Koloběžka je skvělým společníkem pro holky i kluky v každém věku | Blog Mall.cz

Koloběžka je skvělým společníkem pro holky i kluky v každém věku

Je bezva mít jistotu že, nabídnete-li dětem nějakou aktivitu, s velkou pravděpodobností uspějete. K takovým sázkám na jistotu, co se týče zabavení ratolestí, ale také zapojení je do aktivního pohybu, je bezesporu koloběžka. Možná ani netušíte, co vše dětem dá… Vyberte tu správnou a projeďte se spolu s dětmi.

Proč mít „ve stáji“ koloběžku

Důvodů, proč dětem, ale i nám dospělým pořídit koloběžku, je spousta. K těm hlavním patří tyto:

  • Koloběžku zvládne ovládat 99 % dětí. Stačí mít jen dostatek trpělivosti na učení se jízdě na začátku užívání. Pak už jde vše samo. Je důležité střídat pravidelně nohy, čímž se zdokonaluje nejen jejich fyzická zdatnost, ale i činnost pravé a levé mozkové hemisféry.
  • Díky koloběžce se váš „drobeček“ zlepší v udržování rovnováh i vizuálně motorické koordinaci, a tak pro něj bude snadnější později přejít na jízdu na kole.
  • Když děti jezdí na kole, potřebují k vydovádění se více prostoru, než je tomu u koloběžky. Bohatě jim postačí dvorek, zpevněná cestička na zahradě, příjezd ke garáži nebo „pendlování“ od jedněch sousedů k druhým a zpět.
  • S koloběžkou se dostanete kdekoli – do školky, školy, k babičce, na hřiště… Žijete-li ve městě, vyhnete se přetíženému metru, autobusům, trolejbusům i tramvajím.
  • Nelze opomenout, že s koloběžkou nenápadně, ale velmi účinně zlepší děti svou fyzickou zdatnost. Oddech dostane hlava, což přispěje k psychické pohodě, dobré náladě, dětem bude více chutnat, úkoly půjdou od ruky…
  • Tak, jako je to při několika dalších sportech, ani při jízdě na koloběžce se děti nebudou cítit osaměle. Koloběžka se stane skvělým parťákem do přírody, na výlety, kdekoli se syn či dcerka rozhodnou jet.
  • S přispěním koloběžky si mohou robátka najít nové kamarády, které ježdění na dvoukolce také baví. Také je naučí odpovědnosti – budou si muset pamatovat, že ji mají vzít domů, uklidit do garáže či sklepa, umýt od prachu, bláta… To se jim v budoucím životě velmi zúročí.
  • Koloběžka naučí děti i novým znalostem z mechaniky a dopravních předpisů. Nenásilně, hravou formou se naučí vše kolem brzd, budou vědět, jak se nafukuje kolo, co se stane, když bude podhuštěné nebo správně nahuštěné, zkusí, že při brzdění se kolo zahřívá… Zajímavosti, které uplatní ve škole.
  • Koupíte-li kvalitní model, vydrží mnoho let a budou jej po sobě dědit vaše děti, anebo jej hravě prodáte v bazaru.

Kvalitní koloběžky s tradicí

Mezi spolehlivé a léty prověřené koloběžky patří ty značky Yedoo. Nejprodávanější je pak model Yedoo Mau, nejmenší model pro děti již od 100 cm a 4 let. (nosnost 75 kg), poté Yedoo Numbers One, který je určen pro děti od 110 cm, přibližně od 5 let. Unese až 90 kg[IK1] , má protiskluzovou úpravu stupátka, je lehká, obratná, se širšími pneumatikami pro bezpečnou jízdu dětí, ergonomicky tvarovaná madla, integrovaný stojánek a mnohé další.

Yedoo Koloběžka Wzoom

Yedoo nabízí i koloběžky pro větší děti a dospělé. Ideální je pořídit jednu sobě a druhou potomkovi, společně pak moci podnikat alespoň tu a tam výlety do okolí, nebo vyjet někde autem a z místa, kde zaparkujete, vyrazit dál na koloběžce.

Jak vybrat koloběžku

Každé dítko je jiné, a tak každému může vyhovovat jiný model koloběžky. Yedoo jich nabízí mnoho, určitě si vyberete. Ohled bychom měli brát na výšku dítěte, ale také na jeho tělesnou konstituci a fyzickou zdatnost. Menší děti by větší koloběžku nemusely zvládnout, větším by zase menší nestačila. Např. dítku s výškou 120 cm a dobrou kondicí směle kupte model pro děti od 120 – 140 cm. Jestliže je ale ratolest drobná, vybírejte spíše v kategorii pro děti výšky 110 – 135 cm, kde najdete menší i lehčí koloběžky. Vždy se zajímejte o možnost nastavení výšky řídítek.

 

Váháte mezi koloběžkou s malými PU kolečky nebo většími nafukovacími? Ty s malými bývají lehké a dobře složitelné, jejich nevýhodou však je, že kolečka zapadnou do každé díry a dítě může snadno přepadnout přes řídítka i na zámkové dlažbě. Tyto koloběžky mají i menší rozpětí řídítek, což je dělá nestabilnějšími. Koloběžky s nafukovacími většími koly jsou bezpečnější, stabilnější, dá se s nimi jezdit v rozmanitějším terénu. Jsou sice těžší než ty s malými kolečky, určitě je ale oceníte.

Důležitá je i výška stupátka, protože ta určuje, jak pohodlná nebo namáhavá bude jízda. Čím výš je stupátko uloženo, tím větší bude dítko dělat podřep, a tím dříve ho začnou bolet nohy. Proto by měla být nášlapná výška kolem 7 cm. 

Aby koloběžka sloužila dítku co nejdéle, dbejte, aby měla nastavitelnou výšku řídítek. Ideální rozsah nastavení by se měl pohybovat mezi 7 – 10 cm.  

Aby mohlo dítě účinně a pohodlně zabrzdit, měla by mít koloběžka alespoň jednu spolehlivou brzdu s brzdovou páčkou odpovídající velikosti dětské ruky, s nastavitelnou vzdáleností od řídítek, aby na ni dosáhly i drobné dětské prsty.

A co deska stupátka? Chtějte protiskluzovou úpravu, co se týče velikosti, nemusí být extra dlouhé a široké, podstatné je, aby se na něj vešlo chodidlo a zároveň se dala chodidla střídat. Ideální je šířka o kousek větší, než je bota a délka do 35 cm.

Aby jela koloběžka lehce, musí mít kvalitní ložiska. S nekvalitními ložisky nelze očekávat hladkou a snadnou jízdu. Poznat dobrá ložiska můžete tak, že ve vzduchu roztočíte kolo. S kvalitními ložisky nebude „kulhat“.

Nezapomeňte ani na bezpečnostní reflexní prvky, ergonomická madla s rozšířením na koncích, zapuštěné šrouby a splnění příslušných norem.

Yedoo vás nezklame a koloběžku od ní budete určitě používat s láskou a nadšením.

Dětská koloběžka Yeedy • 

Témata:
  děti, sport, koloběžka