Inspirujte se nejoblíbenějšími styly kuchyňského interiéru | Blog Mall.cz

Venkovský, moderní či retro: vylaďte si kuchyni podle oblíbeného stylu

Kuchyně je místem tvrdé práce, radosti i setkávání s blízkými. Proto je důležité, aby byla praktická, příjemná na pohled a abyste se v ní cítili dobře. Inspirujte se 4 nejoblíbenějšími kuchyňskými styly a vybavte si kuchyni dle svého gusta.

1. Moderní styl

Tento styl počítá s tím, že život moderního člověka je náročný a hektický. Moderní kuchyně proto propojují estetiku s funkčností, aby vám co nejvíce usnadnily práci. Do moderní kuchyně si člověk chodí zarelaxovat a vždy ví, kam pro co sáhnout.

Moderní kuchyně mají jasně definované kuchyňské zóny, jsou minimalistické a zakládají si na vzdušném, prostorném interiéru. Prostor šetří například promyšlené výsuvné police nebo vestavné spotřebiče. Chcete-li si zařídit kuchyni v moderním stylu, nezapomeňte ani na prosklené skříňky, hladká dvířka bez úchytek a LED osvětlení – všechny tyto prvky interiér opticky rozšiřují.

Z materiálů sedí k moderním kuchyním lamino, sklo a kámen. Na barevné trendy se při zařizování kuchyně dívat nemusíte, vystačíte si s kontrastem tmavých a světlých odstínů. Do moderní kuchyně vybírejte skříňky s čistým designem, jednobarevným dekorem a ostrými hranami.

S moderní kuchyní si dobře rozumí nerezová výbava, stejně tak i nádobí a sklenice s atypickým tvarem. S dekoracemi moderní styl nepočítá, a pokud ano, musí mít i praktické využití, zvolte například nástěnné hodiny.

Moderní kuchyně působí čistě, vzdušně a prakticky. • 

2. Venkovský styl

Protipólem moderních kuchyní jsou venkovské kuchyně. Ty sází na útulnou domáckou atmosféru, evokují nostalgické vzpomínky na víkendy u babičky a libují si v dekoracích.

Typickým znakem venkovských kuchyní jsou otevřené police – postavte na ně talíře, hrnečky nebo třeba kořenky. Protože venkovské dámy vařením doslova žijí, počítá venkovský styl se spoustou úložného prostoru na různé druhy vařeček, kvedlaček, hrnců a další výbavu – důležitý je dostatek skříněk a kredenc.

Srdcem venkovské kuchyně je sporák s troubou, který nikdy není vestavěný, ale stojí samostatně. Vedle trouby pak umístěte hluboký keramický dřez. Pro venkovskou kuchyni jsou rovněž typické velké jídelní stoly, ke kterým se vejde celá rodina – ideálně umístěné v prostoru. Venkovském interiéru vždy dominuje pevné přírodní dřevo, a to nejen u stolu, ale i skříněk a poliček.

Tipy pro venkovský styl bydlení:

  • Pořiďte talíře, hrnečky, misky a další výbavu s přírodními a folklorními motivy, jako jsou květiny či lístky. Bohatě zdobené doplňky k venkovskému stylu patří.
  • Chcete-li své skříňky a poličky zaplnit ryze babičkovskými doplňky, sáhněte po ručně malovaných talířcích a hrncích, keramice, případně po modrotisku.
  • Interiér vyzdobte květinami nebo zavěšenými pytlíky se sušenými bylinkami.

Správná venkovská kuchyně na vás hned na první pohled dýchne atmosférou domova. • 

3. Rustikální styl

Jste-li střídmější a hledáte zlatou střední cestu mezi venkovským a moderním stylem, sáhněte po rustikální kuchyni. Ta si stejně jako venkovská libuje ve dřevě, kamenu a keramice, ale tvarem a designem se blíží moderním kouskům. Až budete vybírat barvy, sáhněte po světlých odstínech a přírodních dekorech.

K rustikálnímu stylu patří vyřezávaná rámová dvířka, výrazné úchytky a zdobené skříňky. Stěny zbytečně nepřeplácejte úložným prostorem – místo polic a skříněk je využijte na dekorace, například zavěšené malované talíře.

Starý, přírodně laděný nábytek zkombinujte s moderními spotřebiči, které mohou být vestavěné i volně stojící. Stejně tak umyvadlo zvolte klidně moderní nerezové, nebo i keramické – styl snese obojí. K rustikálnímu stylu patří velké jídelní stoly, ale na rozdíl od venkovského stylu je klidně umístěte ke zdi. Typické jsou také jídelní sety s ozdobnými opěradly.

Co se doplňků týče, rustikální styl dává prostor vaší fantazii. Můžete sáhnout po moderním nádobí, staré keramice i typických skandinávských dekoracích.

Typickým poznávacím znakem rustikálního stylu jsou zdobené dřevěné plochy. • 

4. Retro styl

Retro styl si bere ty nejzajímavější prvky z 50. a 60. let minulého století a přetváří je do moderní podoby. Proto mu dominují:

  • křiklavé nebo pastelové barvy (červená, žlutá, modrá),
  • bláznivé kombinace
  • a geometrické vzory.

Pokud je pro moderní styl typický nerez a pro venkovský dřevo, v retru stylu mezi materiály jednoznačně vládne plast – zejména u židlí, doplňků a dekorací.

Výbavu retro kuchyní poznáte na první pohled – jsou výrazné, hravé a v originálním designu. Skládat retro kuchyni je jako skládat puzzle – nepořízujte si hotovou kuchyni, ale sestavte si samostatné kousky tak, aby k sobě ladily. Nezapomeňte ale na to, aby měla retro kuchyně konkrétní pojící prvek – například tuto kuchyňskou linku spojuje motiv jablka a sytě červená barva.

Retro stylu nezáleží na tom, jak budete mít nábytek rozmístěný či zda použijete vestavnou, nebo volně stojící troubu. Důležité je, aby spolu vše v interiéru vizuálně ladilo. I proto hrají v retro kuchyních hlavní roli dekorace. Často v nich zahlédnete vintage ozdoby, plechovky, pohlednice nebo plakáty – třeba reprodukce Andyho Warhola. Typickým doplňkem retro kuchyně je také pestrobarevné staré rádio.

Retro kuchyně si libují v neobvyklých odstínech, zvolte klidně pastelové nebo křiklavé. • 

Který kuchyňský styl se vám líbí nejvíc? Napište nám do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.