Babské rady: zbavte se komářích štípanců | Blog Mall.cz

Babské rady: zbavte se svědivých štípanců snadno a rychle

S příchodem léta mají komáři pré a nějaký ten štípanec v těchto měsících schytá každý. Kvůli nepříjemnému svědění dokážou hmyzí štípance pořádně zkazit náladu, proto pro vás máme osvědčené tipy, jak se jich co nejrychleji zbavíte.

Jak se nepříjemného svědění zbavíte

Svědění z hmyzího štípnutí se úplně zbavíte až ve chvíli, kdy imunitní systém vytlačí z těla cizí látky. Už naše babičky ale znaly způsoby, kterými celý proces urychlíte nebo nepříjemné svědění zmírníte. Vystačíte si jen s tím, co máte doma ve spíži.

1. Jablečný ocet

Jablečný ocet vás zbaví otoku a ránu vydezinfikuje. Naneste ho na vatový tampon a místo vpichu potřete. Poté ještě namočený tampon po dobu minuty nebo dvou na postižené místě přitiskněte. Pokud nemáte doma jablečný ocet, můžete použít i obyčejný ocet, který je ale o něco méně účinný.

2. Citron

Citronová šťáva vás svědění a otoků zbaví velmi rychle. Ze začátku může štípat, ale poté svědění rychle odezní. Kvůli počátečnímu štípání ale citronem raději neošetřujte štípance malým dětem. Na oteklé místo:

  • vymačkejte šťávu z citronu,
  • přiložte tampon s citronovou šťávou
  • nebo přiložte plátek citronu.

>> Vyzbrojte se proti komárům moskytiérou nebo repelentem z MALL.CZ. <<

3. Cibule nebo brambora

Cibule nebo brambora nejlépe poslouží k zastavení úporného svědění, kvůli kterému se nesoustředíte na nic jiného. Jednoduše ukrojte plátek cibule nebo brambory a přiložte ho na štípanec. Plátek držte na kůži čtvrt až půl hodiny, případně ho k místu přivažte obvazem, aby držel sám. Až svědění ustoupí, místo opláchněte vodou.

4. Esenciální oleje

Esenciální oleje mírní svědění hmyzích štípanců, ale také další bolesti a záněty spojené s kůží. Olej na štípance naneste vatovým tamponem nebo ho jemně vmasírujte. Doporučujeme vyzkoušet více druhů, protože každý působí na různou pokožku jinak. Na komáří štípance se nejvíc osvědčil:

  • olej z čajovníku (tea tree) – ulevuje od svědění a má antivirotické vlastnosti, které vás chrání před infekcí. Navíc pomáhá proti lupům a akné.
  • levandulový olej – zmírňuje otok, potlačuje záněty a odstraňuje svědění. Svým aroma také odrazuje ostatní komáry, ale zase může přitahovat včely. Proto ho raději nepoužívejte před odchodem ven.

>> Vyberte si esenciální olej na MALL.CZ. <<

Esenciální oleje na štípanec jemně vmasírujte. • 

5. Kostky ledu

Otoků a bolesti vás zbaví také studený led. Ledem naplňte například igelitový sáček a přiložte ho na štípanec podobně, jako když ošetřujete oteklé svaly. Případně na štípanec přiložte kus ledu z mrazáku nebo sáček mražené zeleniny. Chlad vás nejen zbaví svědění, ale také zpomalí šíření komářích slin v krevním oběhu, čímž podáte pomocnou ruku svému imunitnímu systému.

6. Banánová slupka

Látky potlačující svědění má v sobě také banán. Proto si jeden oloupejte a svědivý štípanec potřete vnitřní stranou banánové slupky, případně si slupku po dobu několika minut na místo připevněte obvazem. Samotný banán pak nezapomeňte sníst, je úžasným zdrojem draslíku.

>> Přečtěte si, s čím dalším vám banánová slupka pomůže. <<

7. Bazalka

Utrhněte si pár lístků bazalky, promněte je v dlaních a štípance si potřete. Ráně tak okamžitě ulevíte od svědění. Nebo si vytvořte léčivý bazalkový roztok, kterým budete štípance potírat průběžně. Stačí, když smícháte sušenou bazalku v hrnku vroucí vody. Potom roztok nechte vychladnout, naneste ho na vatový tampon a štípance si potřete.

8. Pasta z ovesných vloček

Svědění snižují také ovesné vločky, ale nejprve jim musíte dát vhodnou formu. Smíchejte hrst ovesných vloček s vodou a nechte chvíli odstát, dokud se z vloček nestane pasta. Tou štípance potřete, a jakmile pasta na kůži zaschne, smyjte ji studenou vodou.

Náš tip: Pokud nemáte po ruce bazalku, vyzkoušejte listy z petržele nebo jitrocele, efekt mají podobný.

>> Zjistěte také, co dělat, když vás bodne vosa nebo včela. <<

Proč štípance svědí

Krev sají pouze komáří samičky, které potřebují proteiny z krve pro tvorbu vajíček. Jejich sosáky se ale po zapíchnutí do kůže netrefí do cévy na první pokus. Proto máte občas po jedné noci více štípanců, i když vám v místnosti poletuje jen jeden komár.

Komáří sosák funguje jako dvě trubky – jednou z nich proudí do vašeho těla komáří sliny a druhou proudí krev z vaší cévy do komára. Komáří sliny udržují cévy roztažené a tlumí bolest, aby z vás komár mohl bez povšimnutí sosat.

Jenže na komáří sliny zareaguje váš imunitní systém, který spustí produkci hormonu histaminu. Ten zvyšuje propustnost cév a způsobuje alergickou reakci. Právě proto místo vpichu zrudne, oteče a svědí. Imunitní systém produkuje histamin tak dlouho, dokud neodbourá proteiny z komářích slin. Proto si štípanec nikdy neškrábejte, svědění tím neutlumíte, ale naopak zesílíte a můžete si do rány zanést infekci.

Na podobném principu funguje i svědění způsobené jiným hmyzem.

Komáří sosák se po zapíchnutí do kůže ohne, aby lépe pronikl do nejbližší cévy. • 

Pomůžeme vám užít si léto podle vašich představ. Máme pro vás všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si to spolu užívali. Všemožně.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.