Uvařte si v zimě 6 netradičních horkých nápojů, které jste ještě nepili

Možná se občas vracíte ze zimní procházky prokřehlí na kost a přemýšlíte, čím se zahřát. Svařák, grog nebo punč jsou klasika. Odvažte se a vyzkoušejte nové neotřelé recepty, které vám i v chladném počasí pěkně rozpumpují krev.

V zimě oceníte sílu horkých nápojů, které celé vaše tělo prohřejí zevnitř. Vyzkoušejte některé z receptů, na kterých si pochutná celá rodina. Ne všechny jsou alkoholické.

1. Máslový ležák

Tradiční nápoj z kouzelnického světa Harryho Pottera nadchne nejen dětské fanoušky čarodějnických příběhů, ale i jejich rodiče. Karamelová horká dobrota totiž v zimním nečase spolehlivě zahřeje vaše tělo i duši. Na máslový ležák si připravte:

  • 0,5 l mléka,
  • ¼ kostky másla,
  • 4 lžíce hnědého cukru,
  • 2 kávové lžičky vanilkové esence,
  • špetku skořice,
  • hnědý rum.

Do hrnce dejte hnědý cukr s máslem a rozpusťte je. Do připraveného karamelu vlijte mléko, přidejte skořici a vanilkovou esenci. Pokud ji doma nemáte, můžete místo ní použít třeba vanilkový cukr, který nápoj také provoní. Všechno pořádně promíchejte a nechte povařit.

Pokud chcete horký nápoj podávat dětem, máte hotovo. Pro sebe přidejte podle chuti trochu hnědého rumu nebo vaječného koňaku.

Tradiční bylinkové čaje vyměňte jednou za čas za netradiční máslový ležák. Jeho sladká karamelová příchuť vás zahřeje a osladí vám život.Tradiční bylinkové čaje vyměňte jednou za čas za netradiční máslový ležák. Jeho sladká karamelová příchuť vás zahřeje a osladí vám život.

2. Horká broskev

V létě osvěží, v zimě ale umí taky pěkně zahřát a dodat potřebné vitamíny. Řeč je o ovocných nápojích, které nesmí ve vaší sbírce receptů na zimu chybět.

Připravíte si je prakticky z jakéhokoli ovoce. Vyzkoušejte třeba broskvové horké pití. Nachystejte si:

  • 0,75 l nálevu z broskvového kompotu,
  • 0,25 l vymačkané šťávy z pomerančů nebo kupovaného džusu,
  • 1 lžíci třtinového cukru,
  • 1 lžíci limetkové šťávy,
  • 2 celé skořice,
  • 20 hřebíčků.

V hrnci smíchejte nálev z broskvového kompotu s pomerančovou šťávou. Pokud se vám nechce pomeranče vlastnoručně vymačkávat, kupte kvalitní džus. Spolu s třtinový cukrem, skořicí a hřebíčkem nechte asi 10 minut povařit.

Na závěr přidejte limetkovou šťávu, která dodá nápoji pořádný říz a obohatí ho o vitamín C. Pití je ideální na zahřátí po zimní procházce s dětmi, které se budou olizovat až za ušima.

A pokud si chcete nápojem zpestřit dospělácké posezení u krbu, můžete si ho vylepšit trochou něčeho ostřejšího. Ideálním parťákem je pro horkou broskev třeba rum.

3. Svařené pivo

V horkých letních dnech si po obědě dopřeje pěkně vychlazené pivo kdekdo. V zimě ho ale většina lidí nahrazuje horkým čajem nebo svařákem. Spojte obě varianty a vyzkoušejte zimní svařák tak trochu jinak.

Recept na svařené pivo přišel z Polska a těší se stále větší oblibě i u nás. Vyrobit ho přitom zvládne každý sám. Potřebujete na něj:

  • 0,5 l piva,
  • 2 lžíce medu,
  • špetku skořice,
  • špetku mletého badyánu,
  • hřebíček,
  • pomeranč nebo citron.

Do půllitru nalijte pivo a ochuťte skořicí, hřebíčkem a badyánem. Nápoj ohřejte, ale nenechte ho zcela vařit. Postačí dát sklenici třeba na 3 minuty do mikrovlnky. Horké pivo zamíchejte, těsně před podáváním přidejte dvě vrchovaté lžíce medu a kolečka pomeranče nebo citronu.

Zimní úprava zlatavého moku nemá sice nealkoholickou variantu, ale pomáhá proti stresu i nachlazení.

Pro dospělé máte svařené pivo, dětem připravte třeba domácí lékořici. Tady najdete recept.

Pivo není jen osvěžujícím nápojem na léto. V zimě si z něj snadno připravíte netradiční svařák.Pivo není jen osvěžujícím nápojem na léto. V zimě si z něj snadno připravíte netradiční svařák.

4. Vanilkové potěšení

Vůně vanilky prostě k chladnému období patří, i v mrazivém pošmourném dni vám totiž navodí pocit klidu a spokojenosti. Nechte se hýčkat nejen její vůní, ale i schopností dokonale prohřát organismus. Na horký vanilkový nápoj potřebujete:

  • 1 vanilkový puding,
  • 0,5 l mléka,
  • 200 ml smetany,
  • 5 lžic med,
  • 1 vanilkový lusk.

Puding rozmíchejte v mléce a směs dolijte smetanou. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte vnitřek, který přidejte k pudingu spolu s 5 lžícemi medu. Obsah hrnce stále míchejte a pomalu doveďte k varu.

Až směs začne houstnout, máte hotovo. Hustší tekutinu vlijte do skleniček a podávejte s lístkem máty. Vanilka má v sobě látky, které navozují dobrou náladu. Vychutnejte si nealkoholické vanilkové potěšení spolu s dětmi a užijte si pohodový den.

5. Javorový nápoj

Inspirujte se při vaření horkého nápoje třeba až v daleké Kanadě, kde mají se zimou bohaté zkušenosti. Osvědčeným receptem na zahřátí je podle tamních zvyků lahodný nealkoholický nápoj z javorového sirupu, který připravíte za 5 minut. Stačí vám na něj:

  • javorový sirup,
  • voda,
  • špetka skořice,
  • hřebíček,
  • pomeranč, citron.

Pití můžete připravit ve větším množství v hrnci, ale klidně jen do jednoho hrníčku. Na dno nalijte javorový sirup, množství záleží na vaší chuti. Přidejte špetku skořice a hřebíček a zalijte směs horkou vodou.

Nápoj nakonec dochuťte nakrájeným pomerančem nebo citronem. Není potřeba pití jakkoli sladit. O všechno se postará javorový sirup, díky kterému budete mít na jazyku příjemnou ořechovomedovou příchuť.

Javorový sirup je tradiční kanadskou surovinou, která je stále víc oblíbená i u nás. Horké pití z výtažku z javorové mízy vám v zimě rozproudí krev.Javorový sirup je tradiční kanadskou surovinou, která je stále víc oblíbená i u nás. Horké pití z výtažku z javorové mízy vám v zimě rozproudí krev.

6. Opilý mošt

Na jablečnou pochoutku se na vánočních trzích stojí fronty. Mošt vás totiž v zimním období zahřeje, dodá vám potřebné vitamíny a hlavně potěší vaše chuťové pohárky.

Vychutnat si tuhle dobrotu ale nemusíte jen v davu lidí, opilý mošt si totiž připravíte i doma. Budete na něj potřebovat:

  • 0,5 l jablečného moštu,
  • 100 ml vody,
  • 2 celé skořice,
  • 8 hřebíčků,
  • med,
  • limetkovou šťáva,
  • jablkovici nebo vodku.

Jablečný mošt lehce zřeďte s vodou a zahřejte spolu s vánočním kořením – skořicí a hřebíčkem. Nenechte tekutinu dojít až k varu, aby z ní zbytečně nevyprchaly vitamíny. Až je dost horká, přidejte podle chuti med a limetkovou šťávu.

Aby vás nápoj skutečně zahřál, přidejte si do hrníčku malý kelímek jablečné pálenky nebo vodky. Nepřilévejte ale alkohol do celého hrnce, ať si mohou jablečné pokušení vychutnávat i děti.

S našimi zimními drinky bude vybírání vánočních dárků úplně v klidu. Zvládnete to na pár kliknutí od počítače – vyzkoušejte našeho vánočního rádce a užijte si Vánoce s úsměvem.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025