8 způsobů, jak se zbavíte zápachu z oblečení | Blog Mall.cz

8 ověřených způsobů, jak se zbavíte zápachu z oblečení

Stačí jedna cigareta, oběd v oblíbené restauraci se špatnou vzduchotechnikou, nebo zapomenuté prádlo v pračce. Oblečení zapáchá a máte chuť ho rovnou hodit do špíny. Přečtěte si 8 triků, kterými svěžest prádlu vrátíte i bez praní. Ušetříte tak za vodu, neničíte vlákna textilu a neplýtváte ani časem, který byste jinak strávili věšením, žehlením a skládáním prádla.

TIP 1: Vodka

Alkohol má tu vlastnost, že se odpařuje mnohem rychleji než voda. Nejlépe vám zafunguje vodka, která je bez barvy a výrazného zápachu. Odlijte ji do malého rozprašovače a oblečení s ní nastříkejte. Během pár vteřin se i se zápachem odpaří.

TIP 2: Soda

Soda je základem mnoha sypkých pohlcovačů zápachů. Většina hospodyněk ale ví, že si vystačí i se samotnou sodou. Oblečení s ní poprašte, nechte působit co nejdéle a poté ji vytřepte. Pokud to nestačí, zbylou sodu z oblečení (nebo třeba z koberce s vyšším vlasem) vysajte.

TIP 3: Pára při sprchování

Jdete do sprchy a zjistíte, že vaše oblíbená polokošile, kterou si chcete vzít večer na schůzku, zrovna nevoní. Oblečení pověste na dveře koupelny a nechte při vaší očistě působit páru. Ta vlákny prostoupí, narovná je a odstraní i zápach. Jen dejte pozor v zimních měsících, kdy by vás třeba vlhké kalhoty mohly zastudit.

Zatímco jste ve sprše, se vaše oblečení díky vlhkosti zbaví odéru. • 

TIP 4: Mráz

Bakterie, které způsobují zápach oblečení, stačí zmrazit. Nízká teplota je zabije a vy nemusíte ničit oblíbené džíny praním. Dejte je v igelitovém pytlíku do mrazáku, nebo je pověste v zimě na balkon. Stejná metoda vám pomůže i s botami, které nechcete prát – typicky goretexové pohorky, nebo kožené polobotky, které by horkou lázeň nepřežily.

>> Přečtěte si 4 tipy, jak zbavíte pračku zápachu. <<

TIP 5: Sušička

Sušička zachraňuje hospodyňkám hodiny volného času, které by strávily u věšení nebo žehlení prádla. Málokdo ale ví, že je univerzálním řešením na zatuchlé nebo zapáchající prádlo. Stejně jako mráz totiž na pachy působí i horko. Oblečení stačí dát na pár minut do sušičky na vyšší teplotu a máte po zápachu.

Vytvořte si doma systém na osvěžování oblečení. To, které ještě není špinavé jen pověste nad sušičku a dejte tak partnerovi signál, že mu chcete vrátit jen svěžest. • 

Skvěle k tomu poslouží sušičky Gorenje s funkcí AirRefresh, která během 30 minut vrátí svěžest triku, košili nebo třeba sportovní mikině. Čerstvý vzduch sušičky odstraní nepříjemné pachy, vůni jídla či cigaret a vaše oblečení je v krátké době opět připravené na nošení.

AirRefresh a spoustu dalších užitečných funkcí má například kondenzační sušička Gorenje DE83/GI. S 16 druhy programů s ní osušíte i osvěžíte široké spektrum prádla od bavlny až po jemné dětské nebo vlněné prádlo.

Například s funkcí TwinAir vrátíte svěžest i měkkost huňatému svetru nebo dece díky obousměrnému systému foukání vzduchu. Prádlo bude lépe vysušené a nepomačkané.

>> Čtěte také, kterých 8 věcí udělá sušička prádla za vás. <<

TIP 6: Staré noviny

Kalhoty nebo sako nasáklé odérem snadno zachráníte starými novinami. Pořádně je do oblečení namačkejte a vycpěte jimi místa, kde je zápach nejhorší – u sak typicky v podpaží. Vzniklou novinovou figurínu nechejte působit přes noc a nemusíte se sakem do čistírny. Noviny vám pomohou i se zápachem v botách. Vyplňte s nimi boty a dejte je na několik hodin na mráz – noviny z bot vytáhnou zápach i vlhkost.

TIP 7: Zrnková káva

Káva funguje podobně jako soda, pohlcuje pachy a zároveň oblečení příjemně provoní. Nasypejte ji do misky k roznošenému oblečení, do skříně ke

kabátům, nebo ji dejte do pytlíčků a ty rozmístěte mezi ručníky. Vynechte jen ložní prádlo. Aroma kávy by vás totiž rušilo při usínání, kdy potřebujete spíše zklidňující vůně, jako je meduňka, heřmánek nebo levandule.

Praženou zrnkovou kávu nadávkujte do menších pytlíčků a rozmístěte ve skříni. • 

TIP 8: Kočkolit a stelivo pro mazlíčky

Kočkolit dobře funguje proti odéru v kočičích záchodech. Stejně tak udrží na uzdě i vlhkost a s tím spojenou nepříjemnou zatuchlinu ve skříních. Vlhkost se v bytech a skříních hromadí s příchodem podzimu a zimy. Pokud ale dáte na dno skříně stelivo pro kočky, vydrží vám svěžest ve skříni mnohem déle.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.