7 fíglů, jak si vybavit kuchyň v garsonce a malém bytě | Blog Mall.cz

7 fíglů, jak si vybavit kuchyň v garsonce a malém bytě

Bydlení na pár metrech čtverečních má své výhody – malý byt je útulný, vše je na jednom místě a při úklidu se nenadřete. Při zařizování ale musíte promyslet, jak využít každý kout – obzvlášť v kuchyni. Čtěte, jak si poradit s malým prostorem a kuchyň vybavit chytře.

Chcete-li, aby byla i malá kuchyň v garsonce nebo bytě 2+kk funkční a pohodlně se vám v ní vařilo, využijte každý centimetr plochy. A při zařizování vezměte v potaz reálné možnosti daného prostoru.

Do kuchyně v jednopokojovém bytě zkrátka nedostanete velký kuchyňský ostrůvek. Porozhlédněte se raději po kuchyňské lince ve tvaru I nebo L, které se do malých prostor hodí. Jakýkoliv jiný tvar by váš minibyt ještě víc opticky zmenšil.

„Velikost a tvar místnosti přímo ovlivňují dispozici kuchyně. Pokud navrhujeme funkční a praktickou kuchyňskou linku do malých bytů, musíme využít každý centimetr místa a občas se smířit s nějakým kompromisem.“

Petr Janeček, projektant kuchyní

Při zařizování malé kuchyně musíte dělat kompromisy. I když toužíte po kuchyni do tvaru U nebo centrálním ostrůvku, buďte realisté a vybavte místnost podle jejích dispozic. • 

Abyste malou kuchyň opticky zvětšili nebo do ní alespoň dostali vše, co potřebujete, řiďte se těmito 7 radami:

1. Pořiďte si vestavěný nábytek i spotřebiče

Ušetří totiž v kuchyni spoustu místa. Velká samostatná lednice je možná elegantní, ale v malé kuchyni vám bude zbytečně překážet. Sáhněte proto po vestavném modelu, který se schová do kuchyňské linky a můžete nad něj umístit třeba další skříňky nebo pracovní desku.

Spotřebiče vybírejte i podle toho, zda u nich jde měnit směr otevírání dvířek. Na malé ploše totiž oceníte, když půjdou dvířka otevírat spíše ke stěně a ne do prostoru, kde by vám bránila v pohybu po kuchyni. Umí to například vybrané vestavné lednice Candy – otevírání přizpůsobíte na míru vaší kuchyni.

Do kuchyňské linky dnes můžete zabudovat nejen lednice, ale i myčky nebo třeba trouby. Kromě toho, že ušetří prostor, mají i další výhody:

  • umístíte je do vyvýšené polohy, takže se k nim nemusíte ohýbat,
  • snadněji se udržují,
  • podle některých odborníků jsou méně hlučné
  • a kuchyně má díky nim jednotný vzhled.

Náš tip: A jestli nechcete vestavěnou lednici, pořiďte si alespoň malý model, který se vejde téměř kamkoliv a zároveň ho využijete jako designový doplněk.

2. Vybírejte spotřebiče 2 v 1

Troubu, nebo mikrovlnku? To je, oč v malém bytě často běží. Prostor několika metrů čtverečních vám totiž nedovoluje pořídit veškeré vybavení, které byste potřebovali, takže musíte mnohdy volit mezi dvěma spotřebiči.

Řešením jsou takzvané kombinované spotřebiče, které v sobě ukrývají 2 v 1 – například troubu a mikrovlnku nebo třeba klasickou troubu a zdravé pečení v páře jako v případě multifunkční trouby Candy.

Parní trouba Candy FCPKS816X má hned 9 chytrých funkcí. Připraví ryby a zeleninu v páře, usnadňuje kynutí těsta na chléb nebo pizzu a zvládne péct víc pokrmů najednou. • 

3. Používejte světlé barvy

Ačkoli jde v kuchyni hlavně o funkčnost, v případě malého bytu platí, že klíčová je i barva vybavení. Pokud totiž sáhnete po špatném odstínu kuchyňské linky a skříněk, prostor opticky zmenšíte.

Vybírejte raději světlé barvy, jako je:

  • bílá,
  • krémová,
  • béžová
  • nebo pastelové odstíny.

Nepodceňte ani volbu materiálu. Například dřevo by vám velkou službu neudělalo. Chcete-li malé kuchyni skutečně prospět, sáhněte po skle. Hodí se na dvířka od skříněk i na jídelní stůl a funguje jako zrcadlo, které prostor zvětší.

4. Hledejte speciálně zúžené vybavení

Abyste v kuchyni ušetřili místo, vybírejte zmenšené modely spotřebičů. Místo klasické myčky široké 60 centimetrů pořiďte užší – udělá vám stejnou službu, ale ušetří místo. Například vestavné myčky Candy zaberou jen 45 centimetrů a přitom se do ní vejde 9 sad nádobí. V úzkém provedení najdete i pračky nebo třeba sporáky.

Pro malé kuchyňky platí: čím světlejší vybavení, tím lépe. A pokud potřebujete nějaké místo ušetřit, pořiďte si zúžené spotřebiče. • 

5. Na kulatý stůl zapomeňte

Jídelní stůl je základ domova, proto musí být co největší. Takové úvahy můžete mít, pokud bydlíte ve velkém domě. Jestli ale žijete na pár metrech čtverečních, na velký kulatý stůl uprostřed místnosti raději zapomeňte. Zbytečně by vám zabíral většinu místa v kuchyni.

Jídelní část přesuňte do rohu – k dostání jsou rohové stoly, případně i rohové lavice. Nebo si pořiďte sklápěcí stoly a rozkládací židle, které můžete vždy po jídle uklidit do rohu nebo do skříně a uvolnit prostor.

6. Velký sporák? Povoleno

Zatímco lednice nebo myčka je ideální způsob, jak získat pár centimetrů navíc, na varné desce nešetřete. Právě u ní totiž trávíte v kuchyni nejvíce času, takže je potřeba, aby byla dost velká. Nejlepší jsou indukční desky, na které se vejde hodně hrnců, jako třeba elektrické varné desky Candy.

Náš tip: Máte-li strach, že vám velká varná deska zmenší pracovní plochu, nezoufejte. Nechte si v kuchyni udělat výsuvný systém, který místo na přípravu jídla rozšíří.

Vestavné varné desky zvládnou všechno stejně dobře jako samostatně stojící vařiče, ale jsou mnohem praktičtější. Indukční deska Candy CIB633CTP má navíc i časovač, dětskou pojistku a ochranu proti přehřátí. • 

7. Skříňky a poličky jsou nutnost

Malá kuchyně nemusí nutně znamenat málo úložného prostoru. Rozkreslete si svou kuchyni na papír a podívejte se, zda jste skutečně využili veškeré volné místo. Dívejte se na:

  • Prostor na stěně u stropu – skříňky protáhněte až nahoru, v kuchyni to nevadí. Nezapomeňte ale vyměnit klasická dvířka u horních skříněk za rolety, které nezabírají místo v prostoru, nebo nechte skříňky otevřené. Díky tomu se místnost opticky zvětší.
  • Sokl pod spodními skříňkami – i dole u země můžete vytvořit úložné prostory. Vlezou se tam třeba zásuvky na uložení pečicího papíru nebo úložné díly na plechy do trouby.

„Do menších bytů a garsonek je ideální světlá rovná linka se spoustou úložných prostor ve vysokých nástěnných skříňkách. Samozřejmostí je i dostatečně velká pracovní plocha, ke které vám může pomoct například menší dřez.“ 

Petr Janeček, projektant kuchyní 

Využijte i závěsné doplňky, jako jsou třeba:

  • poličky na kořenky,
  • držáky na kuchyňské nože,
  • háčky
  • nebo závěsné květináče na bylinky.

Myslete na zlaté pravidlo: pořádek a zase pořádek

Bez něj bude totiž i sebelépe vybavená kuchyň vypadat malá a chaotická. Zbavte se nepotřebných věcí a pro všechno nádobí i drobné spotřebiče najděte stálé místo, na které je budete vracet.

Chcete-li v kuchyni uložit i úklidové potřeby, volte skladné kousky, které nezabírají moc prostoru a vejdou se kamkoliv do rohu – jako například tyčové vysavače.

Máte zkušenost s vybavováním kuchyně na malém prostoru? Napište nám do komentářů.