2 sladké a 2 slané recepty na vafle | Blog Mall.cz

2 sladké a 2 slané recepty na vafle

Vafle jsou oblíbenou pečenou pochoutkou, kterou si zamilovali nejen milovníci sladkého, ale i slaného pečiva. Stejně jako palačinky se podávají s marmeládou, čokoládou, cukrem nebo i se sýrem, česnekem či slaninou. Vybrali jsme pro vás 4 populární recepty, které si čeští kuchaři velmi oblíbili.

Sladký recept na tradiční belgické vafle

Na přípravu tradičních belgických vaflí budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 10 g kypřicího prášku
  • 75 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • cca ½ litru mléka
  • špetku soli

Jak připravit čerstvé belgické vafle?

  1. Smíchejte všechny sypké ingredience, přidejte změklé máslo, vejce, mléko a vyšlehejte hladké těsto.
  2. Vyšlehané těsto s konzistencí těsta na lívance nechte asi 2 hodiny odstát.
  3. Nalijte těsto na ploténku vaflovače a pečte do zlatova.
  4. Upečené vafle posypte moučkovým cukrem nebo namažte marmeládou či čokoládou.

TIP: Do těsta můžete přidat pár kapek ginu. Dodáte jim typickou „belgickou“ chuť.

>> Vyberte si vaflovač na MALL.CZ<<

Do těsta můžete přidat pár kapek ginu. Dodáte jim typickou „belgickou“ chuť. • 

Sladký recept na tradiční norské vafle

Na přípravu tradičních norských vaflí budete potřebovat:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 dl mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 vejce
  • vanilkový cukr
  • 100 g másla

Jak připravit křupavé norské vafle?

  1. Vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem do pěny.
  2. Přidejte smetanu, mléko a postupně přidávejte mouku a kypřicí prášek.
  3. Vmíchejte rozpuštěné máslo.
  4. Těsto nechte 30 minut odležet v ledničce a poté ho nalijte do středně vyhřátého vaflovače.
  5. Do zlatova upečené vafle podávejte s marmeládou, kysanou smetanou či šlehačkou.

TIP: Norové jedí vafle i se sladkým kozím sýrem Brunost.

>> Potřebujete nový šlehač? Naše tipy <<

Norové jedí vafle i se sladkým kozím sýrem Brunost. • 

Slaný recept na sýrové vafle

Na slané sýrové vafle budete potřebovat:

  • 200 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • 80 g strouhaného Chedaru
  • 1 lžičku mleté papriky (nemusí být)
  • 6–8 polévkových lžic vlažného mléka

Jak připravit sýrové vafle?

  1. Pomocí ručního šlehače utřete máslo se solí.
  2. Postupně vmíchejte žloutky s trochou mouky, aby se máslo nesrazilo.
  3. Přidejte zbytek mouky smíchané s nastrouhaným sýrem, kypřicím práškem a mletou paprikou.
  4. Přilijte mléko a zpracujte těsto.
  5. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků.
  6. Těsto nalijte do vaflovače a pečte do zlatova.

TIP: Vafle můžete podávat se sýrovým krémem.

Vafle můžete podávat se sýrovým krémem. • 

Slaný recept na česnekové vafle se slaninou

Na česnekové vafle se slaninou budete potřebovat:

  • 140 g hladké mouky
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 50 g anglické slaniny
  • 250 ml mléka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 2 vejce

Jak připravit česnekové vafle se slaninou?

  1. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a uškvařte ji na rozpálené pánvi.
  2. V míse ušlehejte vejce s mlékem, přidejte mouku s kypřicím práškem a se špetkou soli. Vše dobře vyšlehejte.
  3. Do vzniklé směsi přidejte vyškvařenou anglickou slaninu i s výpekem a nastrouhaný / utřený česnek.
  4. Těsto nalijte do vaflovače a pečte do zlatova.

TIP: Do těsta přidejte nakrájenou jarní cibulku, pažitku či petrželku.

Jaké recepty máte nejraději vy? 

Do těsta přidejte nakrájenou jarní cibulku, pažitku či petrželku. •