2 sladké a 2 slané recepty na vafle

Vafle jsou oblíbenou pečenou pochoutkou, kterou si zamilovali nejen milovníci sladkého, ale i slaného pečiva. Stejně jako palačinky se podávají s marmeládou, čokoládou, cukrem nebo i se sýrem, česnekem či slaninou. Vybrali jsme pro vás 4 populární recepty, které si čeští kuchaři velmi oblíbili.

Sladký recept na tradiční belgické vafle

Na přípravu tradičních belgických vaflí budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 10 g kypřicího prášku
  • 75 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • cca ½ litru mléka
  • špetku soli

Jak připravit čerstvé belgické vafle?

  1. Smíchejte všechny sypké ingredience, přidejte změklé máslo, vejce, mléko a vyšlehejte hladké těsto.
  2. Vyšlehané těsto s konzistencí těsta na lívance nechte asi 2 hodiny odstát.
  3. Nalijte těsto na ploténku vaflovače a pečte do zlatova.
  4. Upečené vafle posypte moučkovým cukrem nebo namažte marmeládou či čokoládou.

TIP: Do těsta můžete přidat pár kapek ginu. Dodáte jim typickou „belgickou“ chuť.

Do těsta můžete přidat pár kapek ginu. Dodáte jim typickou „belgickou“ chuť.Do těsta můžete přidat pár kapek ginu. Dodáte jim typickou „belgickou“ chuť.

Sladký recept na tradiční norské vafle

Na přípravu tradičních norských vaflí budete potřebovat:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 dl mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 vejce
  • vanilkový cukr
  • 100 g másla

Jak připravit křupavé norské vafle?

  1. Vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem do pěny.
  2. Přidejte smetanu, mléko a postupně přidávejte mouku a kypřicí prášek.
  3. Vmíchejte rozpuštěné máslo.
  4. Těsto nechte 30 minut odležet v ledničce a poté ho nalijte do středně vyhřátého vaflovače.
  5. Do zlatova upečené vafle podávejte s marmeládou, kysanou smetanou či šlehačkou.

TIP: Norové jedí vafle i se sladkým kozím sýrem Brunost.

Norové jedí vafle i se sladkým kozím sýrem Brunost.Norové jedí vafle i se sladkým kozím sýrem Brunost.

Slaný recept na sýrové vafle

Na slané sýrové vafle budete potřebovat:

  • 200 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • 80 g strouhaného Chedaru
  • 1 lžičku mleté papriky (nemusí být)
  • 6–8 polévkových lžic vlažného mléka

Jak připravit sýrové vafle?

  1. Pomocí ručního šlehače utřete máslo se solí.
  2. Postupně vmíchejte žloutky s trochou mouky, aby se máslo nesrazilo.
  3. Přidejte zbytek mouky smíchané s nastrouhaným sýrem, kypřicím práškem a mletou paprikou.
  4. Přilijte mléko a zpracujte těsto.
  5. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků.
  6. Těsto nalijte do vaflovače a pečte do zlatova.

TIP: Vafle můžete podávat se sýrovým krémem.

Vafle můžete podávat se sýrovým krémem.Vafle můžete podávat se sýrovým krémem.

Slaný recept na česnekové vafle se slaninou

Na česnekové vafle se slaninou budete potřebovat:

  • 140 g hladké mouky
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 50 g anglické slaniny
  • 250 ml mléka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 2 vejce

Jak připravit česnekové vafle se slaninou?

  1. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a uškvařte ji na rozpálené pánvi.
  2. V míse ušlehejte vejce s mlékem, přidejte mouku s kypřicím práškem a se špetkou soli. Vše dobře vyšlehejte.
  3. Do vzniklé směsi přidejte vyškvařenou anglickou slaninu i s výpekem a nastrouhaný / utřený česnek.
  4. Těsto nalijte do vaflovače a pečte do zlatova.

TIP: Do těsta přidejte nakrájenou jarní cibulku, pažitku či petrželku.


Máte doma vaflovač? Jaké recepty máte nejraději vy? Inspirujte nás v komentářích na našem Facebooku, ať si můžeme smlsnout na něčem novém.

Do těsta přidejte nakrájenou jarní cibulku, pažitku či petrželku.Do těsta přidejte nakrájenou jarní cibulku, pažitku či petrželku.


 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025