7 hrozných zjištění o úklidu. Hoďte práci raději na domácí pomocníky | Blog Mall.cz

7 hrozných zjištění o úklidu. Hoďte práci raději na domácí pomocníky

Možná vás někdy napadlo, kolik hodin za svůj život asi strávíte úklidem nebo kolik kalorií při něm spálíte. Podívejte se na úklidové zajímavosti. Poradíme, jak nepříjemné statistiky zdolat správným domácím pomocníkem.

Úklid je běžnou součástí našeho života, i když nám občas leze tak trochu na nervy. Mytí oken, vysávání nebo žehlení bereme jako nudnou rutinu. Ve skutečnosti ale domácí práce dokážou i překvapit.

1. Mytí oken jako posilování

Věděli jste, že při běžném úklidu spálíte za pouhou hodinu průměrně 100 kalorií? Anebo ještě o něco víc, pokud se rozhodnete pro mytí oken. Ohýbáním ke kbelíku s vodou a leštěním skla totiž zapojujete všechny svaly a posilujete celé tělo.

Kompletní úklid domácnosti je tak stejnou zátěží jako hodinový běh v parku. Cvičení na čerstvém vzduchu je ale zábavnější než posilování s hadrem v ruce. S vychytanými pomocníky vám zbude čas i na příjemnější aktivity.

Mytí oken vám usnadní třeba kombinovaný mop s vysavačem na okna. Okenní tabulky nejprve umyjete mopem a následně je zbavíte vody, pěny i zbytků špíny pomocí vysavače, který za vás okna i vyleští.

Při mytí oken spálíte i 150 kalorií za hodinu. Využijte vysavač na okna, který vám práci usnadní. Budete hotoví hned a skoro bez práce. • 

2. Dřez – nejšpinavější místo v bytě

Málokoho by napadlo, že nejšpinavější místností v domě je zrovna kuchyně – místo, kde denně jíme. Kuchyňský dřez obsahuje dokonce víc bakterií než záchodová mísa.

Způsobují to zbytky potravin, které ve vlhkém prostředí vytváří příznivé podmínky pro množení bakterií. Myslete na to při dalším úklidu a dřez pořádně vydrhněte.

Pomůže vám v tom parní čistič, který se na rozdíl od vás dostane i na těžko přístupná místa a dřez kompletně vyčistí. Pouze pomocí horké vodní páry uvolní mastnotu a špínu, takže zabrání vzniku plísní i bakterií.

Parní čistič je nedocenitelnou pomůckou při úklidu domácnosti. Kromě dřezu vyčistí i gril, koupelnu, podlahy, okna nebo matrace. • 

3. Pravidlo 5 vteřin? Začněte od podlahy

Možná už jste někdy slyšeli o pravidlu 5 vteřin – pokud vám jídlo spadne na zem, můžete ho bez obav sníst, když ho seberete do 5 vteřin. Věří mu každý druhý člověk. Ne každý ale ví, že na 3 čtverečních metrech podlahy a koberce je až kilo nečistot a špíny.

Začněte s úklidem od podlahy. Abyste nemuseli celé hodiny uklízet neviditelné smetí, pořiďte si robotický vysavač, který bude po bytě za špínou běhat místo vás. Inteligentního robota můžete jednoduše ovládat třeba přes telefon nebo wifi.

První vysavač vznikl před více než sto lety a byl tak velký, že ho lidé museli nechávat před domem. Dnešní robotické vysavače se vejdou všude a pracují samy. • 

4. Na stojáka

Průměrné ženě zabere za celý život úklid přibližně 12 896 hodin. To je téměř rok a půl. Je to přitom dvakrát víc, než zabere poklízení jejich mužskému protějšku. U většiny domácích povinností navíc stojíme a hrbíme se nad žehlicím prknem nebo kuchyňskou linkou.

Umíte si představit, že takto stojíte rok a půl v kuse? Zažeňte tuhle hroznou představu s víceúčelovou sedačkou, která potěší vaše záda. Mytí nádobí, žehlení, šití nebo loupání brambor můžete dělat pohodlně v sedě. Sedák si nastavíte na ideální výšku, kterou zrovna potřebujete.

Ve stoje u vaření nebo žehlení strávíte každý týden hodiny. Dopřejte svým zádům odpočinek a k domácím pracím si sedněte. • 

5. Jídlo je půl zdraví

Pokud chcete mít doma hezky uklizeno, nesmíte při úklidu vynechat ani lednici a jídlo v ní. 75 % nemocí přenášených jídlem způsobuje nevhodné uskladnění potravin spolu s nedostatečným úklidem lednice.

Čerstvý nákup vybalujeme neumytýma rukama na špinavém stole, bez rozmyslu skládáme do ledničky a potraviny v ní necháváme i několik týdnů. Vytváříme tak prostředí, ve kterém se snadno šíří bakterie a plísně.

Stačí přitom malá úklidová vychytávka, která se postará o čistotu v kuchyni i naše zdraví – vakuovačka. Místo, abyste nakoupené uzeniny nebo maso házeli do ledničky bez ladu a skladu, zatavte je do fólie. Vakuovačka odsaje přebytečný vzduch, takže jídlo vydrží déle a bude chráněné před nečistotami v lednici.

Zatavením prodloužíte potravinám dobu spotřeby. Zmrazené jídlo můžete ve vakuovaném sáčku vařit ve vodě i ohřívat v mikrovlnce. • 

6. Kečupem na stříbro

Úklid domácnosti neznamená jen čistý dřez nebo umyté podlahy. Čas od času musíte vycídit také vaše řetízky nebo hodinky. Věděli jste, že jako čisticí prostředek na stříbro můžete použít třeba kečup? Šperky ponoříte do misky s kečupem, necháte odmočit a vyčistíte kartáčkem na zuby.

Pokud se vám do upatlané metody moc nechce, usnadněte si práci s vychytanou ultrazvukovou čističkou. Využívá vysokofrekvenční vibrace, které vyčistí i místa, kam se kartáčkem nedostanete. V čističce pak můžete obnovit zašlý lesk brýlí nebo dokonce rovnátek vašich dětí.

Kompletní úklid domácnosti mnohdy zahrnuje i čištění drobných předmětů a šperků. Ultrazvuková čistička zvládne bez problémů vyleštit i zašlá cédéčka. • 

7. Desítky let praní

Tušili jste, že v zábavním parku Disney World perou každý den průměrně 130 tisíc kilo prádla? Vyprat, pověsit, usušit a vyžehlit takové množství oblečení by vám samotným zabralo desítky let.

Naštěstí ho doma nemáte takové množství. I tak vás ale prádlo dokáže pořádně potrápit. Neodbytné jsou hlavně žmolky, které vznikají na vlněných svetrech a dávají vám pěkně zabrat. Seznamte se s odstraňovačem žmolků. Zacuchané kuličky látky odstraní za pár vteřin.

Především na vlněných svetrech nebo kabátech se občas objeví zacuchané hrudky. Šikovný odstraňovač žmolků vás jich zbaví. • 

Slyšeli jste další zajímavosti o úklidu nebo máte tipy, jak na nepříjemné povinnosti vyzrát? Napište nám svoje zkušenosti do komentářů nebo na Facebook.