3 recepty ze zbytků jídla v lednici

Zbyly vám uvařené brambory, kousek pečeného kuřete od oběda, a kromě pár vajec, okoralého sýra a týden staré papriky na vás už v lednici nic jiného nečeká? I ze zbytků se dá uvařit vynikající oběd nebo večeře. Zapojte trochu fantazie, nebo se inspirujte našimi třemi oblíbenými recepty. 

Frittata ze zbytků z lednice

Tento recept připomíná pohádku Jak pejsek s kočičkou vařili dort. Základem jsou vejce a pak už záleží jen na vás, jaké další suroviny do omelety zamícháte.

Co na frittatu budete potřebovat?

  • vejce
  • zeleninu (papriku, brokolici, květák atd.)
  • vařené brambory / rýži / těstoviny
  • sýr
  • další ingredience podle chuti a možností

Postup:

  1. míse rozšlehejte vejce.
  2. Do rozšlehaných vajec přidejte zeleninu, brambory, rýži nebo těstoviny, kousek nastrouhaného sýra a další ingredience podle vaší chuti. U tohoto receptu se meze nekladou.
  3. Směs ochuťte solí a pepřem, promíchejte, vyklopte do rozehřáté pánve na trochu oleje a pozvolna pečte z obou stran.
  4. Pokud je omeleta vysoká, dodělejte ji v troubě.
  5. Hotovou omeletu nakájejte jako dort a servírujte.

Frittata je ten nejlepší způsob, jak využít zbytky širokého spektra surovin, co vám zbyly v lednici.Frittata je ten nejlepší způsob, jak využít zbytky širokého spektra surovin, co vám zbyly v lednici.

Polévka z grilované zeleniny

Zbyla vám z grilování zelenina a nevíte, k čemu byste ji snědli? Nevyhazujte ji. Udělejte z ní polévku, která zahřeje i zasytí čtyři hladové krky.

Co na polévku budete potřebovat?

  • 250 g grilované zeleniny
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 g zakysané smetany
  • chilli, sůl, pepř

Postup:

  1. Zeleninu dejte do hrnce a zvolna ji prohřejte. Jakmile se začne opékat, zalijte ji zeleninovým vývarem a nechte 10 minut vařit.
  2. Až se zelenina částečně rozvaří, rozmixujte ji ponorným mixérem.
  3. Dochuťte solí, pepřem a chilli.
  4. Podávejte v hlubokém talíři či misce se lžící zakysané smetany pro zjemnění.

Je obrovská škoda vyhazovat zbytky nevyužité zeleniny, protože příprava rozmixované krémové polévky vám zabere jen pár minut.Je obrovská škoda vyhazovat zbytky nevyužité zeleniny, protože příprava rozmixované krémové polévky vám zabere jen pár minut.

Flíčky s pečeným kuřetem

Zbylo vám pečené nebo grilované kuře a přemýšlíte, jak ho zužitkovat? Zapečte ho s těstovinami a připravte vynikající oběd pro celou rodinu.

Co na kuřefleky budete potřebovat?

  • 250 g pečeného či grilovaného kuřete
  • 250 g těstovin (flíčků)
  • 2–3 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř, koření

Postup:

  1. Těstoviny uvařte v osolené vodě a smíchejte s pokrájenými kousky kuřecího masa, na kolečka nakrájenou cibulkou a lisovaným česnekem.
  2. Směs osolte, opepřete a vložte do zapékací mísy.
  3. Zalijte smetanou s rozšlehaným vejcem a kořením podle chuti (vynikající je směs koření na francouzské brambory).
  4. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 220 °C 30–40 minut. 

Zapečené těstoviny poslouží jako večeře ve všední den a je to skvělá příležitost, jak zpracovat zbylé maso nebo uzeniny.Zapečené těstoviny poslouží jako večeře ve všední den a je to skvělá příležitost, jak zpracovat zbylé maso nebo uzeniny.

Neplýtvejte jídlem a nechte vaši fantazii převzít práci šéfkuchaře. Tzv. „codůmdal“ pokrmy jsou mnohdy i lepší než speciality z drahých surovin. Navíc díky tomu ušetříte peníze a z uvařeného jídla budete mít větší radost.

Vaříte ze zbytků podle fantazie nebo si nedovedete představit připravovat jídlo bez receptu? Napište nám do komentářů, jak se připravuje jídlo právě u vás u plotny. 

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025