Se správcem hesel budete na internetu ve větším bezpečí | Blog Mall.cz

Se správcem hesel budete na internetu ve větším bezpečí

Máte stejné heslo do e-mailu, oblíbeného e-shopu i internetového bankovnictví? Pak se vystavujete riziku, že se vám do nich nabourají záškodníci. Užitečnou pomůckou, která vám účty zabezpečí, je správce hesel.

Pokud používáte jednoduchá hesla, mohou je i méně šikovní hackeři snadno prolomit. Hesla jako „Martina30”, „12345” nebo ještě hůř „novéheslo”, zvládnou odhalit za pár minut.

A pokud používáte pouze jedno nebo dvě hesla do všech svých účtů, mohou se záškodníci po odhalení jednoho přihlásit pod vaším jménem téměř kamkoliv. Tyto situace často končí krádeží peněz nebo zneužitím citlivých údajů. Ochránit vás přitom může správce hesel.

Správce hesel je jednoduchý program, který vám pro každou stránku vygeneruje jedinečné  a komplikované heslo. Tato silná hesla se skládají nejen z malých a velkých písmen, ale také z číslic a dalších znaků. Prolomit takové heslo může i šikovnému hackerovi trvat tisíc let, což je doba, za kterou to s největší pravděpodobností nestihne.

Pokud navíc heslo náhodou prolomí, hackne pouze jeden váš účet. Na všech ostatních stránkách totiž máte heslo odlišné a můžete být v klidu.

Program vám pomůže vytvořit silná a bezpečná hesla. • 

Ochrana a pohodlí v jednom balení

Nechce se vám dlouhá hesla pamatovat? Ani nemusíte, každému majiteli správce hesel stačí, když si po zbytek života zapamatuje jediné heslo. Totiž heslo pro přihlášení do správce. Všechna ostatní si pamatuje tento chytrý prográmek. Všude, kde se na internetu přihlašujete, za vás po spuštění hesla automaticky vyplní.

Program si navíc nezapamatuje pouze hesla. Pokud chcete, může za vás vyplňovat i adresu a platební údaje při nákupu on-line.

Správce hesel můžete používat nejen na notebooku. • 

Hesla za vás vyplní i na mobilu

Správcem hesel můžete propojit všechna zařízení, ze kterých se přihlašujete. Vaše silná hesla za vás vyplní nejen na počítači, ale i na telefonu nebo třeba chytrých hodinkách.

Někteří správci hesel vám umožní ukládat důležité soubory, které chcete mít chráněné a šifrované. Máte tak jistotu, že se k nim nikdo nedostane, pokud by vám například ukradli telefon nebo počítač.

Konec hesel na papírcích. Správce si je zapamatuje za vás. • 

Zašifruje vše, co vidí

A jak že jsou vaše hesla v bezpečí? Správci hesel používají silné šifrovací algoritmy. Všechna vaše hesla a data jsou zašifrovaná tak, že je kromě vás nikdo nevidí. A kdyby se náhodou stalo, že vám některé heslo i tak unikne, pár kliknutími si vygenerujete nové a jste znovu v bezpečí.

Velkou výhodou je, že většinu správců hesel si stáhnete zdarma. U některých můžete zaplatit za funkce navíc, ale pro běžné používání vám postačí neplacená verze.

A jakého správce hesel si pořídit? Vyzkoušejte LastPass, KeePass, Sticky Password nebo Dashlane.

Používáte správce hesel? Napište nám do komentářů, jak jste s nimi spokojení.