Na co se dívat při výběru nového notebooku? | Blog Mall.cz

Na co se dívat při výběru nového notebooku?

Procesor, grafická karta, paměť RAM, disk a displej: to jsou základní parametry, které musíte při výběru nového notebooku sledovat. Důležitá je i kvalita konstrukce nebo výdrž baterie.

Procesor: ne vždy se vyplatí šetřit

Ať už si kupujete notebook na hraní nebo na práci, procesor je jednou z nejdůležitějších komponent. Levnější procesory typu Intel Atom nebo Celeron a Pentium s písmenem N, případně jejich alternativy od AMD, jsou vhodné pouze pro základní kancelářskou práci.

Jestliže hledáte stroj pro pohodlnou práci s více aplikacemi najednou, volte spíše notebook s procesory Intel Core i3 nebo i5, které nabízejí výrazně vyšší výkon. Nejvyšší řadu Intelu – i7 – pak doporučíme těm, kteří chtějí na notebooku hlavně hrát hry.

Procesor na kancelářskou práci  by měl mít alespoň dvě jádra, pro náročnější grafické programy a hry volte čtyřjádro. U frekvence se nedívejte jenom na základní takt, ale také na turbo boost. Procesory totiž kvůli energetické úspornosti automaticky zvyšují/snižují svůj takt v závislosti na tom, jak moc v daný moment jejich výkon využíváte.

Grafická karta: méně je někdy více

Notebooky seženete ve dvou variantách: s integrovanou grafickou kartou nebo dedikovanou grafickou kartou. Zatímco integrovaná karta je součástí procesoru, ta dedikovaná je v notebooku umístěná zvlášť.

Na kancelářskou práci a občasné hraní bohatě stačí integrovaná grafická karta. Zejména procesory Intel 7. a 8. generace již mají integrovanou grafickou kartu tak silnou, že bez problémů utáhnou i méně a středně náročné hry.

Dedikovanou grafiku, doporučíme pro čistě herní notebooky, nejlepšími volbami jsou GeForce GTX 1050 a vyšší (GTX 1050Ti, GTX 1060, GTX 1070 nebo GTX 1080). Dedikované grafiky 940M / MX150 / VEGA jsou vhodné spíše pro hraní na nižším rozlišení a s nižšími detaily.

Herní notebook by měl mít výkonnou dedikovanou grafiku. • 

Operační paměť: alespoň 4 GB

Velký vliv na rychlost notebooku má i operační paměť – RAM. Dnes už je důležité mít minimálně 4 GB, 2GB paměť by vás při práci hodně zpomalovala. Pokud chcete, aby byl notebook svižný i při spuštění více aplikací naráz, měli byste pořídit model s 8 GB RAM.

Disk: SSD poznáte hned při prvním spuštění

Jestliže nemáte napnutý rozpočet, volte notebook s SSD diskem. Ten je asi 5× rychlejší než klasické HDD, což poznáte jak při spouštění systému, tak i při práci s aplikacemi. Vše se otvírá a načítá mnohem rychleji.

Vzhledem k vyšší ceně SSD disků není od věci volit kombinovanou variantu – například 128 GB SSD + 500 GB HDD. Na SSD disk v takovém případě nainstalujete operační systém a nejpoužívanější programy, na klasické HDD pak dáte filmy nebo hry.

Někteří prodejci označují za SSD disky i disky typu eMMC, které jsou ale pomalejší než klasické SSD. Dávejte na to pozor. Jakýmsi hybridem mezi SSD a HDD jsou pak SSHD disky, které jsou konstrukčně stejné jako HDD, ale mají v sobě malou (například 8GB) SSD část, do které se ukládají programy, které spouštíte nejčastěji. SSHD disk se tak „učí“ a časem spouští vaše oblíbené aplikace rychleji.

Displej: záleží na úhlopříčce

U displeje se orientujte zejména podle velikosti, rozlišení a typu panelu.

Notebooky dnes nejčastěji seženete ve velikostech 13.3, 14, 15.6 a 17.3 palců. Zařízení s menší úhlopříčkou bývají lehčí a skladnější, ideální na časté přenášení a cestování. Na těch s vyšších úhlopříčkou se zase lépe pracuje. Zlatou střední cestou a nejčastější volbou zákazníků bývají 15.6palcová zařízení.

Co se týče rozlišení, u menších notebooků (13.3 a 14 palců) obvykle stačí HD, u větších (15.6 a 17.3) je lepší Full HD. Oceníte to zejména při hraní her nebo sledování filmů.

Dívejte se také na technologii displeje. PVA, SVA a zejména pak IPS mají skvělé pozorovací úhly i podání barev. Technologie TN zase vyniká rychlejší odezvou obrazu, ale při pozorování z ostrého úhlu se snižuje kontrast. Je proto vhodná spíše do herních notebooků, kdy hráči očekávají okamžitou odezvu.

Závěrem: baterka, konektivita i zpracování

Dostáváme se k nevýkonovým parametrům. Z recenzí nebo informací od výrobce vyčtete, jak dlouho vydrží notebook na baterku. Minimem jsou cca 4 hodiny, záleží, jak moc notebook zatěžujete. Některé modely ale při rozumné zátěži zvládnou i 10 hodin.

Jestliže s notebookem hodláte cestovat, chtějte odolný model s kovovým krytem, aby se vám hned nerozbil. Na druhou stranu dávejte pozor, aby stroj nebyl zbytečně těžký. Nejlehčí notebooky mají okolo 1 kg, což je na cesty velmi příjemné.

Notebook s kovovým krytem vydrží, ale pozor na hmotnost. • 

Nezapomínejte ani na konektory. HDMI využijete při zapojení monitoru nebo projektoru, USB konektory se hodí pro připojení klávesnice, myši nebo třeba nabíječky na smartphone.

Čím se při výběru notebooku řídíte vy? A máte své oblíbené značky? Dejte nám vědět na našem Facebooku.