Účinný repelent i odstraňovač skvrn. 7 věcí, které ještě nevíte o cibuli | Blog Mall.cz

Účinný repelent i odstraňovač skvrn. 7 věcí, které ještě nevíte o cibuli

Cibule nechybí téměř v žádném pořádném receptu. Abyste ale využili její účinky naplno, vezměte ji také mimo kuchyni. V domácnosti nad ní určitě nezapláčete. Čtěte, k čemu se cibule hodí a s čím vám pomůže.

Cibule patří v české kuchyni k nejoblíbenějším surovinám – i proto ji najdete ve spíži v téměř každé domácnosti. Obsahuje vitamíny B, C a E, karoteny nebo třeba účinnou látku allicin, která má antibakteriální účinky. Díky tomu je jedničkou nejen při vaření, ale i v domácnosti.

S čím vším vám pomůže?

1. Cibulový repelent

Jestli se chystáte na výlet pod stan nebo do přírody, nezapomeňte si s sebou přibalit cibuli – funguje totiž jako dokonalý přírodní repelent a odpuzovač hmyzu. Dejte si na svačinku třeba chleba s cibulí a všechny bodavé potvůrky se vám vyhnou.

A když nemáte na pálivé jídlo chuť, nakrájejte cibuli na tenké plátky, dejte na talířek a postavte na stůl, u kterého budete večer sedět. Komáři si na vás netroufnou. Přečtěte si, jaké další přírodní repelenty fungují.

2. Čistič nádobí

Máte-li doma skleničky nebo nádobí, ze kterých nemůžete dostat zašlou špínu, cibule vám s čištěním pomůže. Rokrojte ji napůl a vnitřní stranou nádobí vyleštěte – bude jako nové.

Podobně cibule zachrání i rezavé nože:

  1. Zapíchněte nůž do celé cibule.
  2. Několikrát přejeďte ostřím sem a tam.

Na rezavé nože nikdy neberte drátěnku ani chemické přípravky. Cibule je k ostří mnohem šetrnější a rzi vás zbaví. • 

3. Odstraňovač skvrn

Cibulová šťáva nad zlato! Nebo aspoň nad prací prostředky. Jestli chodíte cvičit a trápí vás skvrny od potu na oblečení, zapojte do praní cibuli. Vymačkejte pomocí odšťavňovače z cibule šťávu, nalijte ji na skvrnu a nechte asi hodinu působit. Pak hoďte oblečení do pračky jako obvykle. Po flecích nebude ani památky.

Cibule si poradí i se špinavými botami. Rozřízněte cibuli napůl a jemně jí vydrhněte kritické místo – funguje to na umělé tkaniny i pravou kůži. Vždycky ale čištění nejprve zkuste jen na malém méně viditelném místě.

4. Cibule je lepší než lékárna

První pomoc při nachlazení – to je cibule. Patří totiž, stejně jako česnek, mezi přírodní antibiotika. Pokud vás trápí horečky, sníží vám teplotu:

  1. Rozkrojte cibuli napůl nebo ji nakrájejte na tenké plátky či kostičky.
  2. Vložte do bavlněných ponožek zespodu na chodidla.
  3. Nechte působit celou noc. Vytáhnou z vašeho těla horkost.

Šťáva z cibule je dobrá také na kašel a bolesti v krku – smíchejte ji s medem a jezte po lžičkách. Při rýmě zase pomůže inhalovat cibulovou vůni, která krásně uvolní nos.

Cibulové ponožky mají silný čisticí efekt. Přes reflexní zóny na chodidlech rozvíjí účinek do celého těla – snižují horečky, uvolňují hlen a zmírňují bolest. • 

5. Pryč se zápachem

Ačkoli sama není královnou mezi vůněmi, ostatní pachy cibule pohlcuje velmi dobře a rychle. Zápach cigaretového kouře, výpary z nové výmalby nebo třeba pach v lednici –  toho všeho vás cibule zbaví. Rozkrojte ji napůl a dejte na talířek. Pachy se vytratí.

Skvěle funguje i jako přírodní čistička vzduchu. Z ovzduší totiž pohlcuje nejen pachy, ale také bakterie, viry a toxiny. Nechte ji rozkrojenou v místnosti a uvidíte, že se vám bude mnohem lépe dýchat. Nezapomeňte ale cibuli každý den obměňovat!

6. Bojovník s akné

Trápí vás pupínky a akné, ale drahé přípravky a pleťové masky nezabírají? Připravte si odvar z cibule – obsahuje vitamín B2, který podporuje zdravou pokožku:

  1. Do hrnce nalijte asi 1 litr vody a vložte do ní oloupanou a nakrájenou cibuli.
  2. Vařte 5–10 minut. Potom cibuli vyndejte a odvar přeceďte.
  3. Jakmile odvar trochu vychladne, potřete jím postižené místo a nechte 20 minut působit.
  4. Nakonec opláchněte vlažnou vodou. Proces opakujte 2–3× týdně.

Máte-li cibule dostatek, udělejte si doma vlastní salón krásy a pečujte i o své vlasy:

  1. Šťávu z cibule smíchejte s medem a naneste na vlasy.
  2. Nechte působit 15–30 minut.
  3. Kochejte se vyživenými a hustými vlasy, které nepadají.

7. Úklidový pomocník

Už naše babičky běžně používaly cibuli i při úklidu. Hlavně při mytí skla a oken. Pokud jste letos ještě okna nemyli a jsou špinavá, otřete je nejdřív rozpůlenou cibulí. Zbaví je těch nejhorších skvrn. Pak je umyjte octovou vodou a máte hotovo. 

Než se vrhnete na úklid chemickými prostředky, zkuste to nejdřív přírodně. S cibulí se hravě zbavíte třeba šmouh na oknech. • 

Cibule vás zbaví i molů ve skříni nebo pomůže vyčistit žehličku.

Máte další tipy, jak v domácnosti chytře využít cibuli? Napište nám je do komentářů.