Bábovková forma: nejlepší pomocník na letní párty, kterého má doma každý | Blog Mall.cz

Bábovková forma: nejlepší pomocník na letní párty, kterého má doma každý

Taky vytahujete bábovkovou formu maximálně jednou za dva měsíce? Přitom s ní naděláte spoustu parády, i když zrovna nepečete. S našimi tipy už nedáte formu z ruky.

1. Nabídněte hostům ovocné špízy

Určitě to znáte: když doma v misce leží ovoce, nikdo si ho ani nevšimne. Ale jen co ho umyjete, nakrájíte a položíte na stůl, mizí rychlostí blesku.

Stejně to bude i na vaší domácí párty. Nakrájejte na kousky ovoce, naplňte jimi bábovkovou formu a k tomu připravte pevné špejle. Hosté si podle svých chutí vyrobí ovocné špízy a pochválí vás za parádní nápad.

2. Namíchejte nejlepší a nejkrásnější bowli

Bowle je oblíbený nápoj na Silvestra i na letní zahradní akci. Název nápoje čtěte boule a připravte si ho z ingrediencí, které máte nejraději.

Základem je obvykle:

  • bílé či růžové víno,
  • šumivé víno
  • a likér nebo destilát.

Do bábovky vlijte vína v poměru 1:1 a přidejte 2 až 3 panáky vodky či oblíbeného ovocného likéru. Pro odlehčenější variantu se nebojte přilít podle chuti perlivou vodu.

Do bowle nakrájejte ovoce:

  • meloun,
  • jahody,
  • jablka
  • či ananas.

Řidiče a děti potěšíte nealko variantou: místo alkoholů použijte sodovku a džusy.

Hotovou bowli nechte v lednici odležet ideálně 2 hodiny a pak nachystejte na stůl i se skleničkami a naběračkou. Radost ochutnat!

Bowle se obvykle připravuje v míse, vy ale s bábovkovou formou originálně zamaskujete, že už jsou všechny misky plné a na nápoj žádná nezbyla. • 

3. Servírujte tyčinky s omáčkami jinak než ostatní

Po sýrových, kmínových nebo ořechových tyčinkách se pokaždé jen zapráší. Čím dál tím oblíbenější jsou navíc i dipy a omáčky. Připravte si je do mističek, naskládejte do bábovky a k tomu nachystejte tyčinky. Efektní a rychlé servírování je na světě!

A teď šup s mističkami do bábovky. • 

4. Ugrilujte zeleninu z bábovky

Grilovačka je asi nejjednodušší – naložíte maso, připravíte zeleninu a pečivo a je to. Každý se stará sám o sebe, bere si podle chuti a máte jistotu, že nasytíte milovníky masa i zeleniny.

Nakrájenou zeleninu pohodlně připravte do bábovkové formy. Dobře se vám ponese ke grilu a každý si vyloví kousky, které si chce ugrilovat nebo jen tak přikousnout k masu.

Zelenina je vynikající na grilu i opečená nad ohněm jako špíz. Nakrájejte dost velké kousky, aby nepadala do ohně. • 

5. Po aspiku se budou hosté olizovat až za ušima

Pokud máte doma menší silikonovou formu na bábovku, přesvědčíte se, že je jako dělaná na domácí aspik. A když ho jednou vyrobíte, už vás ani nenapadne kupovat ho v lahůdkách.

Jak na to?

Možná vaše kamarádka připravuje aspik z okurkového láku – a není to vůbec chyba. Snadno si ale připravíte i vlastní lák. Stačí svařit:

  • vodu,
  • sůl,
  • ocet,
  • kořenovou zeleninu
  • a divoké koření.

Želatinu nabobtnalou v troše vody smíchejte s přeceděným nálevem podle návodu uvedeném na obale. U aspiků navíc platí, že želatina by se neměla vařit. Obvyklé množství na čtvrt litru nálevu je 10 gramů sypké želatiny.

Pro snazší vyklopení aspiku vyložte formu tenkou potravinářskou fólií. Hodí se to hlavně tehdy, když máte novou nevyzkoušenou formu a zatím nevíte, jak moc se bude lepit.

Pak už jen formu plňte sterilovanou zeleninou, vejci či dobrou šunkou a zalévejte aspikem.

Dobrým pomocníkem je ve finále horká voda – na chvilku do ní formu ponořte a pak aspik jednoduše vyklopte.

Při přípravě aspiku si dejte pozor, ať nedopadnete jako pejsek a kočička s dortem. Dejte tam to, co máte rádi, ale nepřežeňte to. • 

6. Upečte v bábovce oběd

Je neděle, rodina sedí natěšená u stolu, pozvali jste i babičku s dědečkem. Konečně je to tady a vy nesete hlavní chod – úžasnou třenou bábovku velkoryse posypanou cukrem.

Nebojte, takhle to u vás nedopadne. Bábovku k obědu totiž naplníte masem.

Na sekanou v bábovce si připravte svoji obvyklou masovou směs, jak ji klasicky děláte. Na bábovkovou formu potřebujete asi 1 kilo mletého hovězího a vepřového masa – nechte si ho namíchat půl na půl.  

Bábovku vyložte prorostlou anglickou slaninou, přidejte masovou směs a pečte na 200 stupňů alespoň 45 minut. Bábovková sekaná je hotová, když na povrchu zezlátne a odlepuje se od krajů formy.

Zkuste sekanou jinak než obvykle. Směs masa naplňte do bábovky. • 

Máte svůj tip na využití bábovky? Napište nám ho do komentářů, ať společně vytvoříme kompletní galerii nápadů.

A pak se inspirujte také našimi tipy na využití kávového lógru a použitých čajových sáčků.