Vyzkoušejte 5 prověřených tipů pro venkovní sušení prádla | Blog Mall.cz

Nevyšisované a voňavé. Vyzkoušeli jsme 5 tipů pro venkovní sušení

Vzpomínáte na dokonale vybělené a sluncem vonící povlečení u babičky? Tajným trumfem nebyla aviváž, ale sušení prádla venku. Vyzkoušeli jsme babské rady, přidali fyziku a máme pro vás návod, díky kterému budete z prádelní šňůry sundávat voňavé a krásně proschlé oblečení.

1. Prádlo převraťte naruby

Pokud perete správně, tak otáčíte trička a mikiny s potiskem naruby. Stejný postup doporučují výrobci praček i pro vlnu, samet nebo džínovinu.

Díky převrácení se vyhnete zašpinění prádla hmyzem nebo zvědavými ptáky.

Náš tip: Převracení prádla nevynechávejte především, pokud na zahradě nebo v okolí máte jehličnaté stromy. Ty totiž v období mezi dubnem a květnem vypouští do vzduchu velké množství pylu, který by oblečení zašpinil.

2. Ohlídejte si vlhkost vzduchu

Než se s košem čerstvě vypraného prádla vydáte na zahradu, podívejte se na domácí meteostanici nebo internet, jaká je vlhkost vzduchu. Ta je totiž ještě důležitější než teplota.

Při usychání prádla se voda z oblečení vypařuje do vzduchu. Když je ale vzduch příliš vlhký, molekuly vody se odpařují obtížněji. Proto prádlo překvapivě usušíte rychleji v suchý zimní den (a to i ve chvíli, kdy jsou teploty pod bodem mrazu) než v tropicky vlhkém letním odpoledni.

3. Sušák umístěte do stínu

Ačkoliv přímé sluneční paprsky dávají příslib rychle usušeného prádla, ne všem kouskům dělá přímý žár dobře. Sluníčko totiž šisuje barvy.

Náš tip: Přímé sluneční paprsky ale někdy s péčí o prádlo pomáhají. Už naše babičky věděly, že bílá vlhká prostěradla se špatně vypranými skvrnami pomůže sluníčko vybělit. S jiným než bílým oblečením ale toto „čištění sluníčkem” neriskujte.

Z bílého oblečení sluníčko vytáhne zaprané skvrny. • 

4. Nenechávejte prádlo přeschnout

Ztvrdlé, přeschnuté prádlo, které po sundání ze šňůry stále drží tvar. To je noční můra každé hospodyňky. Takové kousky jsou nepříjemné na dotek, škrábou a velice špatně se žehlí. Většinou putují zpátky do pračky nebo alespoň do kbelíku s vodou na další kolo máchání a následné sušení.

Pokud se scénáři s kamenným oblečením chcete vyhnout, sundejte prádlo ze sušáku, jakmile nebude vlhké.

5. Vyberte správný venkovní sušák

Není nic horšího než že přijdete na zahradu pro voňavé a krásně suché prádlo a místo toho najdete překlopený sušák nebo oblečení popadané z prověšené šňůry.

Proto při výběru sušáku vždy myslete na tyto základní vlastnosti:

  • stabilita – ideální je sušák ukotvený dostatečně pevně v zemi,
  • velikost – ať nemusíte s další várkou prádla čekat, než se dosuší první,
  • pevné šňůry – aby vlivem slunečních UV paprsků nepovolily a nezpuchřely.

Sušák Lift-O-Matic od firmy Brabantia splňuje všechny základní požadavky na venkovní sušení. Navíc ale příznivce zahradního sušení potěší:

  • nastavitelná výška sušáku – v rozmezí 129 až 187 centimetrů, díky které se při věšení prádla nemusíte ohýbat nebo stoupat na špičky,
  • nesmekavé šňůry – díky celkové délce 50 metrů udrží i hladké kousky,
  • háčky na koncích ramen sušáku – na ně pověsíte například košile nebo velmi jemné prádlo,
  • rotující ramena – hladce tak otočíte sušák a nemusíte ho obíhat s košem plným prádla.

Díky otočným ramenům a nastavitelné výšce je věšení prádla pohodlnější. • 

Ukotvení do země řeší bytelný stojan, takže nemusíte nic betonovat. Když sušák právě nepoužíváte, snadno jej složíte a ponecháte na místě zakrytý obalem nebo jej ze země vyndáte a odnesete třeba pod pergolu nebo do kůlny.

Díru po prázdném stojanu překryjete víčkem a nepřekáží tak hrátkám dětí ani automatické sekačce.

Podívejte se na sušák v akci.

Sušák Brabantia je zelený bez ohledu na svoji barvu. Vyrábí se totiž šetrným způsobem a je recyklovatelný. Firma navíc přispívá za každý nákup sušáku organizaci WeForest (volně přeloženo jako zalesňujeme) a společně vysadili už více než 1,9 milionu stromů.

>> Prohlédněte si další sušáky od firmy Brabantia na MALL.CZ. <<

Měkké a dobře vysušené prádlo získáte i ze sušičky, ale ne každý na ni má v domě místo. Venkovní sušení však využívají i ti, kteří sušičku mají.

„Především v létě nedám na venkovní sušení dopustit. Když je hezky a sucho, schne prádlo ještě rychleji než v sušičce. Navíc ze zahrady nepřekonatelně voní a ušetřím nějakou tu korunu za energii.”

Martina, máma od 4členné rodiny

Největší výhodou sušení venku je úspora energií, krásná vůně, bělení světlého prádla a také to, že se při domácích pracech dostanete na čerstvý vzduch. Pokud tedy máte zahradu, nakombinujte sušení v sušičce s odzkoušenou klasikou.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.