jsou šlachy na předloktích a na prstech u rukou. Před lezením se určitě protáhněte.”

Olga Stuchlíková, instruktorka boulderingu

Osahejte si různé druhy chytů

Ve většině bouldrových tělocvičen najdete profesionálně vytvořené cesty. Nejčastěji je poznáte podle jednotné barvy chytů (umělých kamenů) a jejich náročnost je odstupňovaná čísly. Čím vyšší číslo, tím náročnější cesta.

Náročnost cesty udává nejčastěji

  • sklon profilu (od kolmé zdi po nakloněnou stěnu, které se říká převis),
  • vzdálenost chytů
  • a druh chytů.

Než se do lezení pustíte, osahejte si kameny, na které dosáhnete. Zjistíte, že jsou mezi nimi takové, co vám dokonale padnou do ruky, ale i maličké „řezky”, na které stěží poskládáte dva prsty. Dalším druhem jsou „obliny”, tedy velké kameny, které ale musíte držet celou dlaní.

Vyzkoušejte si, ze kterých chytů vám nesklouzává ruka a dokážete je dobře uchopit. O takových chytech lezci říkají, že „berou”. • 

Při lezeckých začátcích není důležité, jak složitou cestu vylezete. Počítají se spíše přelezené metry. Proto na začátku využívejte všechny chyty, které udržíte nebo na které vám dosáhnou nohy. Až později se zaměřujte na sestavené cesty podle barev.

„Pro začínající lezce nebo děti je bouldrování atraktivnější než lezení na laně. Cesty jsou kratší a boulderujete většinou ve větší partě, podporujete se a radíte si. To je pro mnohé zábavnější než lezení s jediným parťákem.”

Olga Stuchlíková, instruktorka lezení

Nezapomínejte dýchat

Ačkoliv tato poučka působí legračně, mnoho sportovců na ni zapomíná. Při lezení se totiž soustředí a nevědomky zadržují dech. To je ale velká chyba. Hlídejte si proto, že při přesunu ruky nebo nohy na další kámen vydechnete.

Naučte se dobře padat

Především pokud máte strach z výšek, budou první pády děsivé. Matrace ale bezpečně utlumí všechny plánované seskoky i případná uklouznutí. Pokud matracím nedůvěřujete, vyzkoušejte si nejprve seskoky z nižších výšek.

Lezte chytře

Ze začátku směřujte špičky ke zdi a nohy příliš nevytáčejte. Až získáte jistotu a osvojíte si pohyb na stěně, zkušenější lezci vám ukážou

  • zapření nohy proti noze,
  • patičku
  • nebo „kozí nohu”.

„Nejméně se vyčerpáte, když budete mít těžiště nad nohou. Dalším častým prohřeškem je, že jsou lezci na stěně zkřečovatělí. Když například na chvíli odpočívají, nevisí na natažených rukách, ale mají je ohnuté. Tím se zbytečně vyčerpávají a nemají pak sílu cestu dokončit.”

Jiří Vejvoda, horolezec

Napnuté ruce, špičky ke stěně a tělo v jedné rovině. Takto se nejméně vyčerpáte. • 

Velká výhoda boulderingu: nepotřebujete skoro žádné vybavení

Zatímco do jiných sportů musíte investovat velké peníze, k boulderování vám stačí lezecké boty a magnezium.

Vyberte správné lezky

Lezecké boty zajišťují oporu při lezení. Proto jsou velice těsné, nejčastěji o půl až dvě čísla menší, než jaké běžně nosíte.

Utáhnete je buď tkaničkami nebo pásky se suchými zipy. Lezecké boty mají také různé tvary (prohnutí). Jako začátečníci se raději vyhýbejte agresivně ohnutým kopytům, které sice skvěle podrží v těžkých cestách, ale v začátcích by vám lezení zprotivily.

>> Vyberte si lezecké boty na MALL.cz. <<

Náš tip: Pokud máte doma staré těsné kopačky, uřežte jim špunty a zkuste si lezení v nich. Případně si lezečky půjčíte na stěně a vlastní si pořídíte, až když získáte jistotu, že vás bouldrování baví.

Nezapomeňte na magnezium

Druhou nezbytnou částí bouldrové výbavy je tekuté nebo práškové magnezium. To pohlcuje pot z lezcových rukou, tím se zlepšuje tření a lezec se dobře udrží na chytech.

Práškové je klasika, kterou pořídíte

  • ve formě kostky, kterou si potřete ruce,
  • jako nadrcený prášek u vzaviratelné nádobě (to si přesypete do pytlíku na magnezium),
  • nebo v látkové kouli, která také patří do pytlíku.

Výhodou tekutého magnezia je, že nepráší a zbaví vás potu na delší dobu.

„Magnezium používejte, i když máte pocit, že se vám ruce nepotí. Potí se totiž vždy, jen si to možná neuvědomíte. Bez magnezia vám budou chyty klouzat a navíc je upotíte či umastíte spolulezcům.”

Jiří Vejvoda, horolezec

Pytlík s magneziem si tenkým páskem nebo šňůrkou přivážete kolem pasu. • 

>> Pořiďte si magnezium a další lezecké doplňky na MALL.CZ. <<

Vybavení pro pokročilé boulderisty

Až se vám umělá stěna omrzí a zatoužíte po doteku skutečného kamene, vyrazte do některé z českých nebo zahraničních boulderových oblastí. K tomu potřebujete lezecké průvodce, což jsou knihy nebo sešity s popisy umístění kamenů a cest, které na nich vylezete.

Do přírody si vezměte vlastní bouldermatku (tedy lezeckou dopadovou matraci) a kartáče a kartáčky na očišťování chytů od mechu.

„Ideálně začněte boulderovat s instruktorem nebo se alespoň přidejte ke zkušenějším lezcům. Lezecká komunita je otevřená a přátelská, takže když za někým pod stěnou přijdete a zeptáte se na pár rad, určitě vás neodmítne.”

Olga Stuchlíková, instruktorka lezení

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.