Kdo suší, má za tři
Snad v každé houbařské rodině letos přišla ke slovu sušička či trouba nebo alespoň radiátor na pár dní okupovaly pruhy pečicího papíru s rozprostřenými plátky hříbků, kozáků nebo křemenáčů. Houbám se totiž skutečně zadařilo. A kdo by si nechtěl procházky provoněným lesem připomenout i v zimě.
Sušením houby ztratí většinu své hmotnosti, z jejich původní váhy skladujete přibližně jen 5 %.
Ale právě skladování u sušených hub bývá kamenem úrazu. Pokud tedy nechcete pracně nasbírané a nasušené poklady vyhodit po pár týdnech do koše, dodržujte tato pravidla:
- používejte neprodyšně uzavíratelné nádoby,
- do nádob vkládejte jen čisté a suché houby,
- skladujte na temném místě,
- pravidelně houby kontrolujte, zda v nich nejsou škůdci,
- a sušené houby vždy raději rozdělte do několika sklenic. Zárodky červů mohou sušení přežít a následně zlikvidovat celý obsah nádoby.
Sušené houby skladujte maximálně 3 roky.
Náš tip: Nevítané škůdce můžete odradit přimícháním špetky mletého pepře do dózy s houbami.
Sušené houby na vašich talířích
Noky s houbami
Bojujete ve vaší rodině, jestli je to knedlík nebo nok? Nad tímto jídlem na všechny sváry zapomenete. Potěší vegetariány, provoní celý byt a zasytí i na nedělní oběd.
Ingredience na noky:
- 500 g hrubé mouky,
- 1 lžička soli,
- ½ balíčku kypřícího prášku,
- 1 velké vejce,
- 300 ml studené vody.
Dále potřebujete:
- 2 velké hrsti sušených hub,
- 2 velké cibule,
- 100 g másla,
- sušená rajčata,
- strouhaný sýr na posypání,
- čerstvé nebo sušené bylinky.
Postup:
- Namočte houby do studené vody, dokud nezměknou. U tenkých plátků stačí 10 minut. Po změknutí je zceďte.
- Oloupejte cibule, nakrájejte nadrobno a osmahněte na pánvi dozlatova.
- Ve velké míse smíchejte prosátou mouku se solí a kypřícím práškem.
- Ke směsi přilijte vodu a rozmíchejte vejce. Vytvarujte pružné těsto, které se ale nelepí na stěny mísy. Podle potřeby přidejte mouku nebo vodu.
- Vařte ve velkém hrnci vodu. Přidejte do ní měkké houby a vlhkou lžicí odebírejte z mísy budoucí noky. Ty vkládejte do hrnce s vroucí vodou a houbami.
- Noky vařte 10 minut a i s houbami zceďte.
- Rychle promíchejte se smaženou cibulkou a sušenými rajčaty, posypejte sýrem a bylinkami.
Houbová pizza
Populární pochoutka, která zaujme i děti. Můžete upéct několik menších placek a každému strávníkovi servírovat jeho vlastní.
Ingredience na 4 malé pizzy:
- 600 ml teplé vody,
- 1 kostka droždí,
- 2 lžičky cukru,
- 2 lžičky soli,
- 900 g hladké mouky.
Ingredience na posyp pizzy:
- 4 velké hrsti měkkých namočených hub,
- 4 mozzarelly,
- 4 cibule,
- 4 stroužky česneku,
- 4 barevné papriky,
- 4 vejce,
- 10 lžic olivového oleje,
- tymián a bazalka,
- sůl a pepř.
Postup:
- Smíchejte teplou vodu, rozdrcené droždí a cukr. Nechte na teplém místě odpočinout a vzejít.
- V míse smíchejte mouku se solí a postupně vařečkou zapracujte kvásek. Těsto nechte pod utěrkou nakynout na teplém místě přibližně dvě hodiny.
- Těsto rozdělte na čtvrtiny a rozválejte do tvaru pizzy. Přendejte na plech.
- Dvě cibule nakrájené nadrobno osmahněte dozlatova. Přidejte česnek a houby. Osolte a opepřete a nechte tři minuty vařit.
- Na plátky nakrájejte mozzarellu a dejte ji na pizzy. Přidejte houbovou směs.
- Nakrájejte zbylé cibule a papriky a přidejte na pizzy.
- Potřete okraje pizzy olejem, kápněte i do středu pizzy a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut.
- Do středu pizzy rozklepněte vejce a pečte dalších 5 minut.
- Hotovou pizzu posypte bylinkami.
Zapečené brambory se slaninou a houbami
Vůně se line ze zapékací mísy a vy se cítíte jako zpátky v lese. Mňam, jen zabořit vidličku do rozteklého sýra.
Ingredience:
- 1 kg brambor,
- 4 hrsti předem namočených sušených hub,
- 4 šalotky,
- 250 g zakysané smetany,
- 50 ml vývaru,
- 200 g slaniny,
- 2 lžíce nasekaných sušených rajčat,
- 4 lžíce nasekaných vlašských a lískových oříšků,
- estragon,
- sýr na posypání,
- sůl a pepř.
Postup:
- Oškrábejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky.
- Nasekejte šalotky a estragon najemno.
- Slaninu pokrájejte na kostičky.
- Přidejte do vývaru zakysanou smetanu, sůl a pepř.
- V zapékací míse smíchejte brambory, šalotky, estragon a smetanu, prolijte směsí vývaru a smetany a posypte ořechy a rajčaty.
- Celou směs rovnoměrně zasypte nastrouhaným sýrem.
- Zapékejte na 180 °C asi 45 minut.
Jaké jsou vaše oblíbené houbové recepty? Pochlubte se na našem Facebooku.