Recenze Xiaomi Mi Air 13: Poník s výkonem statného hřebce | Blog Mall.cz

Recenze Xiaomi Mi Air 13: Poník s výkonem statného hřebce

Vývojáři z Xiaomi se po smartphonech vydali dobýt segment notebooků. Vytyčili si přitom nelehký úkol – stvořit notebook, který bude zdárně konkurovat ultrabookům od Applu. Jak se jim to povedlo?

Jakmile uvidíte krabici nového Xiaomi Mi Air 13, pochopíte, že stejně jako Apple jede Xiaomi na vlně minimalismu. Výrobci složili krabici přesně tak, aby do ní padl jen notebook, manuál v sympatické obálce a adaptér.

Hned po vybalení si povšimnete několika předností. Notebook je příjemně lehký a drobný. Váží necelých 1,3 kg, takže se nepronese a hravě se vejde i do menších tašek. Díky tomu je ideálním parťákem na cesty a časté přenášení na pracovní schůzky.

Elegantní čistý design

Minimalismus nezůstal jen u krabice – celá konstrukce notebooku jím přímo srší. Vnější povrch ladí oku čistě stříbrným odstínem a maličké logo jsme našli až vespod. Obě částí vyrobili hoši z Xiaomi z hliníku a povrchová úprava je hladká a příjemná na dotek. Odolná konstrukce neklouže z dlaní, takže notebook můžete přenášet klidně v jedné ruce.

Rámeček displeje je tenký a stylový, jediným výraznějším prvkem je logo v jeho dolní části. • 

Na 13,3palcový Full HD displej se nám dobře koukalo ve dne i v noci. Obrazovku kryje ochranná skleněná vrstva, která sice vypadá hezky, ale má praktickou nevýhodu. Za slunečního svitu způsobuje odlesky, které zhoršují práci, zejména pokud sedíte zády ke slunci. Notebooku nechybí IPS panel, díky kterému vykouzlí krásné živé barvy a příjemně se na něj kouká ze všech možných úhlů.

Pohodlná práce odkudkoliv

Pokud občas pracujete v terénních podmínkách, máme pro vás dobré zprávy. Mi Air 13 má kvalitní touchpad, který je i přes malé tělo příjemně velký a citlivý. I během celodenní práce nám zdárně nahradil komfort myši. Klávesnice je pohodlně rozvržená a může se pochlubit i podsvícením. Vadou na kráse je nepřítomnost českých popisků, takže si při psaní musíte pamatovat, kde najdete konkrétní písmena s diakritikou.

Pokud nejste dostatečně vypsaní, chvíli potrvá, než si zapamatujete, kde se české znaky nachází. • 

V malém tělíčku se schovává překvapivě výkonný drak. Ve vnitřnostech Mi Air 13 najdete čtyřjádrový procesor Intel Core i5-8250U, grafickou kartu NVIDIA GeForce MX150, 8 GB RAM a 256GB SSD disk. Díky tomu hladce poběží pracovní aplikace i většina her, ale u těch graficky náročnějších bude potřeba ubrat na detailech. Hry XCOM 2 a Cuphead nám ale jely čistě i na vysoké detaily.

Bez nabíjení dá celý pracovní den

Z hlediska výdrže je notebook kabrňák. Při psaní a prohlížení internetu nám hladce vydržel 8 hodin. Při hraní her mějte ale raději po ruce adaptér, při velké zátěži totiž baterie vystačí na zhruba 3 hodiny. Pokud máte rádi čísla, baterie se může pochlubit 40 Wh.

Člověk by nevěřil, co za výbavu se do tak tenkého těla vejde. • 

Co se portů týče, najdete v Mi Air USB-C, dvakrát USB 3.0, HDMI a jack na sluchátka. Bohužel chybí čtečka na SD karet, i přestože by se na ni v konstrukci hravě našlo místo.

Verdikt: Solidní ultrabook stvořený na malé i velké cesty

Konkurovat ultrabookům od Applu se Xiaomi daří, a to jak cenou, tak výkonem. Xiaomi Mi Air 13 seženete za necelých 26 000 Kč a z hlediska designu, funkcí i výkonu je skutečně spolehlivým parťákem na cesty, práci i hraní. Obzvlášť se bude líbit těm, kteří svůj notebook často přenáší a chtějí ho mít vždy u sebe.

Až na pár drobností je Xiaomi Mi Air 13 pecka. • 

Máte radši malé, nebo velké notebooky? Napište nám do komentářů.