Dovolená bez cestovky: Ubytování a půjčovny dopravních prostředků | Blog Mall.cz

Dovolená bez cestovky: Ubytování a půjčovny dopravních prostředků

Chystáte se na dovolenou na vlastní pěst a potřebujete si zarezervovat apartmán nebo rovnou celý dům a nějaký ten dopravní prostředek? Poradíme vám, kde vybrat ubytování, jaké máte možnosti a kde půjčit auto či skútr.

Rezervace ubytování v Česku i v zahraničí

V minulé díle jste zjistili, jak chytře pořídit levné letenky. Jak ale dále postupovat, když si chcete bez cestovky zajistit ubytování?  Ne každý touží po dovolené s ubytováním v hotelovém komplexu. Někteří cestovatelé dávají raději předost malým soukromým resortům, nebo dokonce spolubydlení s místními. Ať už toužíte po luxusní dovolené s all inclusive nebo po sdíleném bydlení na cestách, poradíme vám, kde vysněné ubytování najít.

Využít můžete:

  • Booking.com – rezervační portál, který vám pomůže najít v dané lokalitě hotely, apartmány, prázdninové domy, penziony, kempy atd. Ubytování si navíc můžete vybrat podle spokojenosti ostatních cestovatelů, podle možností stravování, WiFi připojení, zařízení pokoje i aktivit v okolí. Pokud cestujete se psem nebo kočkou, pak rozhodně využijete informaci, zda jsou v ubytovacím zařízení povolena domácí zvířata.
  • Airbnb.com – webová služba, která zprostředkovává pronájem ubytování u soukromého hostitele. Na Airbnb si můžete rezervovat pokoj v bytě nebo domě hostitele nebo rovnou celý byt či dům obvykle v soukromém vlastnictví. Rezervace ubytování vás zde často vyjde levněji než v hotelu. Ubytování tu můžete vybírat podle lokality, hodnocení ostatních cestovatelů, zařízení, WiFi, možnosti ubytování s domácími zvířaty atd. Stačí si vytvořit profil cestovatele, a pak už jen najít ideální bydlení.

Pokud cestujete s "baťůžkářským" rozpočtem, couchsurfing je to pravé pro vás. • 

  • Couchsurfing.com – chcete-li na ubytování co nejvíce ušetřit, hledejte na adrese couchsurfing.com. Tato unikátní internetová služba je oblíbená zejména pro svou cenu. Ubytování vás totiž nic nestojí. U registrovaných hostitelů tak můžete nejen zdarma přespat, ale také prohodit pár slov, dozvědět se řadu zajímavých informací a tipů na cestování po jejich domovině. Hostitele vybírejte podle hodnocení. To je ve většině případů hlavním ukazatelem, zda můžete veškeré obavy hodit za hlavu. Tato služba je ideální pro cestovatele, kteří nechtějí strávit 14denní dovolenou na jednom místě, ale mají v plánu procestovat zemi nebo dokonce celý kontinent.
  • Workaway.com – tento nezávislý projekt je jednou z forem dobrovolnictví. Pár hodin práce u místního hostitele totiž vyměníte za stravu a ubytování. Můžete tak cestovat téměř, nebo úplně zadarmo. Poznáte život místních obyvatel, najdete si nové přátele, procvičíte si cizí jazyk a naučíte se novým dovednostem. Pracovat můžete na farmě, ve školce, v hostelu, v turistickém centru, se zvířaty, u hostitelů doma nebo v místní komunitě. Stačí si jen vybrat, jaká práce by vás bavila a do jaké země se chcete podívat.
  • Hledání na vlastní pěst přímo na místě – pokud preferujete individuální turistiku, zkuste si najít ubytování přímo na místě. Předem si vše prohlédnete, a dokonce můžete smlouvat o ceně.

Skútr nebo Vespa jsou ideální jak při dovolené v evropských metropolích, tak v Jihovýchodní Asii. • 

Rezervace dopravního prostředku

K dovolené patří i cestování. Ulevte svým nohám a půjčte si auto nebo skútr. Ušetříte čas přejížděním mezi zajímavými místy a za den zvládnete procestovat to, co by se vám nepodařilo pěšky možná ani za týden.

Na pronájem dopravního prostředku vám stačí:

  • V EU: OP, ŘP, kreditní karta (debetní karta u většiny půjčoven nestačí)
  • Mimo EU: OP, mezinárodní ŘP, národní ŘP (ten, který používáte doma), kreditní karta
  • Rentalcars.com – velký agregátor půjčoven aut, díky kterému si můžete půjčit auto kdekoliv na světě. Podobně funguje i Kayak.com atd.
  • Půjčovny u hotelů – půjčit si dopravní prostředek přímo v hotelu se vyplatí na jednodenní cestování (hotel obvykle zprostředkovává půjčení vozu či skútru u místní půjčovny). Vůz či skútr je vám přistaven v domluvenou dobu před hotelem a stejně tak ho u hotelu zase vrátíte.
  • Místní půjčovny – v místních půjčovnách bývají obvykle výhodnější ceny než při půjčení dopravního prostředku v hotelu nebo velké půjčovně. Ověřte si ale míru pojištění, stav vozu či skútru a záruky. Pokud by se s autem cokoliv stalo, mohla by se vám levnější cena půjčení spíše prodražit.

Kde půjčit auto či skútr?

TIP: Jsou lokality, kde se vám vyplatí spíš půjčit skútr než auto, např. Bali. Před cestou si nezapomeňte nastudovat také místní pravidla silničního provozu i zvyklosti a před půjčením i všeobecné obchodní podmínky půjčovny.

Cestujete raději na vlastní pěst nebo kupujete zájezdy u cestovní kanceláře? Podělte se s námi o vaše zkušenosti z cestování v komentářích. 

V posledním díle o cestování bez cestovky si povíme, na jaké vybavení rozhodně nezapomenou, abyste cestovali bezpečně a v klidu.